Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Umjetna inteligencija u CeKaTe-u

Autor: ns1

bioetika_danijelVečeras je u CeKaTe-u u Zagrebu održano zadnje predavanje za ovu godinu iz područja bioetike s temom Umjetna inteligencija. Predavači Danijel Tomašić i Zdravko Popović su nam ukratko predstavili pojam "umjetne inteligencije" te postavili niz zanimljivih pitanja s kojima bi se čovječanstvo moglo susresti ukoliko dođe do razvoja ovakve... tehnologije?

Danijel Tomašić je tribinu otvorio s objašnjenjem umjetne inteligencije te nam objasnio kako se dijeli na slabu i jaku.

Slaba umjetna inteligencija je ona koja je danas primjenjena u raznim oblicima, od kompjuterskih igrica, do jednostavnijih strojeva i programa u raznim djeltanostima. To su sustavi koji samo daju privid inteligencije i zapravo su samo kompleksni programi.

Jaka umjetna inteligencija je ona koja se najčešće koristi u znanstvenoj fantastici. To je sustav koji se sam razvija i uči, prilagođava uvjetima i zaista jest inteligentan. On bi mislio za sebe, imao percepciju okoline, vlastite motive, ciljeve i slično. Međutim on je još uvijek teorija.

Mnogi smatraju kako ovakav sustav nikada neće biti moguće napraviti jer jednostavno ne poznajemo dovoljno niti o mozgu niti o životu kako bismo sa sigurnošću mogli reći da će tako nešto jednog dana postojati. Međutim, isto ako računala jednog dana kažu kako ona misle, mi nećemo moći utvrditi da li lažu ili ne.

bioetika_zdravkoZdravko Popović nam je predstavio dva zanimljiva slučaja:
1) U SAD-u je izdan sudski nalog za privođenje računala na ispitivanje. Radilo se o slučaju kada je haker uspio "iskoristiti" računalo za kriminalne radnje.

2) Piloti aviona su optuženi za nemar jer nisu kontrole aviona prepustili autopilotu. To je prvi puta da je prosudba računala stavljena ispred prosudbe čovjeka.

Umjetna inteligencija samo kao pojam za sobom povlači mnoga pitanja. A što bi se dogodilo kad bi ona zaista ušla u naše živote? I to ne samo kod jake već i kod slabe umjetne inteligencije. Možemo li njoj pripisati moralnu odgvornost, možemo li je prihvatiti kao dio društva ili ćemo stvoriti novi robovlasnički sustav? I kakva bi ona uopće bila? Prijateljska ili neprijateljska? A kad bismo još ušli u duhovne sfere tu bi nastao kaos.

Svatko od nas može ponuditi neke odgovore na neka pitanja, ali i dalje to ne znači da su ta pitanja odgovorena i riješena. Hoće li se odgovori potražiti kod Asimova ili Hawkinga, ili će se o njima filozofirati unedogled znat ćemo kada dođemo na prag samog razvoja umjetne inteligencije. Nadajmo se kako neće biti prekasno.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona