Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

SFeraKon 2010. - Par riječi o predavanjima

Autor: Isenhart

melies.jpg
Kako smo imali priliku saznati na službenim stranicama konvencije SFeraKon, nedavno je potekla erupcija zasad poznatih i potvrđenih predavanja. Prijave se dodaju redom kojem stižu, stoga ih Fantasy-Hrvatska portal prenosi u takvom, izvornom obliku.

Najavu za ovogodišnji SferaKon možete pročitati na ovome linku, a tu je i kalendar na kojeg će pravovremeno biti postavljena satnica. 
Kako vrijeme do konvencije polako curi niz kapaljku, predstavljamo vam par ovogodišnjih tema i njihove predavače. Također, pozivamo zainteresirane da prate ovaj događaj putem socijalne mreže Facebook, gdje novosti i glasine najbrže stižu.


Space Opera (Marko Fančović)
spaceopera.jpgPovijest, nastanak, podvrste i mijene najmegalomanskijeg, najuzbudljivijeg, najuočljivijeg i znanstveno najklimavijeg među svim podžanrovima znanstvene fantastike, s osvrtom na najznačajnija djela i cikluse.

Marko Fančović (Zadar, 1961.), novinar, ljubitelj, čitatelj, povjesničar, prevoditelj, kritičar i pisac svih fantastičnih žanrova. Bivši član beogradskog Lazara Komarčića, od devedesetih član SFere.


Je li George Melies zaglavio na mjesecu? (Dorijan Celcer)
melies.jpgRođen u imućnoj obitelji, koristeći sve prednosti svoga staleža, Georges Melies će u filmskoj umjetnosti ostati zapamćen kao neosporni velikan fantastike i pionir specijalnih efekata bujne mašte. Kao redatelj koji je volio dim i eksplozije, možemo ga smatrati prvim blockbuster redateljem koji je redovito pomicao granice u izražavanju fantastičnih okruženja ali i budžetima svojih filmova. Predavanje uz projekcije filmova.

Dorian Celcer (1983.), prvostupnik kulturologije, trenutno na magistarskom modulu mediologije Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Predsjednik je udruge "3. Zmaj" i glavni organizator Rikona od 2007. godine.

Put do singularnosti (Dorijan Celcer)
singularnost.jpgPredavač će pokušati uspostaviti logičnu i plauzibilnu vezu između dihotomije prirode i kulture koja dovodi do tehnološke singularnosti. Kao jednu od postaja na tom putu (za kojeg je dvojbeno želimo li proći ali njime neupitno idemo) pokušati će približiti ideju transhumanizma kao ideje koja dovodi do prijelomne točke u kojoj iz humanog prelazimo u posthumano stanje. Kao pomoć će koristiti seriju Ghost in the Shell čiji društveni kontekst odgovara onome što smatra prijelaznim razdobljem, razdobljem u kojem i ljudsko tijelo postaje novi medij.


I (don't) pad: Steampunk i ideologija prčkanja (Milena Benini)
steampunk-ipad.jpgIako je prvog dana prodaje iPad kupilo više od pola milijuna ljudi, mnogi su glasovi dignuti protiv njega, a vjerojatno najpoznatiji među njima bio je Cory Doctorow, poznat, osim kao pisac i aktivist, i kao veliki obožavatelj steampunka. Kakve veze ima steampunk s protestima protiv Appleovog najnovijeg tehnološkog čuda na kojem korisnik ne može sam promijeniti čak ni bateriju? Zašto su upravo steampunkeri oni koji se najviše ježe od zatvorenih konzumerističkih sustava? I što je, uopće, ideologija prčkanja, ključni sastojak steampunka? Radi li se samo o još jednom ukrasnom kotačiću koji ništa ne radi, ili je u pitanju nešto dublje?

Milena Benini pisati je počela još kao maloljetnica, i nikad nije prestala. U međuvremenu je studirala komparativnu književnost, francuski, novinarstvo i engleski, dobila SFERE za roman "Kaos" i novelu "McGuffin Link" te rodila dvije kćeri, ne nužno tim redom. Danas se bavi prevođenjem knjiga i stripova, piše blog, održava web-stranice Centra za ženske studije u Zagrebu i sretno živi s mačkama, kćerima (po 2 kom) te suprugom i psom (svakog po 1).

Izvor: SFeraKon.org

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona