Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Izložba „O tradiciji boravka sv. Franje Asiškog u gradu Krku“

Autor: Isenhart

izlozbafranjeasiskog.jpg
U subotu, 20. 03. u 19h Viteška soba u gradu Krku otvara izložbu u znaku Franje Asiškog. Zbog ograničenosti prostora otvaranju će prisustvovati samo rijetki, dok se regularne posjetitelje moli strpljenje do nedjelje (21.3.) kada će biti otvorena od 11 do 13 sati, a radnim danom od 18 do 22 sata. Organizator događaja je Viteško–trubadurska družina otoka Krka.

Kao temelj i poticaj za ovu izložbu poslužila im je knjiga: „Zbornik radova u čast o. Atanazija Matanića“, u kojoj dr. sc. Petar Runje piše o tradiciji boravka sv. Franje na Krku. Knjigu je objavilo Povijesno društvo otoka Krka koje već dugi niz desetljeća objavljuje vrijedne radove o povijesti tog otoka te je tako čuva za budućnost i neprestano inspirira nove generacije.

Organizatorima nije namjera dokazivati istinitost te tradicije koja postoji barem od 15. st., zabilježena je na franjevačkom Kapitulu održanom u creskom samostanu sv. Franje. Pergamena koja tome svjedoči nalazi se u Zagrebu. Do 18. st. čuvala se u krčkom samostanu gdje se i danas nalazi njena kopija iz 18. st. Ovom izložbom se nastoji ponovno podsjetiti na bogatu povijest grada Krka, ukazati na vrijedne materijalne spomenike kao i nematerijalnu kulturu koja je nastala iz tradicije boravka franjevačkog reda u gradu. Franjevački samostan koji je izgrađen još za života sv. Franje, te Franjevački hospicij, također iz 13. st., koji je prethodno bio stan krčkog eremite.

U tom hospiciju boravili su ljudi potrebni pomoći, beskućnici, gladni i bolesni, umirući. Zanimljiva je razina i svijest o pomoći drugima i zbrinjavanju najstarijih i nemoćnih u gradu Krku u 13. st.! Danas su sve te potrebe riješene u institucijama koje sada poznajemo. No, krčki je hospicij i danas na neki način zadržao svoju prvotnu ulogu. 

Otvaranje izložbe započet će prigodnim igrokazom članova naše udruge o sv. Franji pod nazivom: „Kralj gozba i zabava“. U ovom kratkom igrokazu pokazat će se dio Franjinog života na prijelazu iz ratničkog i lakomog života u obnovitelja Katoličke crkve i civilizacijskih dosega europske kulture koji se u tom trenutku približavaju univerzalnim, u duhu i pomirenju prema svim ostalim kulturama i duhovnostima na svijetu. Članovi udruge su pripremili tekstove, fotografije i crteže.

Sa dolaskom Uskrsnog ponedjeljka (06. 04.), izložba se zatvara. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona