marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

VI. Bitka kod Samobora

Autor: ns1

P3130210Umjesto očekivanog Sunca grijale su nas vatre napadača i energična borba vitezova - a i pokoja kapljica. Tisuće posjetitelja je navratilo u Samobor kako bi se podsjetili povijesne bitke koja se održala na ovim područjima. A kraj bitke otkrio je i neke nove, do sada skrivene, tajne.


Vitezovi Zelingradski, Vitezovi grada Ružice, Dubovački streličari, Kuburaško društvo Gromovnik i Vitezovi zlatkog kaleža su nam i ove godine, 6. po redu, pokazali tijek bitke između vojske kraljice udove Elizabete i vojske kralja Vladislava Jagelovića. Prema starim zapisima habsburški kralj Albrecht Habsburg umire 1439. godine i diljem Hrvatske i Ugarske se vode bitke za njegovo prijestolje. Tako se i grad Samobor našao između dvije navedene vojske. Vojsku Elizabete, uz potporu grofova Celjskih vodio je Ivan Vitovec, a vojsku poljskog kralja Vladislava vodio je Stjepan Banić.

A kako su to sročili komentatori ovogodišnje bitke, sudac i biskup Samoborski, "Naši su oni koji pobijediju!"

Bitku i navodno znatno nadmoćnijeg neprijatelja je dobio Ivan Vitovec u ime kraljice Elizabete, te je zarobio velik ratni plijen u oružju, zlatu i konjima. Na taj dan poginulo je preko 1500 ljudi.

P3130492Ovogodišnji program počeo je sada već s tradicionalnim viteškim mimohodom kroz centar grada kako bi građane Samobora upozorio na nadolazeću opasnost, ali i mobilizirao pokojeg viteza. I dok su pripreme za bitku trajale, posjetitelji su mogli uživati u pravom srednjovjekovnom sajmu koji se održao na polju Vugrinščak, odmah do polja Bitke kod Samobora. Od tradicionalnih obrta, starih zanata, do starih recepata i domaćih kolača i vina, ovdje se moglo naći ponešto za svakoga. Najmlađi su uživali u drvenim mačevima i štitovima i igrali se vitezova dok su stariji komentirali domaće radinosti prirodnih plodova. Hrabriji su kročili u tabore vitezova i gledali ih u pripremama za bitku, proučavali njihova oružja, oklope, pa čak se i okušali u streličarstvu i bacanju noževa.

A kad je došlo vrijeme za bitku, sav narod se okupio pred poljem kako bi vidjeli hrabre vitezove. Nakon malih iskušavanja i odmjeravanja snaga, pravi napad je počeo katapultima i zapaljenim strijelama kako bi se oslabila obrana. A onda su se pred očima tisuća posjetitelja sukobile dvije strane uz zveket mačeva i oklopa. Pola sata iscrpljujuće bitke ostavilo je mnoge ranjenike i mrtve koje su sa svojim kolima skupljali ranarnici, izbjegavajući pritom mačeve i strijele. Duhovotih komentara od strane biskupa i suca nije nedostajalo niti ove godine koji samo još više pojačali dobru atmosferu.

P3130350Kraj bitke označila je predaja poljskog kralja Vladislava kraljici Elizabeti, nakon čega je uslijedilo sveopće slavlje kako u gradu tako i na dvoru. Međutim, priči nije kraj. Ove godine otkriveno nam je što se zapravo dogodilo na dvoru poslije bitke. Među ratnim plijenom našla se i škrinja blaga i ostalih vrijednih predmeta. Kraljica je prepoznala škrinju i naredila da ju se uništi, ali pohlepni sluge i lakomisleni vitez nisu joj mogli odoljeti. Jer škrinja je skrivala i crnu magiju. Viteza su ubrzo preuzele mračne sile, a cijeli dvor se zaustavio u vremenu dok su vitezovi padali pod utjecaj crne magije. Neki su se probuili i došlo je do krvavih borbi, ali zle sile su bile jače. I kad se činilo kako nema spasa, pojavio se anđeo koji je udahnuo novi život vitezovima te otjerao mračne sile i na dvoru je ponovno zavladao mir i sreća.

Cijelu predstavu osmislila je udruga Barokna raskoš, a ugođaju su pomogli prikladna muzika i konji lipicaneri. Svakako dobra predstava i prikladan kraj za Bitku kod Samobora.

Bitku kod Samobora je osmislio Muzej Samobor uz podršku grada Samobora i Turističke zajednice, te naravno uz podršku gostujućih udruga bez kojih to ne bi bilo moguće.

 

Galerija slika

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona