Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

VI. Bitka kod Samobora

Autor: ns1

P3130210Umjesto očekivanog Sunca grijale su nas vatre napadača i energična borba vitezova - a i pokoja kapljica. Tisuće posjetitelja je navratilo u Samobor kako bi se podsjetili povijesne bitke koja se održala na ovim područjima. A kraj bitke otkrio je i neke nove, do sada skrivene, tajne.

Opširnije...

Završena V. Bitka kod Samobora 1441.

Autor: Isenhart

bksamoborvijest.jpgJučer je okončana bitka podno starog grada Samobora, uz šetalište Vugrinščak nedaleko od samog centra. Službeni naziv ovog jednodnevnog događaja glasio je "Bitka kod Samobora 1441.", a organizatori su bili Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski, Samoborski muzej i Udruga “Oživljena povijest“. Kao medijski pokrovitelji, Fantasy-Hrvatska portal je za Vas pripremio detaljan izvještaj s više 200 slika u galeriji

Opširnije...

4. bitka kod Samobora 1441.

Autor: ns1

DSC09057.JPGNa jedan dan Samobor i njegovi građani podsjetili su se starih obrta, običaja i jednog malog povijesnog događaja koji se odigrao upravo pred samim vratima Samobora.

Prema starim kronikama, 1439. godine umire kralj Albrecht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Samobor se našao upravo između dvije vojske koje su se sukobile na samu Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine. Za prijestolje su se borile vojske kraljice udove Elizabete uz potporu grofova Celjskih i vodstvo Ivana Vitovca protiv vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića koju je vodio Stjepan Banić Lendavski.

DSC09235.JPGNešto prije podneva iz vojnog je tabora krenula vojska vitezova i konjanika kako bi se pokazala gradu i upozorila ih na nadolazeću opasnost. Prava mala vojska vitezova prošla je gradom, zastajkujući trgovima kako bi narodu obznanila nadolazeću bitku i upozorila ih da se sklone na sigurno dok ona ne završi. Slučaj je htio da se upravo tada u gradu održavao veliki sajam koji je okupio obrtnike, umjetnike i ugostitelje iz grada i okolice kako bi pokazali svoje umijeće narodu, ali ga i zabavili. Tradicionalni obrti poput pletenja košare, tkanja tkalačkim strojem, drvodjelstva, travara, kumica sa svojim domaćim kolačima i sirevima, preplavili su polje Vugrinšćak. DSC09220.JPGRazmotali su svoje štandove, narodu pokazali bogatu ponudu, a zrakom se ubrzo širio miris pečenja i gulaša. Narod je u potpunosti popustio pred takvim izazovom i unatoč nadolazećoj opasnosti izmilio iz svojih domova na sunčani dan. A gdje su sajmovi, tamo su i gatare i coprnice. Ako ste pažljivo prolazili, mogli ste vidjeti ženu koja se "karta", ali s neobičnim kartama i uvijek nešto govori pri svakoj karti. Čudno kartanje jer samo ona okreće karte, a protivnik gleda. Karte su Tarot, a žena gatara, koja je morala potajno izvoditi svoje gatanje kako je gradski svećenici ne bi uhvatili. Manje tajnoviti, više u milosti Crkve, a najviše u milosti građana bili su travari i medičari koji su svojim pripravcima uvijek bili dobrodošli kao lijek protiv bolesti, ili pak lijek protiv dosade.

DSC09129.JPGNarod se veselio, gostio, trgovao, svađao, mirio, ljubio i opet gostio, a onda je kroz cijeli sajam odjeknuo rog. Zvuk roga značio je samo jedno - vojska je pred vratima! Svi su se okupili kako bi sa sigurne udaljenosti mogli promatrati bitku koja će odlučiti tko će njima vladati. Vojske grofova Celjskih i vojske kralja Vladislava sukobile su se na bojnome polju u rano poslijepodne. Katapultiima i trebuchetima su gađali zidine, strijele su fijukale, gromoglasni pucnjevi su odzvanjali s brda, ali sami vojnici se još nisu pomaknuli. Kad su opsadne sprave prekinule svoj napad, vitezovi su krenuli. Na pola puta sukobilo se 50-ak vitezova, a s gradskih su zidina sve to promatrali gradski sudac i biskup. Uz duhovite komentare pratili su bitku i sveopćem puku govorili što se događa. A kao i u svakoj bitki, i u ovoj je bilo teško razaznati prijatelja od neprijatelja:
Biskup: "Joj, kak' se mlatiju! Al' meni se vse zmešalo. Pa koji su naši?"
Sudac: "Pa kak' to misliš? Pa zna se, oni koji pobjediju!"
DSC09143.JPGPrva je bitka bila kratka, samo odmjeravanje snaga, a na bojnome polju već je bilo ranjenih i mrtvih. Iz oba tabora hitali su ljekarnici sa svojim kolima na kojima su prenosili ranjenike natrag na sigurno prije nego ih neprijateljske strijele zahvate. Druga bitka je bila prava borba vitezova. Trajala je nešto manje od pola sata, ali bojno polje i njegovi mrtvi svjedočili su o njezinoj žestini. Pred sam kraj bitke, kad je već sve bilo odlučeno, na bojno polje ulazi kraljica Elizabeta u pratnji moćnih grofova Celjskih kako bi proglasila svoju pobjedu nad vojskom poljskog kralja Vladislava i njegovog generala Stjepana Banića Lendavskog.

DSC09262.JPGBitka je gotova. Pobjednici su zarobili ostatke neprijateljske vojske, a Samoborčani, sretni što nisu pretrpili veće gubitke i štete, odlučiše počastiti pobjednike te im prirediše veliku zabavu u njihovu čast. Cijeli narod se još jednom okupio pred Samoborom, sajam se nastavio, a ljudi su se družili i veselili dok ih mrak i zima nisu rastjerali. Kako događaj ne bi bio zaboravljen i kako bi svojim unucima mogli pričati, gradski su notari izdavali posebne povelje na taj dan s kojima se potvrđivalo kako je upravo ta osoba bila prisutna na Bitki kod Samobora.

Cijelokupni događaj je rekonstrukcija povijesne bitke koja se odigrala 1441. godine. "Vitezovi Zelingradski", "Red Srebrnog Zmaja", "Družba zlatnog kaleža", "Streličarski klub Samobor", Kuburaško društvo "Gromovnik", Srednjoveška skupina „Celjani“ - Celje i "Vitezi okrogle mize" - Ljubljana povijesne su udruge koje su uprizorile i vjerno dočarale bitku svojim nastupom, mačevima, oklopima i opremom, a narod je zabavila Glumačka družina "Histrioni". Cijelog događaja ne bi bilo bez glavnog i idejnog organizatora, Muzeja Samobor, kao i podrške grada Samobora i Turističke zajednice Samobor i udruge "Oživljena povijest". Pored glavnog događaja, bitke i sajma, bilo je jako puno popratnog događaja, poput dječjeg zabavnog parka gdje su djeca provela najviše vremena ili jahačeg dijela kojeg je organizirao Konjički klub Eko selo, koji je ujedno i zaslužan za konjanike i dolazak kraljice Elizabete.

Organizacija cijelog događaja bila je znatno bolja nego prošle godine. Ujedno je bilo i više posjetitelja, sudionika, pa je tako i sam događaj protekao onako kako i treba, s veseljem, bez ozljeda i na opće oduševljenje prisutnih. Grad Samobor je na jedan dan oživio povijest i zaboravljene trenutke iz svoje prošlosti.

DSC09160.JPGPovijesni zapisi raznih kroničara kažu da su grofovi Celjski saznali za vojsku poljskog kralja koja se utaborila u Samoboru. Kako je to tada bilo Celjsko područje, poslali su svoju vojsku na čelu s Ivanom Vitovcem da protjeraju neprijatelja. Ivan Vitovec je uz sebe imao tek nekoliko stotina vojnika te se prije napada odlučio utaboriti i prenoćiti izvan grada. Tada je saznao da je neprijatelj deset puta brojniji i moćniji. Kroničari tada kažu: "Činio je što čini iskusan borac pa nitko nije primijetio njegov strah, već je svoj skup poslao uz mnogo uputa i velik red pa je svoje ljude tješio vedrim riječima i dobrom voljom uz čvrstu muževnost i volju za bitkom." Očito je dobrom strategijom i lukavstvom nadjačao mnogobrojnijeg neprijatelja te ga porazio i demoralizirao, čime je kasnije zauzimanje utvrde bilo znatno lakše. Zna se da je taj dan poginulo preko 1500 ljudi, a Vitovec je zarobio velik plijen u puškama, zlatu i srebru i 500 osedlanih konja, kao i vrijedne zarobljenike. Teško je povjerovati da je Vitovec bio 10 puta slabiji, ali je moguće da je protivnik bio dva do tri puta jači. Uz dobru strategiju moguće je pobijediti nadmoćnog protivnika, ali sve podatke treba uzimati s rezervom.

Galerija slika sa Bitke kod Samobora 1441.

 

3. Bitka kod Samobora

Autor: ns1

slika008.jpg Godine 1439. umire Albrecht Habsburgovac i dolazi do velikih borbi za prijestolje na područjima Hrvatske i Ugarske. Jedna od takvih borbi odigrala se i 1441. podno utvrde Vungrinščak kod Samobora. Sukobili su se pristaše udove kraljice Elizabete i pristaše poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Na strani Elizabete borili su se grofovi Celjski na čelu s Ivanom Vitovcem, dok je napadače predvodio Stjepan Banić od Lendave. Bitka je završila pobjedom branitelja, grofova Celjskih, a Stjepan Banić je zarobljen.

Ovo je i glavni opis rekonstrukcije koja se odigrala 567 godina poslije, odnosno 1.3.2008. kod Samobora, podno Vungrinščaka. Iako je događaj malen obujmom i programom, okupio je pristojan broj sudionika i udruga poput Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Zlatnog kaleža, glumačke družine "Histrioni", konjičkog kluba "Eko selo", streličarskog kluba "Samobor", kuburaškog društva "Gromovnik", goste iz Slovenije - Viteški red "Okrogla miza" i još mnoge druge. Sam događaj organizirali su Samoborski muzej, Turistička zajednica, udruga «Oživljena povijest» i ŠRC Vugrinščak, dok su neslužbeni organizatori svakako bili Vitezovi zelingradski.

slika010.jpg U sklopu cijelog događaja predviđen je i prostor za sajam tako da je bilo 20ak štandova s raznim ponudama od unikatnog chain nakita do suvenira i tepiha. Svakako je zanimljivo bilo kupiti suvenir u obliku "metalnog" tanjura s otisnutim samoborskim grbom po simboličnoj cijeni od 10kn. Pivo se točilo u nezaobilaznim potocima, a kuhale su se kobase, i kasnije gulaš. Dok je piva držala standardnu cijenu od 10kn za 0.5l, hrana je bila skuplja. Kobasice su koštale 35kn što je nekima bilo preskupo te su ih odlučili zamjeniti ćevapima iz 5min udaljene ćevabdžinice. Gulaš je bio uobičajene cijene od 25kn, ali se prebrzo razgrabio (ili su ga premalo napravili) te je dio vitezova, gladnih nakon borbe, naručio - a što drugo nego ćevape!

A kako ovakvi događaji, gdje su prikazane srednjovjekovne metode ratovanja, ubijanja i svega što ide uz to, nisu prikladna za djecu, i za najmlađe se našlo zabave. Tako su se mogli vrtiti na rekonstrukciji negdašnjeg vrtuljka u pletenim košarama ili jahati na malom poniju kojeg pola vremena nitko nije čuvao.

Sama bitka se odigrala dva puta. Jednom prije mimohoda jer su televizijske kuće tako zahtjevale (razlog je ostao nepoznat). Vjerojatno im se nije dalo čekati da sve to počne, a možda su se zasitili već istih ljudi i prikaza, te očitih kalupa u organizaciji.

slika015.jpg Ubrzo nakon što je glavna bitka završila, oko 15 h popodne, kao glasnik kraja javilo se nevrijeme te ubrzalo svršetak još jednog srednjovjekovnog okupljanja.

Ukoliko niste imali prilike do sada prisustvovati viteškim turnirima ili rekonstrukcijama bitaka, ovakav događaj u blizini Zagreba bi vam svakako bio izuzetno zanimljiv i privlačan. U protivnom, kao promatraču s "iskustvom", sve bi vam dosadilo 15min nakon dolaska jer ste sve to već vidjeli. Svakako je najzanimljive bilo samim vitezovima koji su se borili i sudjelovali u cijelom programu.

Nadamo se kako će se nagodinu pojaviti neki noviteti u programu i cijelom okupljanju koji bi obogatili sada već uobičajena i polagano dosadna srednjovjekovna okupljanja.

 

 

Više slika sa samog događaja potražite u našoj galeriji.  

Iz kategorije

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona