kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Viteški turnir u Gornjoj Stubici 6.6.2009.

Autor: ns1

P6060307.jpgProtekla subota, 6.6.2009., kao i svaka koja je padala oko tog datuma u zadnjih 8 godina, bila je obilježena viteškim turnirom u Gornjoj Stubici.
Ovo je prvi viteški turnir koji je pokrenut u Hrvatskoj u organizaciji Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej seljačkih buna i Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, a ove je godine održan 9. uzastopni put. U zadnjih nekoliko godina turnir se održava unatoč lošim vremenskim uvjetima, tako i na njihovim najavama stoji "U slučaju kiše viteški turnir se ne odgađa!" što je jako velika stvar ako uzmete u obzir da je to 99% vanjska aktivnost, te ima mnogo metalne opreme koja lako hrđa i propada ako nije pravilno održavana. Njegova druga specifičnost jest u tome što se na njemu održavaju borbe vitezova na konjima što je velika rijetkost na našim prostorima.

Viteški turnir u Gornjoj Stubici trajao je samo jedan dan, ali taj je dan bio ispunjen bogatim programom i ni u jednom trenutku niste mogli reći da vam je dosadno. Program je počeo oko 13h kad su se okupili štandovi raznih obrtnika i prodavača tradicionalnih jela i proizvoda, te kamp udruge Družba vitezova zlatnog kaleža i kamp streličara. Kod njih ste se mogli okušati u bacanju malih buzdovana ili sjekirica kroz rupu na štitu, a kod streličara se okušati u gađanju iz luka. Programa nije nedostajalo niti za one najmlađe - tako su oni imali malu napravu ROLAND u koju su se zalijetali kao mali vitezovi ne bi li kopljem pogodili štit. No to je sve bio uvod u ono što slijedi.

P6060301.jpgOko 15h započelo je svečano otvorenje viteškog turnira na kojem su se predstavili vitezovi koji će kasnije prezentirati svoje vještine u borbi. Ubrzo nakon predstavljanja zabavljali su nas dvoboji udruge "Družba vitezova zlatnog kaleža" gdje su se borili za ruku mlade i nezaštićene djevojke. Kraj dvoboja bio je posebno zanimljiv jer je mlada i krhka djevojka umjesto ruke pobjednika u ruku uzela mač i pobijedila viteza. Nakon njih uslijedila je češka skupina Markus M koja gotovo svake godine dođe na ovaj viteški turnir te su i oni izveli svoje "borbe", ali više u teatralnom i zabavnom tonu. Nezaobilazni su bili žongleri iz grupe Artistika koji su prisutni na gotovo svakom sajmu i turniru, a njihovi nastupi uvijek nasmiju sve prisutne. Kroz ostatak dana zrak je većinom bio ispunjen renesansnom glazbom grupe "Codex", ali i srednjovjekovnim plesovima udruge "Agram".

Kako se cijeli turnir odvijao na području dvorca Oršić koji je preuređen u Muzej seljačkih buna, tako je bilo puno lokacija na kojima su se paralaleno odvijali razni manji događaji koji su ispunjavali vrijeme do glavnog događaja na viteškom borilištu.

P6060424.jpgKako je sunce polagano slabilo, tako se bližio vrhunac turnira. Oko 18 sati prema viteškom borilištu zaputila se svečana povorka vitezova i dama, a svi posjetitelji su se okupili ne bi li ih gledali. Nakon što je svaka dama izabrala svojeg viteza i ohrabrila ga tako što je na njegovo koplje pričvrstila svoju maramu, vitezovi su se zagrijali u galopu sjekući lubenice sa svojim mačevima. Nakon toga je uslijedilo pogađanje vijenčića dugim kopljem i bacanje dugog koplja u metu (sjeno). Obje discipline su se bodovale i bilo je očito da to nije lako. Ali glavna disciplina posebno se bodovala - borba vitezova kopljima iliti "jousting" na engleskom. Vitezovi nisu nosili gotovo nikakve zaštite na sebi osim malih štitova, a jedan prema drugome galopirali su s drvenim kopljima zatupljenih vrhova. Iako zatupljeni, koplja predstavljaju veliku opasnost ako dođe do greške u izvođenju ovih borbi. Na svu sreću većih incidenata nije bilo, a pobjednik turnira bio je Mihajlo Konjski koji je uspješno srušio sve svoje protivnike i ostao u sedlu.

Kraj večeri označio je nastup grupe "Slip" koji su izvodili irsku tradicionalnu glazbu kod spomenika Matiji Gupcu i Seljačkoj buni, a na terasi dvorca Oršić su nas zabavljali vatreni žongleri iz Artistike i Markus M sa svojim noćnim borbama.

Ovogodišnji viteški turnir u Gornjoj Stubici je, kao i svake godine, zabavio sve svoje posjetitelje, a neslužbena procjena kaže da ih je bilo oko dvije tisuće. Ukoliko do sada niste posjetili ovaj turnir, svakako vam preporučamo da dođete iduće godine kada će biti jubilarni 10. turnir u Stubici i možemo očekivati poseban program.

 

Galerija slika

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona