kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša - Krk 2009.

Autor: ns1

dsc05026.jpgFestival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša po drugi se puta održao u gradu Krku, a organizator je i ove godine udruga Knezovi Krčki – Frankopani.
U ovoj sezoni monsuna zaista je teško organizirati priredbe na otvorenom pa je činjenica da nam se klima promijenila (što ponajviše možemo zahvaliti ljudskoj pohlepi) uvelike utjecala i na ovaj festival. Sve u svemu dobro je ispalo s obzirom na to da će uskoro mahovina rasti i pod našim noktima ako nas ovako nastavi zalijevat.

Započelo je u Volsonisu. Prostor vrlo vrijedan pažnje s obzirom na to da se u njemu može pratiti krčka povijest više od dvije tisuće godina unatrag. Na najnižoj razini nalaze se temelji gradskog bedema kojeg su izgradili Liburni prije no što su Rimljani osvojili Krk (osvajanje nije bilo teško jer su se Liburni uspjeli dogovoriti s Rimljanima, za razliku od ostalih ilirskih plemena kao što su Histri i Dalmati koji su puno gore prošli).

Budući da je bedem u temelju sastavljen od kamenja koje je imalo drugu namjenu (žrtvenici, dijelovi stupova, nadgrobnih spomenika, itd.), reklo bi se da im se prilično žurilo da se osiguraju. Pored bedema nastavlja se mali bazen s morem koje prodire unutra jer je ova razina sada ispod morske površine. Do njega se diže rimska kula iz I. st. koja je visoka oko osam metara i proteže se od najniže razine kompleksa Volsonisa pa sve do vrha. U pokrajnjoj prostoriji nalazi se vinoteka, a odmah nasuprot prije spomenutog bedema prostor je u kojem smo održali predavanje arheologa i konzervatora prof. Nina Novaka. Na zanimljiv način objasnio je posjetiteljima, koji su u potpunosti ispunili prostor Volsonisa, koje su najstarije krčke zidine. Djelomično i danas postoje iz liburnskog vremena, dakle skoro tri tisuće godina! Liburni su bili vješti pomorci, more je u to doba ulazilo u kopno sve do ovog gradskog bedema i gradskih vrata koja su bila baš ovdje, što potvrđuje kula (vrata su najslabija točka obrane grada i pored njih su uvijek kule sa stražarima i obranom).

dsc05033.jpgNakon predavanja uslijedila je Večer trubadurske poezije u izvedbi članova naše udruge. Bila je to ujedno i prigoda da isprobamo nove bubnjeve koje nam je izradio Anton Šutej, dobro znan glazbenicima, osobito u jazzu, kao vrsni majstor od bubnjeva poznat čak i izvan granica Hrvatske. Bubnjevi su izrađeni od materijala od kojih su se i nekad izrađivali pa im je takav i zvuk. Drugačiji od današnjih bubnjeva s metalnim okvirima i umjetnom kožom.

Večer trubadurske poezije zamišljena je kao jedan povijesni presjek kroz 5 stoljeća. Od okcitanskih trubadura od kojih je sve počelo u 12. st., preko engleskog Scarborough fair (mnogi su se iznenadili prepoznavši pjesmu koju su izvodili Simon&Garfunkel u 70-tim godinama 20. st. Bob Dylan je posudio par stihova iz te pjesme na svom albumu The Freewheelin' Bob Dylan) te pjesama nastalih na Krku u 14. i 15. st. o Frankopanima, zatim dubrovačkog pjesnika Džore Držića i na kraju Frana Krste Frankopana. Namjera nam je organizirati ovakve večeri i u drugim sredinama, ovim putem pozivam zainteresirane da se jave! Gdje god bude moguće, izvoditi ćemo i pjesme iz tih sredina u kojima ćemo gostovati.

Mario Sokolić nam je iz Varaždina donio četiri montirane epizode njegova filma „Priče iz davnine" pa smo ih sa zadovoljstvom pogledali na velikom platnu, također u Volsonisu. Pogledali smo i dokumentarni film o nastanku predstave „Ploča od školjaka“ o nastanku Bašćanske ploče i dolaska kralja Zvonimira u opatiju sv. Lucije u Jurandvoru pored Baške. U toj predstavi naša udruga ostvarila je suradnju s udrugom „Sinjali“ iz Baške koja je organizator projekta. Tekst za predstavu napisala je Blandina Marković Randić, a režirao Krešo Dolenčić. Saznali smo nešto novo o Bašćanskoj ploči: isklesana je u kamenu prepunom fosila školjaka i drugih organizama! Ako vam je HAZU u Zagrebu usput, provirite u predvorje, tamo se nalazi ploča pa je promotrite.

publika.jpgKako sam spomenuo na početku, teško je u ovakvim vremenskim prilikama organizirati nešto na otvorenom, zapravo je nemoguće bilo odigrati zanimljiv komični igrokaz koji su priredili članovi naše udruge: „Vitezovi bacaju kocku za pare“. U igrokazu vitezovi bacaju kocku, dvorske lude ih zadirkuju, muzičari sa strane im dosađuju. Oni se potuku zbog pohlepe jednog koji koristi prepad dvorske lude (koja je u dosluhu s njime) i ostalim vitezovima otima dukate. Slijedi tuča, dvojica prevarenih vitezova ubiju (ili samo misle) prevaranta. Luda dovlači kapetana i tuži ih, onda kapetan njih pobije, a prevarant koji se pretvarao da je mrtav pobjegne s dukatima. Kroz srednjovjekovnu tematiku želimo prikazati ono što je uvijek isto, bez obzira na to koji je vijek u pitanju: pohlepa, prevara, ovisnost i vlast koja ne mari za narod, već gleda svoga posla. Princip je isti; kako onda, tako i danas. Stvari samo na površini izgledaju drukčije ovisno o vremenu u kojem postoje.

U sljedećoj godini planiramo otvoriti srednjovjekovno lutkarsko kazalište na otvorenom koje će biti pokretno pa ćemo moći odigrati predstave gdje god bude potrebno.

Ove godine smo realizirali i predstavu „S drage volje tvoja“ o ljubavi Apolonije i Krste Frankopana s kojom smo spremni gostovati, a s njom ćemo krenuti i po školama.


Nešto više slika možete pogledati u našoj galeriji.

Otvoreni smo za suradnju, javite nam se: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon: 098 481 069

Tonči Žužić
Voditelj udruge
Knezovi Krčki - Frankopani

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona