Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Obljetnica bitke kod Svete Helene iz 1557., 19.-20.svibnja 2007.

Autor: ns1

helena_1.jpgJedna od najznačajnijih bitaka u hrvatskoj povijesti odigrala se upravo kod gradića Sv. Helena kad su 19.8.1557. hrvatski vojnici pobijedili tursku vojsku i tako je natjerali u bijeg. Vojnici su bili predvođeni kapetanom Ivanom Lenkovićem koji ih je poveo u pobjedu na ravnici uz rijeku Lonju podno Sv. Helene.

Ove godine mještani Sv. Helene i Turistička zajednica Zeline su odlučili proslaviti 450. obljetnicu te bitke organizirajući srednjovjekovno događanje koje se ubrzo dobilo nadimak „turnir“.

 

 

 

Na obroncima kod Sv. Helene, odmah uz crkvicu, smjestili su se tabori srednjovjekovnih udruga, odnosno vojnika: Vitezovi Zelingradski, Bratovština sv. Ladislava, Husari te neizbježni vitezovi Reda Srebrnog Zmaja, koji su svojom opremom i oružjem uveličali ne samo događaj već i realnost borbi tog doba.

helenal_2.jpgPri samom dolasku na sajam nemoguće je bilo zaobići poslasticu dana – pečenog vola – koji se okretao tokom cijelog dana. Ukoliko nikada niste imali priliku probati vola sa žara ovo je bila jedinstvena prilika. Naravno, pored pečenja mogli ste probati i pravu srednjovjekovnu kuhinju dok se na otvorenoj vatri pripremala kaša zaboravljenih žitarica i grahorica, te pečena guska začinjena medom.

Iako je cijeli program kasnio, te je tako svečani mimohod počeo tek oko 17h iako je bio najavljen za 15h, ipak je cjelodnevni ugođaj srednjeg vijeka prošao brzo i zabavno. Ubrzo nakon mimohoda i prezentacije svih sudionika, započela je dugoočekivana opsada utvrde (naravno makete) i njezino osvajanje. U borbi su sudjelovale sve udruge te su svi zainteresirani mogli vidjeti kako su to zaista izgledale borbe u srednjem vijeku. Doduše preporučamo organizatorima da ubuduće ograde teren borbe jer svi posjetitelji sajma su se okupili kako bi što bolje vidjeli borbe što je ujedno značilo da nisu marili za upozorenja, a odmicali su se tek toliko da ih mačevi ne pogode.

helena_3.jpgU čekanjima između borbi posjetitelje su dočekali razni obrtnici starih zanata, pa se tamo našao i kovač oružja, lončari i kožari i domaće slastice, dok su oni mlađi mogli provozati se na pravom srednjovjekovnom vrtuljku ili okušati se u streličarstvu. Hrabriji su zajahali konje, a naravno najhrabriji su bili vitezovi.

Za sve umorne Zelinsko amatersko kazalište „Zamka“ i HPD „Zelina“ su pripremili povijesni igrokaz „Gospodar je zvonil“ koja je dočarala prilike i neprilike sluge gospodara Zelingrada, Ladislava Kerečenija.

 

 

 

helena_4.jpg

Navečer, oko 21h odigrala se posljednja bitka tog dana, kada je utvrda ne samo osvojena već i zapaljena. Pri osvajanju utvrde moglo se vidjeti kako su se koristili katapulti pri napadu što strijelama, što „kamenjem“. Kraj večernje borbe su obilježili manji dvoboji između suparnika, dok je zadnji dvoboj između vitezova Reda Srebrnog Zmaja doslovno zaiskrio u mraku. Naime, dok su se mačevi ukrštavali počele su iskre frcati, a od žustrine borbe jedan mač je prepolovljen na pola, što nije zaustavilo borca koji je i pobijedio u borbi. Vjerujemo kako ova borba nije bila unaprijed izrežirana jer jedan ovakav mač vrijedi oko 1500-2000kn (ili više).

Sve udruge koje su sudjelovale na turniru su oduševljene kako organizacijom, tako i gostoprimstvom (a kako i ne bi bile kad su ih počastili volom:) te cjelokupnim događajem o kojem se još danima pričalo.
Ukoliko ste ove godine propustili bitku kod Sv. Helene, preporučamo vam da obavezno dođete iduće godine i pridružite nam se u bitkama i druženjima.

helena_5.jpg

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona