kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

3. Bitka kod Samobora

Autor: ns1

slika008.jpg Godine 1439. umire Albrecht Habsburgovac i dolazi do velikih borbi za prijestolje na područjima Hrvatske i Ugarske. Jedna od takvih borbi odigrala se i 1441. podno utvrde Vungrinščak kod Samobora. Sukobili su se pristaše udove kraljice Elizabete i pristaše poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Na strani Elizabete borili su se grofovi Celjski na čelu s Ivanom Vitovcem, dok je napadače predvodio Stjepan Banić od Lendave. Bitka je završila pobjedom branitelja, grofova Celjskih, a Stjepan Banić je zarobljen.

Ovo je i glavni opis rekonstrukcije koja se odigrala 567 godina poslije, odnosno 1.3.2008. kod Samobora, podno Vungrinščaka. Iako je događaj malen obujmom i programom, okupio je pristojan broj sudionika i udruga poput Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Zlatnog kaleža, glumačke družine "Histrioni", konjičkog kluba "Eko selo", streličarskog kluba "Samobor", kuburaškog društva "Gromovnik", goste iz Slovenije - Viteški red "Okrogla miza" i još mnoge druge. Sam događaj organizirali su Samoborski muzej, Turistička zajednica, udruga «Oživljena povijest» i ŠRC Vugrinščak, dok su neslužbeni organizatori svakako bili Vitezovi zelingradski.

slika010.jpg U sklopu cijelog događaja predviđen je i prostor za sajam tako da je bilo 20ak štandova s raznim ponudama od unikatnog chain nakita do suvenira i tepiha. Svakako je zanimljivo bilo kupiti suvenir u obliku "metalnog" tanjura s otisnutim samoborskim grbom po simboličnoj cijeni od 10kn. Pivo se točilo u nezaobilaznim potocima, a kuhale su se kobase, i kasnije gulaš. Dok je piva držala standardnu cijenu od 10kn za 0.5l, hrana je bila skuplja. Kobasice su koštale 35kn što je nekima bilo preskupo te su ih odlučili zamjeniti ćevapima iz 5min udaljene ćevabdžinice. Gulaš je bio uobičajene cijene od 25kn, ali se prebrzo razgrabio (ili su ga premalo napravili) te je dio vitezova, gladnih nakon borbe, naručio - a što drugo nego ćevape!

A kako ovakvi događaji, gdje su prikazane srednjovjekovne metode ratovanja, ubijanja i svega što ide uz to, nisu prikladna za djecu, i za najmlađe se našlo zabave. Tako su se mogli vrtiti na rekonstrukciji negdašnjeg vrtuljka u pletenim košarama ili jahati na malom poniju kojeg pola vremena nitko nije čuvao.

Sama bitka se odigrala dva puta. Jednom prije mimohoda jer su televizijske kuće tako zahtjevale (razlog je ostao nepoznat). Vjerojatno im se nije dalo čekati da sve to počne, a možda su se zasitili već istih ljudi i prikaza, te očitih kalupa u organizaciji.

slika015.jpg Ubrzo nakon što je glavna bitka završila, oko 15 h popodne, kao glasnik kraja javilo se nevrijeme te ubrzalo svršetak još jednog srednjovjekovnog okupljanja.

Ukoliko niste imali prilike do sada prisustvovati viteškim turnirima ili rekonstrukcijama bitaka, ovakav događaj u blizini Zagreba bi vam svakako bio izuzetno zanimljiv i privlačan. U protivnom, kao promatraču s "iskustvom", sve bi vam dosadilo 15min nakon dolaska jer ste sve to već vidjeli. Svakako je najzanimljive bilo samim vitezovima koji su se borili i sudjelovali u cijelom programu.

Nadamo se kako će se nagodinu pojaviti neki noviteti u programu i cijelom okupljanju koji bi obogatili sada već uobičajena i polagano dosadna srednjovjekovna okupljanja.

 

 

Više slika sa samog događaja potražite u našoj galeriji.  

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona