Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Marsonikon 2012.

plakat150Ove godine po prvi put organiziran je Marsonikon - konvencija SF-a u organizaciji nekolicine SF sekcija iz Slavonskog Broda. Pogledajte i pročitajte kako je bilo, mi se nadamo da će prerasti u jednu od većih hrvatskih konvencija!

Opširnije...

Dani društvenih igara

Autor: ns1

danidrustvenihigaraDani društvenih igara su svoja vrata otvorili u nedjelju u 11h u Buena Vista klubu, a zatvorili ih točno u 18h. Ono što se dogodilo u vremenskom rasponu od 7h mnogi nisu očekivali. Oko 600 posjetitelja navratilo je, igralo, natjecalo se, družilo i gledalo na preko 20 stolova. Ubrzo su organizatori morali vaditi i "krpati" stolove kako bi omogućili još mjesta za igranje.

Opširnije...

Renesansni festival u Koprivnici 2011

Autor: sabriel

k0Pročitajte kratki izvještaj s ovogodišnjeg Renesansnog festivala u Koprivnici te pogledajte zanimljive fotografije s događanja!

Opširnije...

Tajne Griča

Autor: ns1

gric_A4_2011_nova sezonaZagrebačkim večerima ovog ljeta šeću tajnovite osobe. Marija Jurić Zagorka zainteresirane slušatelje vodi starim ulicama Gornjeg grada prepričavajući im legende i zgode iz svojih romana, ali i romana svojih kolega suvremenika.

Opširnije...

Sanja Lovrenčić na Park in Zagrebu

Autor: sabriel

photoFestival Park in Zagreb (27.6.-9.7) pripređuje između ostalog i književne večeri, a jedna na rasporedu je bila zakazana sa spisateljicom Sanjom Lovrenčić. Ovog puta imali smo čast voditi razgovor u kojem je predstavljala svoju fantasy trilogiju Zmije Nikonimora.

Opširnije...

Ognjeni Mač - Gozba na Banovom Brijegu

Autor: Midian

plemstvoUdruga Ognjeni Mač ponosno predstavlja gozbu na Banovom Brijegu koja se održala 19. ožujka 2011. Gozba je vrsta LARP igre  sa vrlo malim naglaskom na borbu te s iznimnim naglaskom na hranu, piće i roleplay (igranje uloga, gluma) igrača.

Opširnije...

Top 5 konvencija 2010.

Autor: ns1

Ove godine nije bilo teško izabrati pobjednika. Dok su prošle godine SFeraKon i IstraKon bili skoro pa rame uz rame, ove je godine SFeraKon ipak nesumnjivo zauzeo prvo mjesto na našoj Top 5 listi. Broj konvencija se nije mnogo promijenio od prošle godine i i dalje ih nema dovoljno za Top 10, ali drago nam je vidjeti i čuti da neke male konvencije i dalje ustraju, dok neke ipak stagniraju ili možda nestaju? Essekon nije održan ove godine. S druge strane, 2 male i mlade konvencije, Domikon i SF Week, se svake godine sve više trude medijski privući pozornost. Svakako da je ova krizna godina uzela svoj danak. To se posebno osjetilo na viteškim turnirima i sajmovima, ali i na samim konvencijama. Originalnost, domišljatost, snalažljivost i sreća su ove godine bili ključni faktori u održavanju nekih konvencija.
Stoga da ne duljimo dalje, naša lista Top 5 konvencija za 2010. godinu izgleda ovako:

1. SFeraKon
2. IstraKon
3. RiKon
4. Liburnikon
5. Domikon/SF Week


SFeraKon 2010
newsKrizna godina kao da je magično zaobišla SFeraKon, ili je možda ipak stvar u dobroj organizaciji? Mi vjerujemo u ovo drugo. Već godinama SFeraKon vode željezne ženske ruke i dovode ga na vrh naše liste. Organizator, udruga "SFera" iz Zagreba, je ove godine dokazao svoje organizacijsko umijeće pobjedivši na natječaju za EuroCon 2012. Zahvaljujući upravo njima i njihovom programu, u Zagrebu će se 2012. održati europska SF konvencija.

 

 

 

 

IstraKon 2010
P3285368Recesija je kod ove konvencije uzela svoj danak. Iako je bez premca druga najveća konvencija u Hrvata, ipak očekujemo više. Usprkos krizi, IstraKon nije izgubio svoju draž. Najveća zamjerka je nedostatak originalnog zabavnog sadržaja koji je uvijek krasio program ove konvencije i to joj je nedostajalo kako bi ugođaj ipak bio potpun.

 

 

RiKon 2010
PA099091Ove godine RiKon nije bio održan u Astronomskom centru kojeg se smatralo kao najboljom lokacijom do sada, nego se vratio u staru zgradu Filozofskog fakulteta. Možda praktičnije kao lokacija, ali svakako nepraktično kao prostor za konvenciju. Velika novost i pomak u organizaciji jest dodjela nagrade "Artefakt". Organizacija dodjele nagrade zahtjeva dodatni napor u organizaciji, ali je svakako korak dalje. RiKon se razvija prema našim očekivanjima i to nam je jako drago.


LiburniKon 2010
davorpavunaOve godine LiburniKon je zasjao svojim počasnim gostom: dr.sc. Davorom Pavunom. Velika sportska dvorana jedva je primila sve koji su došli samo kako bi vidjeli i čuli Davora Pavunu. Nažalost, ove godine Plažakon nije uspio, a konvencija se zadržala na dva dana zbog čega je i dalje na 4. mjestu.


 

 

 

 

 

 

DomiKon 2010 / SF Week 2010
domikon-sfweekDvije male konvencije, od kojih je jedna usko orijentirana samo prema ljubiteljima Zvjezdanih staza, dok je druga mlada i još u razvoju. Međutim njihov rad ne prolazi nezamijećen. Svake godine se trude iskoristiti medijski prostor najbolje što mogu kako bi promovirali svoje programe. Iako ih još nismo imali prilike posjetiti, vjerujemo da je njihov trud i nagrađen od strane posjetitelja.

Top 5 viteških turnira 2010.

Autor: ns1

Viteški turniri i srednjovjekovni sajmovi su strahovito osjetili krizu ove godine. Recesija je zajednička svima, a kako su to upravo projekti koji su vrlo često u organizaciji Turističkih zajednica i ovise o budžetu, smanjivanje istoga se nije moglo izbjeći. Nažalost, to je utjecalo i na sam program kod većine događaja. Iako je u godini bilo mnogo turnira, nemoguće ih je fizički sve obići, neki se čak i preklapaju s drugima pa smo se za sada zadržali na onih 5 koje smatramo najvećima i najzanimljivijima. Kao novitet ove godine na našem popisu je "Viteški turnir za ruku kneginje Ružice - Grad Ružica" (Orahovica).

Stoga da ne duljimo, naših Top 5 viteških turnira za 2010. godinu su:
 

1. Viteški turnir grofova Zrinskih - Sv. Helena
2. Srednjovjekovni sajam u Šibeniku
3. Viteški turnir u Gornjoj Stubici
4. III. viteški turnir za ruku kneginje Ružice - Orahovica 2010
5. V. bitka kod samobora 1441.


Viteški turnir grofova Zrinskih - Sv. Helena
p5226561malaKao i prošle godine, turnir se iskazao u vrhunskoj organizaciji i u velikom broju gostiju te je nastavio tradiciju međunarodnog turnira. Iako se sam program nije previše razlikovao od prošle godine, međunarodne udruge koje su ga posjetile su učinile svoje jer i one same nose svoj program. Stoga prvo mjesto sasvim zasluženo pripada ovom viteškom turniru koji je među najmlađima, ali najbrže rastućima.

 

 

Srednjovjekovni sajam u Šibeniku
ss_2_250Kao i prošle godine iskazao se svojom turističkom gostoljubljivošću. Velik broj posjetitelja, uglavnom turista, ga čini jednim od najvećih ljetnih povjesnih događaja. Pomorska bitka za rivu koja je sastavni dio programa svake godine mu daje posebnu draž i osebujnost.

 

 

 

 

 

Viteški turnir u Gornjoj Stubici
stubica2010Jedan od prvih viteških turnira koji su se počeli organizirati u Hrvatskoj. Glavna posebnost i razlika od ostalih turnira jest upravo u tome što se na njemu odvijaju borbe na konjima, te razne druge viteške discipline iz sedla. Duga tradicija ovog turnira povlači za sobom i veća očekivanja, a kako je jedan od rijetkih turnira koji naplaćuje ulaznice, očekivanja postaju još veća. Nadamo se da će se njihov program i organizacija u bliskoj budućnosti poboljšati i renovirati.

 

 

 

 

 

III. viteški turnir za ruku kneginje Ružice - Orahovica 2010
ruicaJoš jedan mladi turnir koji se našao na našem putu. Mlada organizacija, iznenađujuće velika posjećenost i bohurt... više nego dovoljno da ga se uvrsti u našu listu Top 5 viteških turnira. Sve to je začinjeno posebnom legendom o vili Ružici koja ovaj turnir zaokružuje u jednu lijepu priču. Organizatorima želimo puno sreće iduće godine te se nadamo da će se njihov program i kvaliteta i dalje razvijati.

 

 

 

V. bitka kod Samobora 1441.
slika015Turnir koji pokreće predsezonu, prvi u godini, u ožujku, na hladnom i vlažnom polju sukobljavaju se dvije vojske. Iako se zapravo radi o manjem turniru koji radi rekonstrukciju jednog manjeg povijesnog događaja, ipak u svojem programu okuplja pristojan broj sudionika i udruga, a njegova posjećenost i organizacija su svake godine jednaki i na nivou. Svakako zaslužuje svoje mjesto u naših Top 5 viteških turnira.

Umjetna inteligencija u CeKaTe-u

Autor: ns1

cekateVečeras je u CeKaTe-u u Zagrebu održano zadnje predavanje za ovu godinu iz područja bioetike s temom Umjetna inteligencija. Predavači Danijel Tomašić i Zdravko Popović su nam ukratko predstavili pojam "umjetne inteligencije" te postavili niz zanimljivih pitanja s kojima bi se čovječanstvo moglo susresti ukoliko dođe do razvoja ovakve... tehnologije?

Opširnije...

Genetika, neuroznanost i kiborgizacija u CeKaTe-u

Autor: ns1

kiborgizacija_100"Centar za kulturu Trešnjevka" u sklopu svojih predavanja o bioetici je u ponedjeljak 29.11. održao predavanje pod naslovom "Genetika, neuroznanost i kiborgizacija". Predavanje su vodili prof.dr.sc.Srećko Gajović i Ivana Gregurić. Kroz 2 predavanja koja su služila kao uvod, slušatelji su upoznati s dosadašnjim dostignućima u znanosti i tehnologiji, mogućim dostignućima u bliskoj budućnosti, te moralnim i etičkim pitanjima koja to postavlja.

Opširnije...

II. Topor Masters Invitational 2010.

Autor: ns1

TMI_2010_100.jpg Prije točno tjedan dana započele su krvave borbe Warhammer vojski na bojnim poljima u Samoboru. Već drugi dan, znao se pobjednik. "II. Topor Masters Invitational 2010" je i ove godine pozvao najbolje od najboljih igrača Warhmammera da se suoče međusobno i pokažu tko je najbolji.

Opširnije...

III. viteški turnir za ruku kneginje Ružice - Orahovica 2010.

Autor: Tyche

crni.jpgOvaj vikend, od 6. do 8. srpnja u Orahovici je držan III. viteški turnir za ruku kneginje Ružice. Sajam je oko Legende o Ružici okupio brojne skupine iz cijele Hrvatske i ponudio bogat program oživljene povijesti.

Opširnije...

Svečano otvorenje 486. Krčkog sajma

Autor: ns1

krk-100.jpgOve nedjelje, 8 kolovoza 2010. u Krku je svečano otvoren 486. Krčki sajam. Ovaj sajam vuče korijene iz 1524. godine kao sajam na kojem su trgovci sa svih strana Europe prodavali različitu robu. S vremenom se Krčki sajam pretvorio u turističku atrakciju i feštu koju posjećuju mnogobrojni turisti iz većine europskih zemalja.

Opširnije...

Izvještaj: Gornja Stubica 2010.

Autor: Isenhart

izvjestajnews.jpgIscurilo je otprilike godinu dana otkad smo zadnji put vidjeli jedini turnir na kojem se, osim umijeća vitlanja mačem, ocjenjuje i vještina jahanja te bacanja koplja u punom galopu. Na svu sreću, takav fantastični prizor ponovno smo mogli gledati 14.6.2010. i to u najboljim mogućim vremenskim uvjetima.

Opširnije...

Izvještaj međunarodnog turnira u Sv. Heleni 2010.

Autor: Isenhart

izvjestaj.jpg Stiže obećani izvještaj međunarodnog viteškog turnira u Sv. Heleni. Kao medijski pokrovitelj, Fantasy-Hrvatska portal je, osim teksta, za vas drage volje pripremio više od 200 slika popratnog materijala. Možete ih pronaći u galeriji.

Opširnije...

Izvještaj Gupčeve bune (14.02.2010.)

Autor: Isenhart

Gupčeva buna 1573.(14.02.2010)

Što kaže povijest?

Stubička bitka odlučujući je sukob u okviru hrvatsko-slovenačke seljačke bune. Njom su rukovodile vrhovne ustaničke vođe s Matijom Gupcem, Ilijom Pasancem i Ivanom Mogaićem. Naoružani pretežno kosama, sjekirama, vilama i srpovima kmetovi su se 9. veljače puna 4 sata uspješno odupirali napadima uvježbane i vatrenim oružjem opremljene plemićke vojske (oko 5000 pješaka i konjanika u oklopu) pod zapovjedništvom vrhovnog kapetana podbana Gašpara Alapića i Franje Tahija. U bitci je poginuo Mogaić, a Gubec i Pasanac su zarobljeni i kasnije pogubljeni na Markovom trgu u Zagrebu 15. veljače 1573. godine. U ovom sukobu i kasnijim "incidentima" pobijeno je oko 3000 kmetova.

A mi?

Nedjeljno jutro, ničim drukčije od onoga prije. Uzimamo najpotrebnije i najvažnije stvari jer napokon, putovanje u Zagorje može započeti. Od Zagreba do Donje Stubice nisu dani jahanja, već skromnih 51 kilometara ako je vjerovati na riječ zaposlenicima HAK-a. Ovdje se Gupčeva buna tradicionalno održava u zimsko vrijeme, prateći događaje vezane uz Gupčevu ulogu i završnu bitku. Događanja se odvijaju u dva vikenda na povijesnim lokacijama u organizaciji Družbe vitezova Zlatnog kaleža i Muzeja seljačkih buna, u suradnji s Družbom vitezova Sv. Jurja i Tahijevim puškarima. Posebno smo bili oduševljeni gostovanjem Vitezova Belog volka iz Slovenije, Zelingradskim vitezovima i Aureus Unicornis.

Prvi cilj nam je bilo sudjelovanje u okupu seljaka u središtu Stubice gdje se veselo pjevalo i sviralo, a prigodno smo i omastili brk sušenim mesom. Pala je i kap domaće rakije, sve u stilu ljekovitog djelovanja. Uz tako provedeno vrijeme i simboličan protest kmetova ubrzo je slavlju došao kraj, te su okupljeni pobunjeni seljaci počeli stupati u povorku do seoskog imanja, Majsecovog mlina u Obrtničkoj ulici. Matija Gubec, iliti čovjek čiji brkovi očito razbijaju barijeru vremena, predvodio je skup od pedesetak seljaka.

Dolaskom pred Majsecov mlin polako smo shvatili proporcije koje ovaj događaj poprima. Veliko bojno polje omeđeno ogradom nudilo je pozitivan predznak za bitku koja se tek ima dogoditi.

Gledatelji su osim vizualnog užitka mogli čuti i Tahijevu žustru prepirku sa seljacima jer su glavni junaci bili ozvučeni. Bitka je trajala oko sat vremena pa smo otvorenih usta promatrali vatrene strijele kako proždiru kampovski šator vitezova. Scenarij je vraški dobro osmišljen, baš kao i vješta gluma ljudi koji su ga odigrali. Nemojte ni trena pomisliti da je ovo bilo tužno iskustvo za sve koji su promatrali. Dapače, nasmijali smo se do bola. Buna je poprimila humoristični štih, posebno u trenutcima kad je klizav teren obarao hrabre sudionike. Tako su mnogi pronašli "smrt" bez ijedne kapi krvi.

Vidjeli smo i topovski dim, drvene palisade, te čuli zveket mačeva, lom vila i srpova. Seljaci nisu popuštali, premda je nadmoć i superiornost oklopljenih vitezova njihovu misiju poistovjetila s putom bez povratka. Kako bilo da bilo, dan je završen bez istinskog pobjednika jer je naposlijetku malo onih koji nisu nazdravili sa svojim donedavnim suparnicima.

Za vas smo pripremili i galeriju gdje čitav događaj može dočarati nešto više od stotinjak slika. Uživajte, ali ne zaboravite - Franjo Tahy se vraća i sljedeće godine, jači nego ikad prije.

SF/fantasy Nova godina 2010.

Autor: sabriel

Po prvi put u organizaciji agencije USS Hangar 7 organizirana je proslava Nove godine sa SF/fantasy temom

Novogodišnji tulum održao se unutar staklenog Eurotowera, u elegantnom restoranu Lobby. Sam prostor je više nego prekrasan i idealan za sve vrste proslava, a tako se mogao prilagoditi i ovakvom događaju. Restoranski ulaz je u obliku staklenog valjka kojeg su ukrasili električnim svjećicama dajući mu svemirski izgled. Na svakom katu nalazio se po jedan veliki televizijski ekran na kojem su se vrtili SF filmovi i serije, a isti sadržaj projektor je projicirao na zid. DJ je puštao razne vrste elektroničke glazbe, prostor je bio poluzamračen toplom svjetlošću koju su isprekidali razni svjetlosni efekti – ukratko, sve je bilo podređeno dojmu da ste u nekom space-shuttleu. Na novogodišnjoj proslavi pojavilo se 100-njak uzvanika.

Na ulazu je goste dočekivala organizatorica odjevena u Seven of Nine, upućivala na garderobe nakon kojih ste se mogli lagodno zaputiti prema šanku i naručiti si piće po želji. Cijena ovog dočeka je iznosila 400 kn, što nije mala svota, no čitava večer je svojom kvalitetom dokazala da stoji iza poveće cijene. Kasnije sam malo računala i raspitivala se – relativno lako ste mogli dobiti popust, pogotovo ako vas ide grupa prijatelja. Ako vas je naprimjer išlo sedmero, platili biste 5 karata, a dvije dobili gratis. Znači, od sedmero prijatelja svatko bi platio kartu oko 285 kuna, umjesto 400. A što je sve ulazilo u cijenu? Osim doista lijepog ambijenta, glazbe i ludog osvjetljenja, imali ste otvoren bar na kojem su ljubazni konobari vrlo velikodušno točili kvalitetna alkoholna i bezalkoholna pića. Kako se radi o prvoklasnom restoranu, ne začuđuje ni poslužena večera (bogati švedski stol), na kojoj ste čitavu večer mogli jesti na desetke vrsta tjestenina, mesa, ribe, narezaka - jednako ugodnih oku i nepcu. Za predjelo su konobari posluživali ukusne male sendviče i bruschette složene od raznih namirnica i sve je zapravo davalo osjećaj luksuza i svečanosti kakvu ljudi očekuju za Novu godinu. S druge strane, stajala je zezancija. Organizatori su preporučili dolazak u kostimima jer se i za to dijelila nagrada. No iako je više od 2/3 ljudi bilo obučeno u elegantne novogodišnje opravice, ipak se pojavio i jedan Jedi majstor, skupina trekkija, Neo iz Matrixa, FBI agenti... Sve je to pridonijelo da su se ljudi uživjeli u temu, međusobno šalili i fotografirali. Uzvanici su na raspolaganju imali i Playstation 3 za dodatnu igru i zabavu. 
Osim osobnih fotoaparata i mobitela, večer je bilježio par profesionalnih fotografa i snimatelj. Oko 23 sata napunio se plesni podij, povećali svjetlosni efekti, puštala mirisna magla i uz ples nova 2010. je prebrzo došla, a najavila ju je Seven of Nine i šampanjac.

Oko 1 sat iza ponoći na plesni podij je bačeno oko 200 balona koji su sadržavali ceduljice s brojevima koje su nosile nagrade: romani Zagrebačke naklade, kape, privjesci i drugi, sve do glavne nagrade – Playstationa 3. Na „fajruntu“ se podijelila još jedna nagrada, dobitna kombinacija koja se nalazila na ulaznici. Na žalost, nagrada za najbolji kostim nije se dijelila jer nije bilo dovoljno maskiranih.

Možda ovaj izvještaj zvuči preblagonaklono i pohvalno, ali sve nabrojano je činilo ovu proslavu, ne samo za mene, nego i druge uzvanike s kojima sam razgovarala, jako posebnom i lijepom. Bilo je puno skeptičnih, što zbog cijene, što zbog možda prebogatog programa, no on nije razočarao. Gotovo je u potpunosti izveden kako je najavljen na službenoj stranici agencije. Ovo je prvi puta da je priređeno tako nešto i nadam se da će postati tradicija te održati istu razinu kvalitete. 

Fotografije s dočeka pogledajte u galeriji, a očekujemo i profesionalne fotografije, te snimke organizatora.

Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša - Krk 2009.

Autor: ns1

dsc05026.jpgFestival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša po drugi se puta održao u gradu Krku, a organizator je i ove godine udruga Knezovi Krčki – Frankopani.
U ovoj sezoni monsuna zaista je teško organizirati priredbe na otvorenom pa je činjenica da nam se klima promijenila (što ponajviše možemo zahvaliti ljudskoj pohlepi) uvelike utjecala i na ovaj festival. Sve u svemu dobro je ispalo s obzirom na to da će uskoro mahovina rasti i pod našim noktima ako nas ovako nastavi zalijevat.

Započelo je u Volsonisu. Prostor vrlo vrijedan pažnje s obzirom na to da se u njemu može pratiti krčka povijest više od dvije tisuće godina unatrag. Na najnižoj razini nalaze se temelji gradskog bedema kojeg su izgradili Liburni prije no što su Rimljani osvojili Krk (osvajanje nije bilo teško jer su se Liburni uspjeli dogovoriti s Rimljanima, za razliku od ostalih ilirskih plemena kao što su Histri i Dalmati koji su puno gore prošli).

Budući da je bedem u temelju sastavljen od kamenja koje je imalo drugu namjenu (žrtvenici, dijelovi stupova, nadgrobnih spomenika, itd.), reklo bi se da im se prilično žurilo da se osiguraju. Pored bedema nastavlja se mali bazen s morem koje prodire unutra jer je ova razina sada ispod morske površine. Do njega se diže rimska kula iz I. st. koja je visoka oko osam metara i proteže se od najniže razine kompleksa Volsonisa pa sve do vrha. U pokrajnjoj prostoriji nalazi se vinoteka, a odmah nasuprot prije spomenutog bedema prostor je u kojem smo održali predavanje arheologa i konzervatora prof. Nina Novaka. Na zanimljiv način objasnio je posjetiteljima, koji su u potpunosti ispunili prostor Volsonisa, koje su najstarije krčke zidine. Djelomično i danas postoje iz liburnskog vremena, dakle skoro tri tisuće godina! Liburni su bili vješti pomorci, more je u to doba ulazilo u kopno sve do ovog gradskog bedema i gradskih vrata koja su bila baš ovdje, što potvrđuje kula (vrata su najslabija točka obrane grada i pored njih su uvijek kule sa stražarima i obranom).

dsc05033.jpgNakon predavanja uslijedila je Večer trubadurske poezije u izvedbi članova naše udruge. Bila je to ujedno i prigoda da isprobamo nove bubnjeve koje nam je izradio Anton Šutej, dobro znan glazbenicima, osobito u jazzu, kao vrsni majstor od bubnjeva poznat čak i izvan granica Hrvatske. Bubnjevi su izrađeni od materijala od kojih su se i nekad izrađivali pa im je takav i zvuk. Drugačiji od današnjih bubnjeva s metalnim okvirima i umjetnom kožom.

Večer trubadurske poezije zamišljena je kao jedan povijesni presjek kroz 5 stoljeća. Od okcitanskih trubadura od kojih je sve počelo u 12. st., preko engleskog Scarborough fair (mnogi su se iznenadili prepoznavši pjesmu koju su izvodili Simon&Garfunkel u 70-tim godinama 20. st. Bob Dylan je posudio par stihova iz te pjesme na svom albumu The Freewheelin' Bob Dylan) te pjesama nastalih na Krku u 14. i 15. st. o Frankopanima, zatim dubrovačkog pjesnika Džore Držića i na kraju Frana Krste Frankopana. Namjera nam je organizirati ovakve večeri i u drugim sredinama, ovim putem pozivam zainteresirane da se jave! Gdje god bude moguće, izvoditi ćemo i pjesme iz tih sredina u kojima ćemo gostovati.

Mario Sokolić nam je iz Varaždina donio četiri montirane epizode njegova filma „Priče iz davnine" pa smo ih sa zadovoljstvom pogledali na velikom platnu, također u Volsonisu. Pogledali smo i dokumentarni film o nastanku predstave „Ploča od školjaka“ o nastanku Bašćanske ploče i dolaska kralja Zvonimira u opatiju sv. Lucije u Jurandvoru pored Baške. U toj predstavi naša udruga ostvarila je suradnju s udrugom „Sinjali“ iz Baške koja je organizator projekta. Tekst za predstavu napisala je Blandina Marković Randić, a režirao Krešo Dolenčić. Saznali smo nešto novo o Bašćanskoj ploči: isklesana je u kamenu prepunom fosila školjaka i drugih organizama! Ako vam je HAZU u Zagrebu usput, provirite u predvorje, tamo se nalazi ploča pa je promotrite.

publika.jpgKako sam spomenuo na početku, teško je u ovakvim vremenskim prilikama organizirati nešto na otvorenom, zapravo je nemoguće bilo odigrati zanimljiv komični igrokaz koji su priredili članovi naše udruge: „Vitezovi bacaju kocku za pare“. U igrokazu vitezovi bacaju kocku, dvorske lude ih zadirkuju, muzičari sa strane im dosađuju. Oni se potuku zbog pohlepe jednog koji koristi prepad dvorske lude (koja je u dosluhu s njime) i ostalim vitezovima otima dukate. Slijedi tuča, dvojica prevarenih vitezova ubiju (ili samo misle) prevaranta. Luda dovlači kapetana i tuži ih, onda kapetan njih pobije, a prevarant koji se pretvarao da je mrtav pobjegne s dukatima. Kroz srednjovjekovnu tematiku želimo prikazati ono što je uvijek isto, bez obzira na to koji je vijek u pitanju: pohlepa, prevara, ovisnost i vlast koja ne mari za narod, već gleda svoga posla. Princip je isti; kako onda, tako i danas. Stvari samo na površini izgledaju drukčije ovisno o vremenu u kojem postoje.

U sljedećoj godini planiramo otvoriti srednjovjekovno lutkarsko kazalište na otvorenom koje će biti pokretno pa ćemo moći odigrati predstave gdje god bude potrebno.

Ove godine smo realizirali i predstavu „S drage volje tvoja“ o ljubavi Apolonije i Krste Frankopana s kojom smo spremni gostovati, a s njom ćemo krenuti i po školama.


Nešto više slika možete pogledati u našoj galeriji.

Otvoreni smo za suradnju, javite nam se: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon: 098 481 069

Tonči Žužić
Voditelj udruge
Knezovi Krčki - Frankopani

Top konvencije 2009

Autor: ns1

Godina 2009. za naš je portal bila izuzetno burna po događajima. Posjetili smo puno lokacija po Hrvatskoj od turnira, viteških i igraćih, sajmova srednjovjekovnih i književnih, malih i velikih događaja do znanstveno-fantastičnih konvencija i raznih promocija. Zbog širokog spektra ovdje ćemo se usredotočiti na znanstveno-fantastične konvencije koje smo posjetili, te vam ukratko objasniti po čemu se pojedina konvencija istaknula. Ujedno ovo možete uzeti i kao preporuku za iduću godinu iliti „the taste of things to come“.
S obzirom na to da je u nas zaista malo pravih konvencija, doslovno možemo nabrojati 5 njih koje se ističu. Njihov poredak na listi je već druga priča i možemo je usporediti s negdašnjom nogometnom listom Hrvatske, naime uvijek se znalo koja su prva dva kluba. Ove godine je bilo teško odlučiti se kome dati koje mjesto. Gotovo svaka konvencija dala je sve od sebe, a neke su nas i ugodno iznenadile. Stoga bi krajnji poredak, ako se nas pita, bio slijedeći, uz opasku da smatramo da bi prve dvije konvencije trebale dijeliti prvo mjesto (kad bi to bilo moguće):

1.    SFeraKon
2.    IstraKon
3.    RiKon
4.    LiburniKon
5.    EsseKon


Nenavedene su još ŠtrumfKon 2009 i DomiKon 2009. Prva jer se radi o „konvenciji“ posebnog karaktera koja nije otvorena za javnost, nego samo za uski krug organizatora i onih koji sudjeluju u svim ostalim konvencijama. DomiKon nismo navodili jer, iako smo čuli za njih, nismo došli do informacija o tome kako je bilo pa o njima ne možemo subjektivno niti objektivno prosuditi. Sigurni smo da je na njoj bilo zabavno i poučno, a za iduću godinu se nadamo da ćemo i njih uvrstiti u naš popis.


1. SFeraKon
Organizacijski je ova zagrebačka konvencija bez premca. Vođena željeznom rukom i zavodljivim glasom, kao i svake godine, konvencija je bila uspjeh. Ako tome dodamo i veliku krizu s kojom su se organizatori morali nositi i to dva tjedna prije same konvencije, njihov uspjeh je još veći. Zbog njihove snalažljivosti i hladnih glava u kriznoj situaciji, odlučili smo da s pravom zaslužuju prvo mjesto za Konvenciju godine. Zahvaljujući njima ove godine nas je posjetio Kanađanin R. Scott Bakker.

Više o konvenciji pogledajte u našem izvještaju, galeriji ili video uratku „Vox Populi“ (YouTube link).
2. IstraKon
Kao i svake godine, topla, vedra i simpatično dezorijentirana istarska konvencija okupila je velik broj posjetitelja iz cijele Hrvatske, a kao počasnog gosta slušali smo akademika Vladimira Paara. Nažalost, i ova konvencija je imala svojih problema s prostorom (iako ne tako ozbiljnih kao SFeraKon) zbog kojih su morali jednu od najvažnijih lokacija ove konvencije preseliti u improvizirani šator vani... gdje je bilo hladno... Iako vjerujemo da boljeg rješenja nije bilo, nova lokacija Bri Inn-a nije bila previše popularna što im je nažalost pomoglo u osvajanju drugog mjesta. Nadamo se da će se iduće godine taj problem riješiti jer je Bri Inn svim posjetiteljima IstraKona uvijek bio u toplom i veselom sjećanju.

Više o konvenciji pogledajte u našem izvještaju, galeriji ili video uratku „Vox Populi“ (YouTube link).3. RiKon
Ova mlado-stara konvencija nas svake godine iznenadi. Svježa krv i odlučnost organizatora pokazuju svoje rezultate. Gotovo jednoglasno, svi posjetitelji ovogodišnjeg RiKona tvrdili su da je ove godine RiKon bio najbolji. Iako ova riječka konvencija ulazi među manje konove, njihova putanja je uzlazna i svakako su na dobrom putu da se razviju u konvenciju koja će stajati rame uz rame s divovima poput SFeraKona i IstraKona. I ova konvencija je ove godine imala problema s prostorom, ali su taj problem riješili veoma uspješno. Nova, i vrlo vjerojatno buduća, lokacija bila je Astronomski centar Rijeka koji je smješten u staroj utvrdi na vrhu brda s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. RiKon se savršeno uklopio u prostor, a problem udaljenosti riješen je besplatnim busom koji je povezao RiKon s nekoliko drugih lokacija na kojima se održavao. U svakom slučaju, organizatorima skidamo kape i čestitamo.

Više o konvenciji pogledajte u našem izvještaju, galeriji ili video uratku „Vox Populi“ (YouTube link).

4. LiburniKon
Teško da bi neki drugi grad mogao preuzeti na sebe ulogu organiziranja „ljetne“ konvencije. Opatija je svakako savršen izbor, a LiburniKon savršena konvencija za odmor i opuštanje ne samo od drugih velikih konvencija, nego i od drugih događaja koji nas bombardiraju ljeti. Originalnost u programu s „plažakonom“, gdje se dio održava na plaži i u moru, svakako ovoj konvenciji daje poseban ugođaj. Mala konvencija, koja svoj naglasak stavlja na dobru zabavu, opuštanje i ugodno društvo, svakako uspijeva. Nažalost, oni također najavljuju probleme s prostorom održavanja za iduću godinu, ali smo uvjereni da će ih uspješno riješiti. Svakako planirajte svoj godišnji i tih par dana ga provedite u Opatiji, nećete požaliti.

Više o konvenciji pogledajte u našem izvještaju i galeriji.
5. EsseKon
S velikom tugom moramo reći da još nismo prisustvovali ovoj konvenciji i stoga se sve naše „ocjene“ i informacije temelje na onome što smo uspjeli sakupiti od onih koji su bili. Svake godine ova osječka konvencija prolazi kroz burne promjene, kako u organizaciji, tako i u lokaciji pa i programu. Navodno je ova godina bila uspješna, ali EsseKon se bori sa starom reputacijom koja mu je kao uteg oko vrata. Sličan problem je imao i RiKon, ali se uspješno izborio za svoje mjesto, stoga vjerujemo da će i EsseKon ponovno zasjati, te svakako planiramo iduće godine posjetiti Osijek i dati naš doprinos podrške, a i vas pozivamo da učinite isto.

Top 10 sajmova i turnira 2009.

Autor: Isenhart

Još tjedan dana i katapultiramo 2009. u prošlost. Fantasy Hrvatska nudi priliku da pogledate što nas je ove godine oduševilo ili u najmanju ruku razveselilo. Prisustvovali smo velikom spektru događaja, sreli vještice i inkvizitore, mistične gatare i dvorske lude. Kletvu ili boginje „pokupili“ nismo, barem ne još. Pisali smo dojmove i izvještaje, s Vama podijelili uspomene, najčešće u stilu ogromne količine foto-materijala. Sve možete i danas pogledati u odjeljku „Izvještaji“ ili „Galerija“.

Kako bismo spriječili predaleku raščlambu događaja, u kategoriju sajmova i turnira svrstali smo viteške turnire i povijesne festivale i sajmove, makar je većina nerijetko prekoračila granice srednjeg vijeka.

1. Povijesni festival u Šibeniku (18. – 20. rujna)
2. Gornja Stubica (6. lipnja)
3. Sv. Helena (23. – 24. svibnja)
4. Bitka kod Samobora 1441. (1. ožujka)
5. Sajam vlastelinstva Dubovac (30. i 31. svibnja)
6. Renesansni festival u Koprivnici (5. – 7. rujna)
7. Viteške igre u Dugom Selu (7. i 8. studenoga)
8. Srednjovjekovni dani na Medvednici
9. Viteški turnir u Podsusedu (18. listopada)
10. Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša1. Povijesni festival u Šibeniku (18. – 20. rujna)
Blistavi Sebenico, grad na koncu ljetne sezone, imao je sve o čemu smodatog trenutka sanjali. Povijesna jezgra živjela je prošlost u svakom kutu starog i usijanog kamena. Usprkos znatno manjim financijskim resursima u odnosu na prošlu godinu, turistička zajednica grada Šibenika uspjela je oduševiti tisuće ljudi, te nam pružiti dovoljan razlog da se vratimo i sljedeće godine. S velikim brojem sudionika i obrtnika, Šibeniku dodjeljujemo zlatnu medalju jer je uspio organizirati nešto originalno - pomorsku bitku.

Srednjovjekovni sajam nudio je proizvode kakve je teško ne prisvojiti; pokloni bližnjima, bakama i djedovima, unucima i nećacima. Golemi plus zaslužuje i igrana predstava „Legenda o Crnom vitezu“, te „Pomorska bitka za gradsku rivu“ i „Noćna opsada gradskih zidina“. Kao što vidite, za festival u trajanju od 3 dana sadržaja nije manjkalo. Nema ugla ili ulice gdje se nije moglo susresti animatore i iskusne obrtnike, ljude koji su svoje znanje rado podijelili s radoznalima.

Festival su posjetili Vitezovi Zelingradski i Krčki vitezovi, vitezovi Erda iz Mađarske, bratovština sv. Mihovila, udruženje obrtnika Križevci, varaždinski plemenitaši, Dubovački streličari i mnogi drugi.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


2. Gornja Stubica (6. lipnja)
Ovo je prvi viteški turnir koji je pokrenut u Hrvatskoj u organizaciji Muzeja seljačkih buna i Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije. Gornja Stubica nadmašila je klasičan smisao ovakvih turnira. Osim „običnih“ demonstracija bitke ili osvajanja ruke lijepe princeze, ovdje smo promatrali sukob vizetova na konjima. U strahovitom galopu, plemići djelić sekunde doživljavaju ono što se danas naziva „život pred očima“. Siječa lubenica i bacanje koplja samo su neke od disciplina koje su se vrednovale. Naravno, udarac kopljem u galopu može rezultirati ozbiljnim povredama, makar su vrhovi iz sigurnosnih razloga zatupljeni.

Sve skupa trajalo je samo jedan dan i to navodimo kao jedini razlog zbog čega Stubica ne ide dalje od srebra. Zabavu je povećao i nastup već poznate grupe Artistika, a imali smo priliku pogledati demonstraciju bitke Vitezova zlatnog kaleža, kao i ples zagrebačke udruge Agram.

Turnir pamtimo po značajnom odazivu od nevjerojatnih 2000 ljudi. Izbjegavat ćemo detalje kako se ne bismo previše ponavljali (uostalom, tu je i izvještaj), ali želimo da znate da ovaj turnir sljedeće godine slavi jubilarnu 10. obljetnicu pa toplo preporučamo posjet.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


3. Sv. Helena (23. – 24. svibnja)
U stopu s Gornjom Stubicom, dilema nikad nije bila teža. Međunarodni viteški turnir grofova Zrinskih odigran je pored Sv. Helene. Dan je bio izuzetno vreo pa su mnogi preklinjali za kvadratni metar hladovine. Organizatori su doveli pregršt inozemnih skupina, plesnih i borbenih, a program se ponovio i u nedjelju. Tako smo vidjeli nastupe Reda Srebrnog Zmaja, Vitezova Zelingradskih, Družine zlatnog kaleža, Praškocijeve haramije, Udruge grofovije Konjski iz Konjščine, Dubovačke streličare, Gupčeve strelce, Ministrela i Artistike.

Ako ste mislili da je to sve, onda Vas tek čeka najbolji, inozemni dio: gosti iz Slovenije, Mađarske, Italije i Portugala. Još niti jedan domaći turnir nije okupio takav broj sudionika iz toliko raznih zemalja i zbog toga je zaslužio sam vrh naše liste.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


4. Bitka kod Samobora 1441. (1. ožujka)
Cjelokupni događaj je rekonstrukcija povijesne bitke koja se odigrala 1441. godine. "Vitezovi Zelingradski", "Red Srebrnog Zmaja", "Družba zlatnog kaleža", "Streličarski klub Samobor", Kuburaško društvo"Gromovnik", Srednjoveška skupina „Celjani“ - Celje i "Vitezi okrogle mize" - Ljubljana povijesne su udruge koje su uprizorile i vjerno dočarale bitku svojim nastupom, mačevima, oklopima i opremom, a narod je zabavila Glumačka družina "Histrioni".

Organizacija cijelog događaja bila je znatno bolja nego prošle godine. Ujedno je bilo i više posjetitelja, sudionika, pa je tako i sam događaj protekao onako kako treba - s veseljem, bez ozljeda i na opće oduševljenje prisutnih. Grad Samobor je na jedan dan oživio povijest i zaboravljene trenutke iz svoje prošlosti.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.


5. Sajam vlastelinstva Dubovac (30. i 31. svibnja)
Zbog smanjene logistike i slabe potpore Turističke zajednice grada Karlovca, Sajam je pod organizacijom udruge Bratstvo svetog Mihovila izveden u skromnom i minimalnom obliku.
Podijeljen je na dvije razine: edukativnu i javnu. Posebno nam se svidjela ona edukativna, kada je sajam vlastelinstva bio otvoren isključivo učenicima osnovnih i srednjih škola koji su kroz 15 radionica stekli znanje o tradiciji i bogatoj kulturnoj baštini. Tih 15 radionica obuhvaćalo je satove glagoljice, žonglerske radionice, izradu vitraja, nakita, modu 16. stoljeća, sokolarenje, eko-forum i još mnogo zanimljivih i edukativnih sadržaja.

Lošu poziciji na listi pripisujemo nevelikom broju posjetitelja što je posljedica lošeg vremena i znatno smanjenog budžeta (za cca 70%).

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.koprivnica443.jpg6. Renesansni festival u Koprivnici (5. – 7. rujna)
Iako se Koprivnica spominje još u 13. st., sadržaj je uglavnom priličio renesansi, odnosno 16. st., kad su i nastale renesansne fortifikacije. Osim uvježbanih scenskih prikaza srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji su mogli uživati i u okusima srednjovjekovnih jela.

7. Viteške igre u Dugom Selu (7. i 8. studenoga)
Viteške igre, pozornica i scenski prostor pronašli su mjesto na livadi u neposrednoj blizini športske dvorane Dugog Sela i nogometnog stadiona NK Dugo Selo. Čitav događaj se odužio na dva dana, iako su se točke ponavljale.
Program je završio oko 18:30 sati, a posebno smo dužni pohvaliti organizaciju jer nijedna točka nije vremenski odstupala (kako smo na sličnim manifestacijama navikli).

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.8. Srednjovjekovni dani na Medvednici (27. rujna)
Ovo je bio 4. po redu festival održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Posjetitelji su ponovno kušali srednjovjekovne specijalitete, plesali uz glazbu putujućih bardova i brusili vještine u baratanju oružjem.
Lokalitet je pretvoren u mjesto gdje vitezovi brane rudnik srebra od mogućeg napada šumskih razbojnika, gdje se nalazi srednjovjekovni sajam s eko-proizvođačima i starim zanatima Grada Zagreba, mjesto gdje možete vidjeti rudare kako mukotrpno vade rudu i kuju srebrnjake.

Više o turniru potražite u našoj galeriji.9. Viteški turnir u Podsusedu (18. listopada)
Ovaj viteški turnir održan je u čast 800 godina kapele sv. Martina Pustinjaka i 70 godina Župne crkve sv. Ivana Bosca. Turnir je organiziran u sklopu Podsusedskih svečanosti te se odvijao u centru Podsuseda, na Starom gradu Susedgradu i kod kapelice Sv. Martina.

Program je obogaćen raznim priredbama, radionicama i događanjima poput druženja s vitezovima, podizanja viteškog logora, mačevanja, puhanja vatre, borbe viteza i zmaja, te borbe plamtećim oružjem. Najviše smo ostali razočarani slabim medijskim oglašavanjem, čak ni plakate nismo vidjeli.

Više o turniru potražite u našem izvještaju i galeriji.10. Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša
Iako će ovaj festival tek biti, originalno je zamišljen kao povijesni festival kojim se ujedno i slavi odlazak stare i dolazak nove godine u Krku. Međutim, strašna ruka recesije posegnula je i u njihov budžet i od bogatog i prekrasnog programa festival je srozan na jedva dva dana trajanja bez dočeka na trgu. Vjerujemo da bi u protivnom ovaj festival svakako bio znatno bolji i kvalitetniji.

Kako je to izgledalo prošle godine, možete pogledati u našoj galeriji.
Završna riječ:
Koračajući u novu godinu bitno je zaključiti da srednjovjekovne manifestacije čekaju svoja bolja vremena. Nekoliko gradova podleglo je financijskoj krizi pa smo tako žalosno promatrali odgađanje povijesnog festivala u Dubrovniku, Sisku, pa čak i „srozavanje“ kvalitete turnira koji tek nailazi (Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša - Krk) i onih koji su se ipak nekako održali, poput Sajma u Dubovcu (Karlovac). Posljedice loše izbalansiranih financija itekako protežu svoje krakove tamo gdje ih najmanje očekujemo, stoga u novoj godini želimo da se budžeti svih turnira i sajmova vrate na staro i udvostruče.

Iz kategorije

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona