Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

SFeraKon 2010. (nedjelja, 25.4.)

Autor: Isenhart

nedjelja.jpg

U nedjelju, 25.4. SFerakon je završen! Poput pladnja neočekivanih delicija, konvencija je ponudila priliku da nadoknadimo propušteno, ali i vidimo ponešto novog sadržaja. Pročitajte kratki osvrt i saznajte kakve vas multimedijalne poslastice očekuju početkom radnog tjedna.
Pričati o početku znači vratiti vremeplov u 12:30 kada je Miroslav Wranka održao predavanje o LARP-u Hrvatskoj, a u stopu ga je pratila radionica pisanja steampunk romana Irene Rašeta u kojoj su četiri grupe s isto toliko članova sastavljale sinopsis romana. Irena je usmjeravala sudionike putem kartica na izvlačenje koje su sadržavale motive oko kojih su polaznici sastavljali priču. Smijeha i dobre zabave nije nedostajalo, pa smo tako na primjer otkrili što se dogodilo s Teslinim zlim blizancem i mozgom kapetana Nema nakon njegove smrti.
Potom je Marko Fančović rekao nekoliko riječi o o nastanku i povijesti Space Opere, kako sam voli kazati "najmegalomanskijeg i najučljivijeg sastojka svih podžanrova znanstvene fantastike".
Jednostavan, ali uvijek zabavan kviz predstavio je Neven Šlopar tražeći od natjecatelja da po reprodukciji zvučnog uzorka odrede naslov pjesme. Guess the song! Sudionika je bilo desetak, a teško da se itko nije zatekao u trenutku moždane blokade. Sličan tip igre je i "Veliki pantomimičarski turnir" koji svoj naziv ipak nije opravdao zbog malog broja prisutnih.

p4256216.jpg

"Snalažljivost na svakom koraku" mogao bi postati moto sljedeće točke na repertoaru, Grunfove radionice. Kako od par balona, drvenih otpadaka, hrpe papira i pola metra mrežice napraviti levitirajuću letjelicu i pri tom osvojiti titulu pobjednika? Zadatak je prihvatilo samo nekoliko odvažnih grupa s ciljem da se njihova letjelica što dulje održi u zraku kroz slobodan pad. U prepunoj Sivoj sobi, gotovo istovremeno je održano predavanje Davora Horvatića o kvantnom samoubojstvu, a u velikoj dvorani Ian McDonald je održao predavanje "What's wrong with SF?"
Pred kraj programa podsjetili smo se Pon Fara, kulturne znamenitosti svima poznate rase Vulkanaca iz serijala Zvjezdane Staze. Predavanje je održao Danijel Vasilj, student primijenjenje kemije, ujedno i član udruge USS Croatia.

p4256237.jpg

Prije fenomenalne aukcije knjiga, red je došao na vjerojatno naočekivaniju točku dana, predavanje o slavenskoj mitologiji, a istom je prigodom predstavljena knjiga "Nebeski dvori i zemaljske vode" Sanje Lovrenčić. Osim autorice, slušali smo i mišljenja ilustratora Svena Lovrenčića te etno glazbenice Lidije Bajuk. Uz gitaru i prastare stihove, Lidija je odsvirala melodije međimurske narodne glazbe iz vremena koje opstaje jedino u pričama starih. 
Da se vratim na poslastice koje smo spomenuli u uvodnom teksu; riječ je o par intevjua koji uključuju počasne goste Iana McDonalda i Milenu Benini. U tijeku je i sortiranje fotografija pa svakako zavirite i u galeriju.
SUMA SUMARUM:
Za kraj, konvenciju SFerakon uz male primjedbe ipak svrstavamo pod kategoriju izvrsnih. Počevši od headline teme Steampunka pa do sadržaja organiziranog u sklopu takvih margina, usuđujemo se proglasiti ideju punim pogotkom. Tek sitnice poput kašnjenja programa ili podudaranja unutar satnice (sukob interesa) možda pojedincima stanu na žulj, ali to nikako ne smije biti razlog da ovaj događaj ne zadrži predznak najznačajnije godišnje konvencije u Hrvatskoj, pa i šire. 

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona