marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

4. velesajam kulture - Festival budućnosti

Autor: ns1

velesajamkulture.gif I ove godine je u SCu, u Zagrebu, održan Velesajam kulture s temom "Festival budućnosti". U 4 dana od 13.12.-16.12.2007. posjetitelji su mogli prisustvovati raznim radionicama, izložbama, projekcijama, performansima, te se i sami uključiti u Velesajam kulture.

Ove godine tema je bila budućnost i što nas u njoj čeka. Kroz razne teme, od pitanja humanosti i etike prema robotima, kiborzima, klonovima i izvanzemljacima do arhitektonskog pogleda na budućnost, pokušalo se dobiti uvid u kakvu-takvu budućnost koja nas može čekati. Kao što će vam svaki pisac znanstvene fantastike reći, to je samo jedna od mogućih budućnosti. Iako je "Festival budućnosti" pokrivao razne teme, nama najzanimljivije su svakako "Kiber-Kroacija" (SFerina književna večer), "Plesna robotika" (radionica), "Tjelesne modifikacije: od kozmetike do kiborgizacije", "Svemirci, klonovi i izbjeglice. Pitanja humanističke i transhumanističke etike" i "Vizije budućnosti kroz povijest; Monstruozno, žensko, drugo".

Ovdje se našao i pristojan broj klasičnih SF filmova poput "Barbarella" i "Solarisa" (1972.). Sve u svemu, podsjećalo je na još jednu konvenciju, s naglaskom na kulturu i modernu umjetnost.

prazan_sajam.jpg Program je bio otvoren od 18-22h službeno, a u stvarnosti je trajao čak i od 13-23, ovisno o danima i programima. Kroz razgovor s nekoliko osoba koje su sudjelovale u organizaciji, došli smo do zaključka kako je sam Festival slabo posjećen, dok smo istovremeno zaključili kako je na vrijeme najavljen i razglašen, te kako je SF fandom Hrvatske (a posebno Zagreba) bio dobro i na vrijeme upoznat sa događajem. Stoga, zašto je došlo do slabe posjećenosti? Da li je moguće da je interes toliko malen, ili je posjetitelje "preplašio" naglasak na kulturu i umjetnost? Nije nepoznato da Hrvati nemaju naviku obilaziti muzeje i slične kulturne ustanove, osim ako se ne nudi nešto za popiti i pojesti. Stoga prijedlog organizatorima: osigurajte hrane i pića i imat ćete posjetitelje.

Svakako najzanimljiviji je projekt KIBORGEZIJA o kojoj organizatori kažu slijedeće:

"Cilj projekta Kiborgezija je postaviti značajne aspekte znastvene fantastike i cyberkulture u kontekst društvenih promjena uvjetovanih tehnologijom, mobilnošću, postkolonijalizmom i globalizacijom. Projekt okuplja stručnjake, studente, umjetnike i teoretičare iz područja teorije, književnosti, umjetnosti, arhitekture, politike, aktivizma i cyberpunka.
          U četiri dana Kiborgezija će okupiti, aktivirati i promovirati interdisciplinarno i multidisciplinarno polje istraživanja svih aspekata cyberkulture i znanstvene fantastike. Projekt će istraživati poziciju ljudskog u cyberkulturi, odnose između umjetne i prirodne inteligencije i društveno-političke kulturne značajke tehnoloških utopija i distopija.

Ključne teme projekta su:

• Političke utopije i distopije (migracije, futuristička dijaspora)
• Ljudska prava i biotehnologija (virtualna tijela, modificirana tijela, artificijelna inteligencija)
• Urbana zajednica, arhitektura, promet i teleportacija
• Naracija, fikcija, povijest, vizije budućnosti kroz povijesti
• Žensko, monstruozno, drugo
Projekt će se odvijati kroz niz radionica, tribina, čitaonica i projekcija."

(preuzeto sa stranice 4. Velesajma kulture) 

 

babies_ready_for_shipping.jpg

Jedan od izloženih radova otvoreno govori o bliskoj budućnosti. "Babies ready for shipping" (lijeva slika) nas navodi da se zamislimo nad budućnosti kloniranja i rađanja djece po narudžbi, što je redovita tema raznih SF autora. A rad vrlo slikovito prikazuje možda ne tako daleku budućnost. Svakako nas potiče da se zamislimo. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona