Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

5. sajam vlastelinstva Dubovac

Autor: ns1

DSC00405.JPGSamo jedan vikend poslije bogatog Međunarodnog viteškog turnira grofova Zrinskih dočekao nas je skroman Sajam vlastelinstva u Dubovcu koji je omogućio da se odmorimo za nadolazeću sezonu srednjovjekovnih sajmova i turnira.

Ovaj 5. sajam vlastelinstva Dubovac ove je godine realiziran skromnim sredstvima i resursima. Zbog smanjene logistike i slabe potpore Turističke zajednice grada Karlovca, Sajam je izveden u skromnom i minimalnom obliku. Ali to nije umanjilo njegovu draž.

Sajam vlastelinstva Dubovac organizira udruga Bratstvo svetog Mihovila iz Karlovca i podijeljen je na dvije razine: edukativnu i javnu. Od 11. svibnja do 05. lipnja Sajam vlastelinstva će biti otvoren isključivo učenicima osnovnih i srednjih škola koji će kroz 15 radionica steći znanje o tradiciji i bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Ovaj edukativni dio obuhvaća radionice glagoljice, žonglerske radionice, izradu vitraja, nakita, modu 16. stoljeća, sokolarenje, eko forum i još mnogo zanimljivih i edukativnih sadržaja.
Vikendi 23. svibnja i 30.-31. svibnja predviđeni su za javnost.

DSC00475.JPGTako nas je ovu subotu, 30. svibnja, Sajam vlastelinstva Dubovac dočekao otvorenih vrata. Na sajmu su se prezentirale udruge Dubovački streličari i Red Srebrnog Zmaja, Artistika, te samostalni Aureus Unicornis, kao i organizator - Bratstvo svetog Mihovila. Za razliku od ostalih srednjovjekovnih sajmova, turnira i okupljanja, ovaj sajam je imao naglasak upravo na sajmu, a ne toliko na viteškim borbama i disciplinama. S obzirom na to da je Dubovac u povijesti bio poznat kao domaćin velikih sajmova, želja organizatora je ovim događajem oživjeti taj dio povijesti. Stoga ste na sajmu mogli naći mnoge domaće proizvode poput meda, vina, rakije, sireva, kolača, nakita i keramičarskih proizvoda.

Kroz dan su nas zabavljali Dubovački streličari u svojem taboru gdje ste se mogli okušati u streličarstvu, kao i prijaviti za streličarski turnir, vitezovi Reda Srebrnog Zmaja i Aureus Unicornis, te žongleri, akrobati, bubnjari i plesači koji su zabavljali puk. Najpopularniji je bio turnir u streličarstvu koji je imao 40 natjecatelja i 5 krugova te je trajao oko 2 sata. Unutrašnjost stare utvrde Dubovac bila je iskorištena kao mjesto za popiti piće i male likovne radionice za djecu. Bubnjari su bili prisutni u gotovo svakom dijelu programa te su svojim ritmom oživjeli atmosferu i natjecateljski duh kod streličarskog turnira.

DSC00457.JPGNažalost, vrijeme nije išlo na ruku organizatorima. Cijeli dan je bilo hladno i vjetrovito, da bi pred kraj dana pljusak rastjerao gotovo sve posjetitelje i izlagače. Spas je pronađen u utvrdi Dubovac gdje se nastavio ostatak programa. Zabavljačka udruga Artistika nasmijala je puk svojim akrobacijama i nastupom, a nakon toga je došao na red malo ozbiljniji program gdje je predstavljena kuharica "Fina jela dubovačke vlastele i puka" autorice Božene Reguart Muić. Kuharicu je izdala Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", a uredila ju je Aleksandra Podrebarac iz udruge Bratstvo sv. Mihovila. Autorica kuharice nije profesionalni kuhar, nego osoba koja je preko 3 desetljeća skupljala razne recepte iz razdoblja od 15. do 17. stoljeća i isprobavala ih.

Kraj večeri označio je nastup Aureus Unicornisa (Zlatnog Jednoroga) koji je prezentirao borbu s vatrenim mačevima, kao i ostale vatrene akrobacije.

Sajam Vlastelinstva Dubovac svojim se programom i koncepcijom znatno razlikuje od većine srednjovjekovnih okupljanja te nam donosi jedan specifičan pristup tom razdoblju, kao i odmor od, sada već pretjeranih, "viteških" borbi. Subotnji sajam nažalost nije okupio velik broj posjetitelja što se može pripisati lošem vremenu, dok su se oni koji su posjetili Sajam opustili uz zabavljače sajma i ležernu, otvorenu atmosferu koja se provlačila kroz cijeli sajam.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona