kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

VI. Bitka kod Samobora

Autor: ns1

P3130210Umjesto očekivanog Sunca grijale su nas vatre napadača i energična borba vitezova - a i pokoja kapljica. Tisuće posjetitelja je navratilo u Samobor kako bi se podsjetili povijesne bitke koja se održala na ovim područjima. A kraj bitke otkrio je i neke nove, do sada skrivene, tajne.


Vitezovi Zelingradski, Vitezovi grada Ružice, Dubovački streličari, Kuburaško društvo Gromovnik i Vitezovi zlatkog kaleža su nam i ove godine, 6. po redu, pokazali tijek bitke između vojske kraljice udove Elizabete i vojske kralja Vladislava Jagelovića. Prema starim zapisima habsburški kralj Albrecht Habsburg umire 1439. godine i diljem Hrvatske i Ugarske se vode bitke za njegovo prijestolje. Tako se i grad Samobor našao između dvije navedene vojske. Vojsku Elizabete, uz potporu grofova Celjskih vodio je Ivan Vitovec, a vojsku poljskog kralja Vladislava vodio je Stjepan Banić.

A kako su to sročili komentatori ovogodišnje bitke, sudac i biskup Samoborski, "Naši su oni koji pobijediju!"

Bitku i navodno znatno nadmoćnijeg neprijatelja je dobio Ivan Vitovec u ime kraljice Elizabete, te je zarobio velik ratni plijen u oružju, zlatu i konjima. Na taj dan poginulo je preko 1500 ljudi.

P3130492Ovogodišnji program počeo je sada već s tradicionalnim viteškim mimohodom kroz centar grada kako bi građane Samobora upozorio na nadolazeću opasnost, ali i mobilizirao pokojeg viteza. I dok su pripreme za bitku trajale, posjetitelji su mogli uživati u pravom srednjovjekovnom sajmu koji se održao na polju Vugrinščak, odmah do polja Bitke kod Samobora. Od tradicionalnih obrta, starih zanata, do starih recepata i domaćih kolača i vina, ovdje se moglo naći ponešto za svakoga. Najmlađi su uživali u drvenim mačevima i štitovima i igrali se vitezova dok su stariji komentirali domaće radinosti prirodnih plodova. Hrabriji su kročili u tabore vitezova i gledali ih u pripremama za bitku, proučavali njihova oružja, oklope, pa čak se i okušali u streličarstvu i bacanju noževa.

A kad je došlo vrijeme za bitku, sav narod se okupio pred poljem kako bi vidjeli hrabre vitezove. Nakon malih iskušavanja i odmjeravanja snaga, pravi napad je počeo katapultima i zapaljenim strijelama kako bi se oslabila obrana. A onda su se pred očima tisuća posjetitelja sukobile dvije strane uz zveket mačeva i oklopa. Pola sata iscrpljujuće bitke ostavilo je mnoge ranjenike i mrtve koje su sa svojim kolima skupljali ranarnici, izbjegavajući pritom mačeve i strijele. Duhovotih komentara od strane biskupa i suca nije nedostajalo niti ove godine koji samo još više pojačali dobru atmosferu.

P3130350Kraj bitke označila je predaja poljskog kralja Vladislava kraljici Elizabeti, nakon čega je uslijedilo sveopće slavlje kako u gradu tako i na dvoru. Međutim, priči nije kraj. Ove godine otkriveno nam je što se zapravo dogodilo na dvoru poslije bitke. Među ratnim plijenom našla se i škrinja blaga i ostalih vrijednih predmeta. Kraljica je prepoznala škrinju i naredila da ju se uništi, ali pohlepni sluge i lakomisleni vitez nisu joj mogli odoljeti. Jer škrinja je skrivala i crnu magiju. Viteza su ubrzo preuzele mračne sile, a cijeli dvor se zaustavio u vremenu dok su vitezovi padali pod utjecaj crne magije. Neki su se probuili i došlo je do krvavih borbi, ali zle sile su bile jače. I kad se činilo kako nema spasa, pojavio se anđeo koji je udahnuo novi život vitezovima te otjerao mračne sile i na dvoru je ponovno zavladao mir i sreća.

Cijelu predstavu osmislila je udruga Barokna raskoš, a ugođaju su pomogli prikladna muzika i konji lipicaneri. Svakako dobra predstava i prikladan kraj za Bitku kod Samobora.

Bitku kod Samobora je osmislio Muzej Samobor uz podršku grada Samobora i Turističke zajednice, te naravno uz podršku gostujućih udruga bez kojih to ne bi bilo moguće.

 

Galerija slika

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona