jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

3. srednjovjekovni dani na Medvednici

Autor: ns1

otrov.jpgKako bismo nastavili prošlogodišnju tradiciju, i ovu jesen odlučili smo zakoračiti u vremenski stroj. Odredište – srednji vijek!

Medvednica kakvu inače znamo sada je bila puna vitezova, dvorskih djeva, vještica i trubadura, pretvorivši se u pravi srednjovjekovni sajam. Našavši se okruženi raznim tezgama, alatima i obrtničkim proizvodima, prvo čega smo se prihvatili bili su poprilično teški mačevi, štitovi i buzdovani različitih oblika. Čak smo pronašli i ''zlatnu krunu'' koju smo fotografski ovjekovječili za našu galeriju. Nakon što smo se zasitili borbenih pomagala, uočili smo naglo povlačenje svjetine iza označenog prostora, što je moglo značiti samo jedno – neka igre počnu! Započinjala je predstava, a mi smo nestrpljivo ugrabili neka od boljih mjesta i ugodno se smjestili na sigurnom, izvan dosega zalutalih mačeva i ljubavnih napitaka.

Budući da je tema ovogodišnjih Srednjovjekovnih dana bila „mračno doba srednjeg vijeka“, svjedočili smo raznim dvorskim spletkama, viteškim borbama, magiji i kazni, s glavnim likovima Crnom kraljicom i kraljem Sigismundom. Vrhunac predstave označio je gromoglasni odjek topa nakon kojeg smo svi poskočili na svojim mjestima i glumce nagradili zasluženim pljeskom.

rudari.jpgZa razliku od prošle godine, mnogi su bili oduševljeni što su mogli uživati u živoj glazbi ''trubadura'' koji su stvarali predivne i opuštajuće melodije.
S obzirom da se posvuda širio zamaman miris pilećeg gulaša, graha i svježeg domaćeg kruha, prije nego što smo nastavili našu malu avanturu odlučili smo se okrijepiti istim. Izabrali smo grah poslužen u čuvenim krušnatim tanjurima, koje smo u nedostatku pravog kruha (tj. lijenosti da odemo po njega) počeli grickati. Moramo priznati kako su se od prošle godine usavršili u obrtu njihove izrade. Kao šećer na kraju, pogostili smo se velikom čokoladom od riže i, osjećajući se poletnima i spremnim za nove izazove, nastavili dalje. Opredijelili smo se za posjet rudniku gdje se mogao vidjeti kip sv. Barbare, zaštitnice rudara, a dok ste prolazili hodnicima mogli ste saslušati priču o teškom i mukotrpnom poslu i životu rudara prije 400 godina.

strijelac.jpgPrivlačna ponuda štanda s domaćim kolačima nas je privukla i izvukla iz rudnika te smo se počastili kupnjom srednjovjekovnih medenjaka, nakon čega smo oduševljeno gledali izradu glinenih posuda, svijećnjaka i zdjelica na lončarskom kolu, koje su se u trenu razgrabile. S obližnjeg štanda začuli smo nadasve čudno glasanje i privučeni njime, našli smo se pred izloženim kožnim proizvodima, praćkama i nakitom. A kod štanda smo otkrili i izvor čudnog glasanja - bio je to gavran koji nas je neko vrijeme zabavljao svojim pokušajima govora. Doduše, sve što smo uspjeli izvući iz njega bilo je: „Baba!“, no i time smo bili prilično fascinirani. Ali nije nas samo gavran zabavljao. Ovdje se našla i umiljata kuna zlatica koju su svi zavoljeli. Pred sam kraj dana uspjeli smo doći na red i okušati se u streljaštvu i bacanju bodeža, i to vrlo uspješno, ali smo isprobali i tamnu stranu srednjeg vijeka, odnosno teške lance koji danas služe samo za zabavu posjetitelja.

Na kraju dana niska nas je temperatura u potpunosti razoružala, te smo odlučili kako je vrijeme pozdraviti se s gatarama, kmetovima, rudarima i princezama, i toplim se busom vratiti u 21. stoljeće.

 

Slike s ovog  i drugih događaja potražite u našoj galeriji.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona