Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 10 sajmova i turnira 2009.

Autor: Isenhart

Još tjedan dana i katapultiramo 2009. u prošlost. Fantasy Hrvatska nudi priliku da pogledate što nas je ove godine oduševilo ili u najmanju ruku razveselilo. Prisustvovali smo velikom spektru događaja, sreli vještice i inkvizitore, mistične gatare i dvorske lude. Kletvu ili boginje „pokupili“ nismo, barem ne još. Pisali smo dojmove i izvještaje, s Vama podijelili uspomene, najčešće u stilu ogromne količine foto-materijala. Sve možete i danas pogledati u odjeljku „Izvještaji“ ili „Galerija“.

Kako bismo spriječili predaleku raščlambu događaja, u kategoriju sajmova i turnira svrstali smo viteške turnire i povijesne festivale i sajmove, makar je većina nerijetko prekoračila granice srednjeg vijeka.

1. Povijesni festival u Šibeniku (18. – 20. rujna)
2. Gornja Stubica (6. lipnja)
3. Sv. Helena (23. – 24. svibnja)
4. Bitka kod Samobora 1441. (1. ožujka)
5. Sajam vlastelinstva Dubovac (30. i 31. svibnja)
6. Renesansni festival u Koprivnici (5. – 7. rujna)
7. Viteške igre u Dugom Selu (7. i 8. studenoga)
8. Srednjovjekovni dani na Medvednici
9. Viteški turnir u Podsusedu (18. listopada)
10. Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša1. Povijesni festival u Šibeniku (18. – 20. rujna)
Blistavi Sebenico, grad na koncu ljetne sezone, imao je sve o čemu smodatog trenutka sanjali. Povijesna jezgra živjela je prošlost u svakom kutu starog i usijanog kamena. Usprkos znatno manjim financijskim resursima u odnosu na prošlu godinu, turistička zajednica grada Šibenika uspjela je oduševiti tisuće ljudi, te nam pružiti dovoljan razlog da se vratimo i sljedeće godine. S velikim brojem sudionika i obrtnika, Šibeniku dodjeljujemo zlatnu medalju jer je uspio organizirati nešto originalno - pomorsku bitku.

Srednjovjekovni sajam nudio je proizvode kakve je teško ne prisvojiti; pokloni bližnjima, bakama i djedovima, unucima i nećacima. Golemi plus zaslužuje i igrana predstava „Legenda o Crnom vitezu“, te „Pomorska bitka za gradsku rivu“ i „Noćna opsada gradskih zidina“. Kao što vidite, za festival u trajanju od 3 dana sadržaja nije manjkalo. Nema ugla ili ulice gdje se nije moglo susresti animatore i iskusne obrtnike, ljude koji su svoje znanje rado podijelili s radoznalima.

Festival su posjetili Vitezovi Zelingradski i Krčki vitezovi, vitezovi Erda iz Mađarske, bratovština sv. Mihovila, udruženje obrtnika Križevci, varaždinski plemenitaši, Dubovački streličari i mnogi drugi.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


2. Gornja Stubica (6. lipnja)
Ovo je prvi viteški turnir koji je pokrenut u Hrvatskoj u organizaciji Muzeja seljačkih buna i Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije. Gornja Stubica nadmašila je klasičan smisao ovakvih turnira. Osim „običnih“ demonstracija bitke ili osvajanja ruke lijepe princeze, ovdje smo promatrali sukob vizetova na konjima. U strahovitom galopu, plemići djelić sekunde doživljavaju ono što se danas naziva „život pred očima“. Siječa lubenica i bacanje koplja samo su neke od disciplina koje su se vrednovale. Naravno, udarac kopljem u galopu može rezultirati ozbiljnim povredama, makar su vrhovi iz sigurnosnih razloga zatupljeni.

Sve skupa trajalo je samo jedan dan i to navodimo kao jedini razlog zbog čega Stubica ne ide dalje od srebra. Zabavu je povećao i nastup već poznate grupe Artistika, a imali smo priliku pogledati demonstraciju bitke Vitezova zlatnog kaleža, kao i ples zagrebačke udruge Agram.

Turnir pamtimo po značajnom odazivu od nevjerojatnih 2000 ljudi. Izbjegavat ćemo detalje kako se ne bismo previše ponavljali (uostalom, tu je i izvještaj), ali želimo da znate da ovaj turnir sljedeće godine slavi jubilarnu 10. obljetnicu pa toplo preporučamo posjet.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


3. Sv. Helena (23. – 24. svibnja)
U stopu s Gornjom Stubicom, dilema nikad nije bila teža. Međunarodni viteški turnir grofova Zrinskih odigran je pored Sv. Helene. Dan je bio izuzetno vreo pa su mnogi preklinjali za kvadratni metar hladovine. Organizatori su doveli pregršt inozemnih skupina, plesnih i borbenih, a program se ponovio i u nedjelju. Tako smo vidjeli nastupe Reda Srebrnog Zmaja, Vitezova Zelingradskih, Družine zlatnog kaleža, Praškocijeve haramije, Udruge grofovije Konjski iz Konjščine, Dubovačke streličare, Gupčeve strelce, Ministrela i Artistike.

Ako ste mislili da je to sve, onda Vas tek čeka najbolji, inozemni dio: gosti iz Slovenije, Mađarske, Italije i Portugala. Još niti jedan domaći turnir nije okupio takav broj sudionika iz toliko raznih zemalja i zbog toga je zaslužio sam vrh naše liste.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


4. Bitka kod Samobora 1441. (1. ožujka)
Cjelokupni događaj je rekonstrukcija povijesne bitke koja se odigrala 1441. godine. "Vitezovi Zelingradski", "Red Srebrnog Zmaja", "Družba zlatnog kaleža", "Streličarski klub Samobor", Kuburaško društvo"Gromovnik", Srednjoveška skupina „Celjani“ - Celje i "Vitezi okrogle mize" - Ljubljana povijesne su udruge koje su uprizorile i vjerno dočarale bitku svojim nastupom, mačevima, oklopima i opremom, a narod je zabavila Glumačka družina "Histrioni".

Organizacija cijelog događaja bila je znatno bolja nego prošle godine. Ujedno je bilo i više posjetitelja, sudionika, pa je tako i sam događaj protekao onako kako treba - s veseljem, bez ozljeda i na opće oduševljenje prisutnih. Grad Samobor je na jedan dan oživio povijest i zaboravljene trenutke iz svoje prošlosti.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


5. Sajam vlastelinstva Dubovac (30. i 31. svibnja)
Zbog smanjene logistike i slabe potpore Turističke zajednice grada Karlovca, Sajam je pod organizacijom udruge Bratstvo svetog Mihovila izveden u skromnom i minimalnom obliku.
Podijeljen je na dvije razine: edukativnu i javnu. Posebno nam se svidjela ona edukativna, kada je sajam vlastelinstva bio otvoren isključivo učenicima osnovnih i srednjih škola koji su kroz 15 radionica stekli znanje o tradiciji i bogatoj kulturnoj baštini. Tih 15 radionica obuhvaćalo je satove glagoljice, žonglerske radionice, izradu vitraja, nakita, modu 16. stoljeća, sokolarenje, eko-forum i još mnogo zanimljivih i edukativnih sadržaja.

Lošu poziciji na listi pripisujemo nevelikom broju posjetitelja što je posljedica lošeg vremena i znatno smanjenog budžeta (za cca 70%).

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.koprivnica443.jpg6. Renesansni festival u Koprivnici (5. – 7. rujna)
Iako se Koprivnica spominje još u 13. st., sadržaj je uglavnom priličio renesansi, odnosno 16. st., kad su i nastale renesansne fortifikacije. Osim uvježbanih scenskih prikaza srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji su mogli uživati i u okusima srednjovjekovnih jela.

7. Viteške igre u Dugom Selu (7. i 8. studenoga)
Viteške igre, pozornica i scenski prostor pronašli su mjesto na livadi u neposrednoj blizini športske dvorane Dugog Sela i nogometnog stadiona NK Dugo Selo. Čitav događaj se odužio na dva dana, iako su se točke ponavljale.
Program je završio oko 18:30 sati, a posebno smo dužni pohvaliti organizaciju jer nijedna točka nije vremenski odstupala (kako smo na sličnim manifestacijama navikli).

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.8. Srednjovjekovni dani na Medvednici (27. rujna)
Ovo je bio 4. po redu festival održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Posjetitelji su ponovno kušali srednjovjekovne specijalitete, plesali uz glazbu putujućih bardova i brusili vještine u baratanju oružjem.
Lokalitet je pretvoren u mjesto gdje vitezovi brane rudnik srebra od mogućeg napada šumskih razbojnika, gdje se nalazi srednjovjekovni sajam s eko-proizvođačima i starim zanatima Grada Zagreba, mjesto gdje možete vidjeti rudare kako mukotrpno vade rudu i kuju srebrnjake.

Više o turniru potražite u našoj galeriji.9. Viteški turnir u Podsusedu (18. listopada)
Ovaj viteški turnir održan je u čast 800 godina kapele sv. Martina Pustinjaka i 70 godina Župne crkve sv. Ivana Bosca. Turnir je organiziran u sklopu Podsusedskih svečanosti te se odvijao u centru Podsuseda, na Starom gradu Susedgradu i kod kapelice Sv. Martina.

Program je obogaćen raznim priredbama, radionicama i događanjima poput druženja s vitezovima, podizanja viteškog logora, mačevanja, puhanja vatre, borbe viteza i zmaja, te borbe plamtećim oružjem. Najviše smo ostali razočarani slabim medijskim oglašavanjem, čak ni plakate nismo vidjeli.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.10. Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša
Iako će ovaj festival tek biti, originalno je zamišljen kao povijesni festival kojim se ujedno i slavi odlazak stare i dolazak nove godine u Krku. Međutim, strašna ruka recesije posegnula je i u njihov budžet i od bogatog i prekrasnog programa festival je srozan na jedva dva dana trajanja bez dočeka na trgu. Vjerujemo da bi u protivnom ovaj festival svakako bio znatno bolji i kvalitetniji.

Kako je to izgledalo prošle godine, možete pogledati u našoj galeriji.
Završna riječ:
Koračajući u novu godinu bitno je zaključiti da srednjovjekovne manifestacije čekaju svoja bolja vremena. Nekoliko gradova podleglo je financijskoj krizi pa smo tako žalosno promatrali odgađanje povijesnog festivala u Dubrovniku, Sisku, pa čak i „srozavanje“ kvalitete turnira koji tek nailazi (Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša - Krk) i onih koji su se ipak nekako održali, poput Sajma u Dubovcu (Karlovac). Posljedice loše izbalansiranih financija itekako protežu svoje krakove tamo gdje ih najmanje očekujemo, stoga u novoj godini želimo da se budžeti svih turnira i sajmova vrate na staro i udvostruče.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona