Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

4. bitka kod Samobora 1441.

Autor: ns1

DSC09057.JPGNa jedan dan Samobor i njegovi građani podsjetili su se starih obrta, običaja i jednog malog povijesnog događaja koji se odigrao upravo pred samim vratima Samobora.

Prema starim kronikama, 1439. godine umire kralj Albrecht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Samobor se našao upravo između dvije vojske koje su se sukobile na samu Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine. Za prijestolje su se borile vojske kraljice udove Elizabete uz potporu grofova Celjskih i vodstvo Ivana Vitovca protiv vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića koju je vodio Stjepan Banić Lendavski.

DSC09235.JPGNešto prije podneva iz vojnog je tabora krenula vojska vitezova i konjanika kako bi se pokazala gradu i upozorila ih na nadolazeću opasnost. Prava mala vojska vitezova prošla je gradom, zastajkujući trgovima kako bi narodu obznanila nadolazeću bitku i upozorila ih da se sklone na sigurno dok ona ne završi. Slučaj je htio da se upravo tada u gradu održavao veliki sajam koji je okupio obrtnike, umjetnike i ugostitelje iz grada i okolice kako bi pokazali svoje umijeće narodu, ali ga i zabavili. Tradicionalni obrti poput pletenja košare, tkanja tkalačkim strojem, drvodjelstva, travara, kumica sa svojim domaćim kolačima i sirevima, preplavili su polje Vugrinšćak. DSC09220.JPGRazmotali su svoje štandove, narodu pokazali bogatu ponudu, a zrakom se ubrzo širio miris pečenja i gulaša. Narod je u potpunosti popustio pred takvim izazovom i unatoč nadolazećoj opasnosti izmilio iz svojih domova na sunčani dan. A gdje su sajmovi, tamo su i gatare i coprnice. Ako ste pažljivo prolazili, mogli ste vidjeti ženu koja se "karta", ali s neobičnim kartama i uvijek nešto govori pri svakoj karti. Čudno kartanje jer samo ona okreće karte, a protivnik gleda. Karte su Tarot, a žena gatara, koja je morala potajno izvoditi svoje gatanje kako je gradski svećenici ne bi uhvatili. Manje tajnoviti, više u milosti Crkve, a najviše u milosti građana bili su travari i medičari koji su svojim pripravcima uvijek bili dobrodošli kao lijek protiv bolesti, ili pak lijek protiv dosade.

DSC09129.JPGNarod se veselio, gostio, trgovao, svađao, mirio, ljubio i opet gostio, a onda je kroz cijeli sajam odjeknuo rog. Zvuk roga značio je samo jedno - vojska je pred vratima! Svi su se okupili kako bi sa sigurne udaljenosti mogli promatrati bitku koja će odlučiti tko će njima vladati. Vojske grofova Celjskih i vojske kralja Vladislava sukobile su se na bojnome polju u rano poslijepodne. Katapultiima i trebuchetima su gađali zidine, strijele su fijukale, gromoglasni pucnjevi su odzvanjali s brda, ali sami vojnici se još nisu pomaknuli. Kad su opsadne sprave prekinule svoj napad, vitezovi su krenuli. Na pola puta sukobilo se 50-ak vitezova, a s gradskih su zidina sve to promatrali gradski sudac i biskup. Uz duhovite komentare pratili su bitku i sveopćem puku govorili što se događa. A kao i u svakoj bitki, i u ovoj je bilo teško razaznati prijatelja od neprijatelja:
Biskup: "Joj, kak' se mlatiju! Al' meni se vse zmešalo. Pa koji su naši?"
Sudac: "Pa kak' to misliš? Pa zna se, oni koji pobjediju!"
DSC09143.JPGPrva je bitka bila kratka, samo odmjeravanje snaga, a na bojnome polju već je bilo ranjenih i mrtvih. Iz oba tabora hitali su ljekarnici sa svojim kolima na kojima su prenosili ranjenike natrag na sigurno prije nego ih neprijateljske strijele zahvate. Druga bitka je bila prava borba vitezova. Trajala je nešto manje od pola sata, ali bojno polje i njegovi mrtvi svjedočili su o njezinoj žestini. Pred sam kraj bitke, kad je već sve bilo odlučeno, na bojno polje ulazi kraljica Elizabeta u pratnji moćnih grofova Celjskih kako bi proglasila svoju pobjedu nad vojskom poljskog kralja Vladislava i njegovog generala Stjepana Banića Lendavskog.

DSC09262.JPGBitka je gotova. Pobjednici su zarobili ostatke neprijateljske vojske, a Samoborčani, sretni što nisu pretrpili veće gubitke i štete, odlučiše počastiti pobjednike te im prirediše veliku zabavu u njihovu čast. Cijeli narod se još jednom okupio pred Samoborom, sajam se nastavio, a ljudi su se družili i veselili dok ih mrak i zima nisu rastjerali. Kako događaj ne bi bio zaboravljen i kako bi svojim unucima mogli pričati, gradski su notari izdavali posebne povelje na taj dan s kojima se potvrđivalo kako je upravo ta osoba bila prisutna na Bitki kod Samobora.

Cijelokupni događaj je rekonstrukcija povijesne bitke koja se odigrala 1441. godine. "Vitezovi Zelingradski", "Red Srebrnog Zmaja", "Družba zlatnog kaleža", "Streličarski klub Samobor", Kuburaško društvo "Gromovnik", Srednjoveška skupina „Celjani“ - Celje i "Vitezi okrogle mize" - Ljubljana povijesne su udruge koje su uprizorile i vjerno dočarale bitku svojim nastupom, mačevima, oklopima i opremom, a narod je zabavila Glumačka družina "Histrioni". Cijelog događaja ne bi bilo bez glavnog i idejnog organizatora, Muzeja Samobor, kao i podrške grada Samobora i Turističke zajednice Samobor i udruge "Oživljena povijest". Pored glavnog događaja, bitke i sajma, bilo je jako puno popratnog događaja, poput dječjeg zabavnog parka gdje su djeca provela najviše vremena ili jahačeg dijela kojeg je organizirao Konjički klub Eko selo, koji je ujedno i zaslužan za konjanike i dolazak kraljice Elizabete.

Organizacija cijelog događaja bila je znatno bolja nego prošle godine. Ujedno je bilo i više posjetitelja, sudionika, pa je tako i sam događaj protekao onako kako i treba, s veseljem, bez ozljeda i na opće oduševljenje prisutnih. Grad Samobor je na jedan dan oživio povijest i zaboravljene trenutke iz svoje prošlosti.

DSC09160.JPGPovijesni zapisi raznih kroničara kažu da su grofovi Celjski saznali za vojsku poljskog kralja koja se utaborila u Samoboru. Kako je to tada bilo Celjsko područje, poslali su svoju vojsku na čelu s Ivanom Vitovcem da protjeraju neprijatelja. Ivan Vitovec je uz sebe imao tek nekoliko stotina vojnika te se prije napada odlučio utaboriti i prenoćiti izvan grada. Tada je saznao da je neprijatelj deset puta brojniji i moćniji. Kroničari tada kažu: "Činio je što čini iskusan borac pa nitko nije primijetio njegov strah, već je svoj skup poslao uz mnogo uputa i velik red pa je svoje ljude tješio vedrim riječima i dobrom voljom uz čvrstu muževnost i volju za bitkom." Očito je dobrom strategijom i lukavstvom nadjačao mnogobrojnijeg neprijatelja te ga porazio i demoralizirao, čime je kasnije zauzimanje utvrde bilo znatno lakše. Zna se da je taj dan poginulo preko 1500 ljudi, a Vitovec je zarobio velik plijen u puškama, zlatu i srebru i 500 osedlanih konja, kao i vrijedne zarobljenike. Teško je povjerovati da je Vitovec bio 10 puta slabiji, ali je moguće da je protivnik bio dva do tri puta jači. Uz dobru strategiju moguće je pobijediti nadmoćnog protivnika, ali sve podatke treba uzimati s rezervom.

Galerija slika sa Bitke kod Samobora 1441.

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona