godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Umjetna inteligencija u CeKaTe-u

Autor: ns1

bioetika_danijelVečeras je u CeKaTe-u u Zagrebu održano zadnje predavanje za ovu godinu iz područja bioetike s temom Umjetna inteligencija. Predavači Danijel Tomašić i Zdravko Popović su nam ukratko predstavili pojam "umjetne inteligencije" te postavili niz zanimljivih pitanja s kojima bi se čovječanstvo moglo susresti ukoliko dođe do razvoja ovakve... tehnologije?

Danijel Tomašić je tribinu otvorio s objašnjenjem umjetne inteligencije te nam objasnio kako se dijeli na slabu i jaku.

Slaba umjetna inteligencija je ona koja je danas primjenjena u raznim oblicima, od kompjuterskih igrica, do jednostavnijih strojeva i programa u raznim djeltanostima. To su sustavi koji samo daju privid inteligencije i zapravo su samo kompleksni programi.

Jaka umjetna inteligencija je ona koja se najčešće koristi u znanstvenoj fantastici. To je sustav koji se sam razvija i uči, prilagođava uvjetima i zaista jest inteligentan. On bi mislio za sebe, imao percepciju okoline, vlastite motive, ciljeve i slično. Međutim on je još uvijek teorija.

Mnogi smatraju kako ovakav sustav nikada neće biti moguće napraviti jer jednostavno ne poznajemo dovoljno niti o mozgu niti o životu kako bismo sa sigurnošću mogli reći da će tako nešto jednog dana postojati. Međutim, isto ako računala jednog dana kažu kako ona misle, mi nećemo moći utvrditi da li lažu ili ne.

bioetika_zdravkoZdravko Popović nam je predstavio dva zanimljiva slučaja:
1) U SAD-u je izdan sudski nalog za privođenje računala na ispitivanje. Radilo se o slučaju kada je haker uspio "iskoristiti" računalo za kriminalne radnje.

2) Piloti aviona su optuženi za nemar jer nisu kontrole aviona prepustili autopilotu. To je prvi puta da je prosudba računala stavljena ispred prosudbe čovjeka.

Umjetna inteligencija samo kao pojam za sobom povlači mnoga pitanja. A što bi se dogodilo kad bi ona zaista ušla u naše živote? I to ne samo kod jake već i kod slabe umjetne inteligencije. Možemo li njoj pripisati moralnu odgvornost, možemo li je prihvatiti kao dio društva ili ćemo stvoriti novi robovlasnički sustav? I kakva bi ona uopće bila? Prijateljska ili neprijateljska? A kad bismo još ušli u duhovne sfere tu bi nastao kaos.

Svatko od nas može ponuditi neke odgovore na neka pitanja, ali i dalje to ne znači da su ta pitanja odgovorena i riješena. Hoće li se odgovori potražiti kod Asimova ili Hawkinga, ili će se o njima filozofirati unedogled znat ćemo kada dođemo na prag samog razvoja umjetne inteligencije. Nadajmo se kako neće biti prekasno.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona