Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

VI. povijesni festival u Dubrovniku

Autor: ns1

slika020-mini.jpgDubrovnik svake godine posjeti preko milijun turista iz cijelog svijeta i Dubrovnik je zaista postao Meka hrvatskog turizma, kako svojom tradicijom i poviješću, tako i svojom ponudom. Već 6 godina ovaj se grad na nekoliko dana vraća u prošlost i svojim posjetiteljima i žiteljima pokazuje kako je nekada živio. Gradska se straža izmjenjuje na Pilama (zapadni ulaz), Stradunom odzvanjaju bubnjari, a negdje u pozadini se čuje zveket metala, udarci čekića i zvukovi renesansnih i srednjovjekovnih glazbenika. Ako tom ugođaju dodate srednjovjekovne zidine koje opasavaju grad svojom dužinom od 2km, očuvane srednjovjekovne zgrade, crkve i ulice, onda zaista dobivate jedan ugođaj koji je neponovljiv i ostaje vam u trajnom sjećanju.

VI. povijesni festival svake je godine malo drugačiji, što mu svakako daje jednu posebnu draž, stoga možemo sa sigurnošću reći kako svake godine možemo očekivati nešto novoga. Iako je do sada imao običaj trajati znatno dulje, čak i do 8 dana, ove godine Festival je trajao od četvrtka do nedjelje, dakle 4 dana, pa čak i manje. Ne možemo reći kako je razlog tome manjak ideja za program, jer njih uvijek ima, ali duže trajanje festivala bi svakako bilo zamorno za posjetitelje jer ipak, ovo je samo podsjetnik na prošla vremena, a ne i trajno vraćanje. Festival je bio u potpunosti aktivan tri i pol dana i to se može smatrati gotovo optimalnim razdobljem. Većina programa je bila predviđena za popodnevno ili večernje razdoblje, što je dobra odluka jer preko dana Dubrovnik je zaista prepun turista i u takvoj gužvi da bi se Festival jednostavno istopio u njima i prošao nezamjetno. Druga činjenica koja ide u prilog jest što su popodne i večer hladniji i ugodniji za izvođenje programa, pa time i privlače smirenije turiste.

Točno u 18h, prema planu i programu, ulicama srednjovjekovnog grada Dubrovnika odzvanjale su trube i bubnjevi, a sve oči bile su okrenute prema ponosnoj povorci sastavljenoj od sudionika iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja. Ovom svečanom povorkom je i označen početak VI. povijesnog festivala kojeg organizira renesansna udruga Ragvsevm iz Dubrovnika u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika. Nakon što se povorka predstavila pred knezom Dubrovnika i primila njegov blagoslov, zaputila se na Boškovićeve poljane gdje su ih dočekali zanatlije sa svojim štandovima. Tako je ujedno i centralni događaj preseljen na to mjesto.

slika048.jpgOve godine na Festivalu su nastupili zaista mnogi gosti iz raznih dijelova Hrvatske koji su prošetali kroz grad do Kneževog dvora te se pred samim knezom predstavili i zamolili za dozvolu da u Gradu prikažu svoje umijeće i djela. Iz primorskog dijela Hrvatske nastupila je Šibenska gradska straža, Rapski samostreličari i sv. Cecilija iz Korčule, iz sjevernih, kontinentalnih djelova su došle djeve i vitezovi Muzeja hrvatskih zagorja, kao i Vitezovi zelingradski i varaždinski plemenitaši. Iz susjednih zemalja predstavili su se vitezovi Vojvodine kranjske i Slovenski streličarski klub Orfej, kao i srednjovjekovni glazbeni sastav Jaadaar iz daleke Češke. Od domaćih zabavljača i glazbenika došli su renesansni zbor Vatroslav Lisinski i Heraclea, ulični zabavljači i žongleri vatrom Fuzz Bubble.

slika011.jpgUz bogati sastav sudionika došli su i razni trgovci i obrtnici, kako domaći tako i strani. Posebno za njih je na Boškovićevoj poljani, kod Colegiuma Ragusinum, osiguran izlagački dio sa štandovima i šatorima. Zbog velikog broja koji je došao, mnogi su morali potražiti svoje mjesto na ulicama i trgovima gdje su vješto izlagali svoje radove. Uporni turisti su tako mogli pregledati domaće rukotvorine dubrovačkih žena poput goblena i posebno izvezenih stolnjaka, prodavala se neizbježna lavanda u svim oblicima i agregatnim stanjima, ali svakako najzanimljivije bile su makedonske minijature srednjovjekovnih i renesansnih galija i brodova. Tako se ovdje našla i dubrovačka karaka. Ovi brodovi su ručno sastavljani od istih materijala od kojih su bili napravljeni originalni brodovi i reproducirani su do najmanjih detalja poput užeta na palubi i kovčega s opremom, dok je sve zadržalo svoje mjerilo. Ovakav rad zahtjeva veliku strpljivost i do 4 mjeseca rada, a vrijednost mu se kreće od 1000€ do 4000€. Svakako glavna atrakcija bio je kovač novca, odnosno dukata, koji je imao svoj stroj koji se sastojao od jakih ruku, velikog malja i matrica između kojih se nalazio još neoblikovani novčić.

slika001.jpgRenesansna udruga Ragvsevm i Ansambl Plazarius su Dubrovčane podsjetili, a turistima pokazali, kako su nekada dečki i cure "tancali", odnosno zaplesali nekoliko srednjovjekovnih plesova. Svakako su zasluženo dobili oduševljenje promatrača i njihov aplauz. Oni su obilježili jedan dan programa i tako napravili mali uvod u tek nadolazeće. U subotu su u dubrovačku luku uplovili rapski samostreličari i pred Kneževim dvorom pokazali svoje umijeće u baratanju samostrelom na turniru. Međutim, kako su došli, tako su i otišli i ostavili puk u iščekivanju idućeg dana. A idući dan je zaista bio poseban doživljaj.

Kao šećer na samom kraju, ono što bismo mogli nazvati lijepim i savršenim završetkom ovog Festivala, društvo Sv. Cecilija iz Korčule predstavilo je morešku. Za one koji ne znaju, radi se o specifičnom i fizički zahtjevnom plesu sa sabljama, odnosno borbi između dva klana koja je prikazana kroz ples. Moreška je potekla iz Italije, a svakako je obogaćena i domaćom tradicijom i na Stradunu kod spomenika Orlandu i crkve sv. Vlaha, Korčulani su otplesali svoj ples i izmamili oduševljenje publike. Moreška je zaista nešto što toplo preporučamo da pogledate ako vam se ikada pruži prilika jer je zaista nešto neuobičajeno.

I tako je Festival došao svojem kraju, na veselje umornih organizatora i žalost tek pristiglih turista koji su sa čuđenjem gledali "što se to pakira?". Sa svojim Povijesnim festivalom Dubrovnik je svakako obogatio svoju turističku ponudu i atrakciju, ali je žalosno što ga nije kvalitetno i na vrijeme objavio i najavio izvan samog grada Dubrovnika.

slika014.jpgDubrovačka renesansna udruga Ragvsevm (Raguseum) glavni je organizator i pokretač ideje o organiziranju festivala koji Dubrovnik uvrštava u sam vrh turističkih destinacija. Suorganizator festivala je Turistička zajednica grada Dubrovnika koja je svojim iskustvom i državnom podrškom u mogućnosti omogućiti realizaciju festivala na svjetskoj razini. Ovakva kombinacija mladih ljudi s idejama i iskusne turističke organizacije pod pokroviteljstvom grada Dubrovnika u gradu koji je turistički aktivan cijele godine svakako mora rezultirati jednim sjajnim događajem, jer na kraju tako nešto je i za očekivati te grad i turisti to zaslužuju. Nažalost, za primjetiti je kako nije bilo kvalitetne i pravovremene objave za medije pa je tako PRESS objava puštena dva dana prije samog događaja, a činjenica kako na samom događaju nije bilo predstavnika Turističke zajednice, kao niti grada Dubrovnika, pokazuje nezainteresiranost koju si grad Dubrovnik ne smije priuštiti.

Za kraj nam ostaje čestitati organizatorima na ipak uspješnom Festivalu, na velikom broju raznih zanimljivih sudionika i na svakako zanimljivom programu; suorganizatorima poručiti kako bi bilo u redu da budu prisutni prilikom otvorenja Festivala što je uobičajeno na svim sličnim događajima, ne samo kod nas nego i u svijetu.

A vama koji ove godine niste bili u Dubrovniku preporučamo da ga svakako posjetite za vrijeme trajanja Festivala jer to su dani koje nećete lako zaboraviti.

Više slika sa samog događaja pogledajte u našoj galeriji!


Renesani ples udruge Ragvsevm

 

Moreška

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona