kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Međunarodni turnir Grofova Zrinskih - Sv. Helena 2009.

Autor: ns1

Sv.Helena_2009_086.jpgU nedjelju 24.5. završio je Međunarodni viteški turnir grofova Zrinskih odnosno turnir kod Sv. Helene. Ovo je 3. po redu turnir koji su organizirali Vitezovi Zelingradski i Turistička zajednica grada Sv. Ivana Zelina. Turnir je trajao gotovo cijelu subotu i nedjelju i svi posjetitelji su na kratko zaputovali kroz vrata vremena, fizički i psihički.

Ranog jutra, naše korake pratio je blistav i topao dan. Sunce, taj dar istoka, danas nam bijaše blagoslov, ali i prokletstvo. Iza proplanka i podno obasjanog zida Sv. Helene, dočekali su nas prvi vrhovi šatora i štandova. Na zelenoj ravnici nekoličina dama skrila je glave podno kišobrana da se zaštite od sunca. Čak i u 10 sati ujutro, sadržaja je bilo sasvim dovoljno pa smo odlučili ne gubiti vrijeme. Ako ste prolazili glavnim ulazom, onda slobodno smijemo pretpostaviti da vas miris vola nije zaobišao. Iznad ognja, majstorski proboden na ražanj, vol je sinonim za poslasticu kojoj je teško odoljeti. Bilo je i slatkiša, malih i velikih lizalica, kokica i palačinki, sve je bilo spremno za posjetitelje.

Sv.Helena_2009_009.jpgAli to je bio samo uvod u ono što slijedi. Nakon vratnica na kojima je pisalo: "Ulaz u srednji vijek", s lijeve strane se otkrila Aleja vitezova gdje su gotovo sve udruge-gosti podigli svoje šatore. Ova mala improvizirana ulica je kratko i jasno dala do znanja što nas očekuje. Prvo ste mogli vidjeti 3 izložena viteza (odnosno oklopa), a odmah s lijeve strane gostoljubivo se ponudio kamp Vitezova Zelingradskih. Nekoliko metara poslije naši vitezovi Reda Srebrnog Zmaja su marljivo i zadihano pomagali u postavljanju temelja za šatore. Vrlo brzo u Aleji vitezova su se pojavili šatori svih gostujućih udruga i to iz Mađarske, Italije, Portugala, Slovenije i naravno Hrvatske. Iz naših krajeva predstavili su se Red Srebrnog Zmaja, Vitezovi Zelingradski, Družina zlatnog kaleža Donja Stubica, Praškocijeve haramije, Udruga grofovija Konjski Konjščina, Dubovački streličari, Gupčevi strelci, Ministrel, Artistika i Hrvatski gajdaški orkestar. Gostujuće skupine su iz Slovenije: Karantanski viteški red Okrogla miza (Ljubljana), Srednjoveška skupina Celjani (Celje), Igralska skupina Gašpara Lambergarja (Bled); iz Mađarske: Mare temporis Alapitvani, Mathias Rex, Knights of St. George of Visegrad, Primavera, Egri Vitezla Oskola; iz Italije: La Corte della Spade; iz Portugala: Trovas d'Amigo. Ovo je zaista bio pravi međunarodni turnir. Još niti jedan domaći turnir nije okupio ovoliko sudionika iz toliko raznih zemalja.

Sv.Helena_2009_026.jpgU njihovim logorima vidjele su se vatre i pripremljena drva za loženje. Žene su pripremale obroke pripremane prema starim recepturama, a muškarci, i pokoja djeva, su se uvježbavali za nadolazeće bitke. Svakako je bilo zanimljivo vidjeti i čuti "bičaše" kako pucaju bičevima. Prekrasan i ujedno zastrašujuć prizor za onoga tko zna snagu preciznog biča.

Kako je turnir po lokaciji smješten pokraj kapele sv. Helene, njezina je okolica iskorištena kao sajmišni prostor gdje su se poredali štandovi starih zanata, a i nekih modernijih. Mogli ste nabaviti prirodne kolače bez umjetnih dodataka i sladila, najpopularnija je bila čašica Gvirca, slatkog i alkoholnog napitka od meda, a nezaobilazni su bili štand udruge Red Srebrnog Zmaja i štand s domaćim coprijama koji je imao i prave mlade škanjce i vranu.

Najmlađe je dočekao Princezin dvorac, mjesto u kojem su se natjecali izvršavati zadatke kako bi zaslužili titulu malog viteza, te poniji koje su djeca rado jahala. Uz dvorac su se našle i sprave za mučenje iz doba inkvizicije gdje ste za sitan novac mogli biti rastegnuti, privezani na kotač ili izvješeni u kavezu. Pored ponija našli su se i konji za odrasle gdje ste za 10 kn mogli napraviti mali krug uz stručno vodstvo. Malo niže, u podnožju brda, smjestio se i prostor za streličare.

Nažalost, zanimljiv program i ponuda nisu bili jači od sunca koje je u subotu bivalo sve jače i jače. Oko podneva, kad je počinjao ozbiljniji program, većina posjetitelja potražila je spas u hladu velikog šatora koji je predviđen za jelo i piće, dok je tek manjina promatrala nastupe gostujućih skupina koji su na velikoj vrućini zabavljali one koji su ih gledali.

Sv.Helena_2009_060.jpgIpak, glavni događaj je pogođen u pravo vrijeme, po noći. Kako je sunce zalazilo i slabilo, tako se broj posjetitelja povećavao, a noćna opsada grada i masovna bitka okupili su nekoliko tisuća posjetitelja. Iako su organizatori predvidjeli montirana sjedeća mjesta, nisu ih predvidjeli dovoljno, tako da je samo šačica sretnika dobila pogled na borbeno polje dok se većina naguravala i rušila predviđene ograde i zabrane kako bi uhvatila što bolji pogled. Vatrene strijele, kugle i zveket mačeva je označio i kraj turnira koji je došao brže od očekivanog.

Umorni vitezovi su kraj uspješnog turnira slavili do kasno u noć. Kako je subota brzo završila, nedjelja je došla još brže. Program je bio kraći, ali gotovo identičan nedjelji izuzev velike noćne bitke koja je svakako događaj koji je šteta propustiti.

S obzirom na brzinu kojom Vitezovi Zelingradski razvijaju svoje organizacijsko umijeće, pa tako i kvalitetu turnira koje organiziraju, željno iščekujemo iduću Sv. Helenu na kojoj se nadamo da će nadmašiti sami sebe te napraviti još veći turnir po broju gostujućih skupina, pa i po broju posjetitelja.

 

Galerija slika

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona