Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Izvještaj: Gornja Stubica 2010.

Autor: Isenhart

Viteški turnir u Gornjoj Stubici
12. 6. 2010.

izvjestajnews.jpg

Iscurilo je otprilike godinu dana otkad smo zadnji put vidjeli jedini turnir na kojem se, osim umijeća vitlanja mačem, ocjenjuje i vještina jahanja te bacanja koplja u punom galopu. Na svu sreću, takav fantastični prizor ponovno smo mogli gledati 14.6.2010. i to u najboljim mogućim vremenskim uvjetima.
Kao što se iz konteksta da zaključiti, lokacija turnira se nije nimalo izmijenila pa se događaj smjestio pored (i unutar) Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici. To je nešto manje od 50 kilometara (ako uračunamo povremena kretanja Fantasy-Hrvatska uredništva u krivom smjeru).  Točnije, općina Gornja Stubica prostire se sjevernim obroncima park-šume Medvednice s površinom od 50 km2, južnim rubom Krapinsko-zagorske županije. 
Turnir, jednodnevan kakav jest, ugostio je više stotina ljudi svih životnih dobi kojima očito nije bio problem izdvojiti pristojnu cifru od 40 kuna koliko je bio ulaz za odrasle, a 20 kuna za djecu. Program se održavao na četiri lokacije 
  1. Kod spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu
  2. Na terasi dvorca Oršić
  3. U kapelici/dvorcu/potkrovlju
  4. Na dvorskom perivoju

kovacnica.jpg

Šetnica pored spomenika Matiji Gupcu je mjesto gdje je započelo okupljanje izvođača i sudionika, kao i početak obilaska događaja općenito. Program je započeo oko 13:00 sati, a uz stazu smo pronašli brojne radionice i igraonice poput bacanja buzdovana, sjekira, bodeža. Tu je i učestalo dokazivanje u baratanju lukom i strijelom. S druge strane divili smo se znanjima srednjovjekovnog velemajstora kovača iz Koprivnice, lončara, kaligrafa i medičara. Pod spomenikom Matiji Gupcu uspjeli smo "uloviti" šareni nastup viteške skupine iz Češke Markus M. i točku "Oda ludosti" zagrebačke skupine Artistika. Nešto programa smo nažalost morali zaobići zbog istovremenog održavanja boljeg sadržaja na terasi dvorca. 

artistika.jpg

Na terasi dvorca Oršić domaćini su postavili drvene klupe i pozornicu, šank i roštilj, te kotao sa zavidnim količinama gulaša. Ništa novoga u odnosu na prošlu godinu. Par vrsta osvježavajućih pića i ponuda brzo prigotovljenih jela poput ćevapčića ili ražnjića. Veći dio dana su nas veselili pothvati putujućih zabavljača iz Artistike i Trilja IV. Tu je i odlična češka skupina Codex koja je sve prisutne oduševila svirajući srednjovjekovnu glazbu. Iako s malim zakašnjenjem, organizatori su predstavili sve goste i plemiće koji će kasnije sudjelovati u viteškom turniru na konjima. Vidjeli smo i renesansne plesove zagrebačke grupe Agram, a odmah nakon toga je stigao i fratar s blagoslovom za sve ljude dobre volje. Kako svemu dođe kraj, počeo je i zalazak s još jednim usklikom u redovima publike jer se žonglerima i puhačima vatre pridružila skupina "krvožednih" veterana iz udruge Marcus M. Grupa koja se diči realnim prikazom surove bitke te nas ponovno ostavila bez daha.
Možda nijedna lokacija nije tako odisala srednjim vijekom kao dvorski perivoj gdje se ustoličio srednjovjekovni vojni tabor sa šatorima i ratnom opremom. Kao podsjetnik na kaznu dezerterima, tu je itekako funkcionalna srednjovjekovna naprava Roland i Družba vitezova zlatnog kaleža. To je ujedno i mjesto gdje se odigrala noćna bitka i opsada grada.
ŠTO ZAKLJUČITI?
Viteški turnir u Gornjoj Stubici jest iznimno zanimljiva, vrlo poučna i dobro organizirana priredba kojom se gornjostubički kraj vraća u srednjovjekovnu prošlost. Također je i spomen na prvi primjer jednog takvog događaja u Hrvatskoj. Jedinu primjedbu možemo staviti na 40 kuna upada, iako takvu odluku podsvjesno smatramo opravdanom, odnosno isplativom. Službene slike portala pogledajte u galeriji

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona