xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

Kontakt (Eurocon 2012) - četvrtak i petak

Autor: Belmorn

Četverodnevni Kontakt ovog se vikenda održao u Zagrebu gdje je privukao posjetitelje iz svih krajeva Europe, a neki su čak došli iz Australije i Kanade posjetiti Europsku konvenciju.

ČETVRTAK

2-kontaktOtvorenje i uvodna predavanja bila su smještena u hotelu International, što je redovitim posjetiteljima SFeraKona odmah potvrdilo da se radi o nečemu većem od njihove standardne konvencije. Žamor nas je pak uvjerio da stranih posjetitelja ima barem kao domaćih.

Predavanje Borisa Švela o Austro-Ugarskom Steampunku hrvatski su posjetitelji konvencija već imali prilike čuti, ali je to bilo nešto lokalno i novo za strance. Drugo predavanje bilo je ono o nedavno preminuloj strip legendi Moebiusu koje je držao Marko Fančović. Iz ovog su najviše izvukli oni koji se još nisu upoznali s Moebiusom jer su bili izloženi njegovim radovima i saznali kakav je utjecaj imao na strip, ali i na film.

3-kontaktProgram u Internationalu koncentrirao se isključivo na predavanja i upoznavanje s počasnim gostima, tako da je hodnik tijekom programa bio prazan, osim snimateljskih ekipa raznih TV postaja koji su obavljali intervjue s počasnim gostima i organizatorima konvencije.

Dok je trajao ESFS sastanak o budućim Euroconima, posjetitelji su se uz pitanja i odgovore imali prilike upoznati s Darkom Macanom i Charlesom Strossom, njihovim strastima, radu i budućim planovima.

4-kontaktIako je bio najavljen slobodan ulaz svima koji se u četvrtak pojave u kostimu, iznenadila nas je količina i kvaliteta novih maski. Proteklih godina smo mogli vidjeti uglavnom anime cosplay, ali sada su konvencijom koračali raznolikije figure. Vitezovi i steampunk dame družili su se sa princezom Leiom, Wolverineom i Martyjem McFlyem iz Povratka u budućnost.

5-kontaktOkupivši posjetitelje i goste konvenciju je službeno otvorila Petra Bulić naglasivši da je ovo divna prilika za poticanje komunikacije i razmjenu iskustava između posjetitelja raznih zemalja. Nakon zakuske tulum se preselio u pivnicu uz tamburašku glazbu.

 

PETAK

1-kontaktPočetni dio programa u petak se također odvijao u Internationalu, a nakon potpisivanja knjiga posve se demontirao i ponovno sastavio (baš kao u teleportaciji) na prostoru FER-a. Milena Benini je na engleskom pričala o heroinama u fantasyju te kakva je percepcija snažnih ženskih likova u fikciji. Fokus predavanja bio je na Jirel of Joiry, koja osim ratničke snage, hrabrosti i sklonosti da nosi puni oklop a ne žičani bikini, ima empatiju, samilost i nevoljkost prema budalastim pustolovinama. Time je pokazala da se junaštvo ne svodi isključivo na ubijanje orkova.

7-kontaktNa ESFS mitingu Rumunji i Irci su predlagali program za Eurocon 2014, a u predavaoni je Korado Korlević govorio o Mayama i kalendarskom predviđanju ovogodišnje katastrofe. Predavanje je uranio kako bi stigao iznjeti što više o toj temi pa je isprva bio umjeren broj posjetitelja koji je naglo počeo rasti nakon desetak minuta predavanja na engleskom. Korlević je pričao o društvenom ustroju drevnih Maya, njihovoj graditeljskoj vještini, kanibalizmu i ostalim običajima te greškama koje su konkvistadorski svećenici radili u interpretaciji i prijevodu njihovih tekstova.

Dok su počasni gosti dijelili potpise u Internationalu, volonteri su pripremali selidbu na FER. Poput mrvica koje su Ivica i Marica ostavljali u šumi, volonteri su vezali plave trakice da upute strane posjetitelje prema FER-u. Ugodno su nas iznenadila Zvjezdana vrata koja su postavili pred ulaz i pozivala zaljubljenike u fantastiku da uđu na konvenciju.

8-kontaktNa predavanju o Postmodernističkim poigravanjima u SF filmovima Tomislav Hrastovčak je secirao klasike poput Ratova zvijezda i Blade Runnera na žanrove te objasnio kako se šund i art mogu izmiješati u vrhunski film. Na kraju je zaključio da je postmodernizam uz nove koncepte i ideje donio i reciklažu te komercijalizaciju u žanr, a sve je zaključio kratkim filmom Everything is a remix.

6-kontaktPowers i Glukhovsky su održali svoja Q & A predavanja na kojima su se posjetitelji upoznali s njihovim razmišljanjima i stavovima oko besplatnih knjiga, ali više o tome u idućem izvještaju (o zajedničkoj tribini na tu temu koju su držali u subotu).

Ostala predavanja su imala uobičajeni protok posjetitelja, što ne djeluje naročito zadivljujuće, ali valja imati u obziru da se istovremeno odvija prosječno 6-7 stvari na programu (pa pomnožite "umjereno" sa 6), neke od kojih su na udaljenom drugom katu! Osim raznih predstavljanja knjiga ljudi su mogli pogledati i kratke igrane filmove koje je sa Srpskog festivala fantastike donio Jovan Ristić. Kasnije je prikazan i animirani film Kiyamet Ivana Ramadana.

9-kontaktFinale večeri bio je legendarni SFeraKonski Survivor, a igra je objedinila najpopularnije izazove proteklih godina. Sudionici su morali natrpati usta napolitankama, pravilno nacrtati unutarnje organa na torzu suigrača i sastaviti kemijske spojeve od vlastitih tijela.

Slijedi izvještaj subote i nedjelje, a uskoro možete očekivati i intervjue s počasnim gostima te nezaobilazni Vox Populi!

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona