Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

SFeraKon 2009 - subota

Autor: ns1

 

Iznenađujuće dobar petak morao je ostaviti traga na suboti. Službeni program trebao je početi u 12 sati, ali većina je ipak kasnila, a najviše se mogao osjetiti nedostatak posjetitelja. Dok je početak subote označen otvaranjem igre "Ured za izgubljeno i nađeno" i projekcijama filmova u kinodvoranama, predstavljanje knjige "Opsjednutost" je preskočeno. Na hodnicima SFeraKona mogli smo primijetiti samo organizatore i pokojeg uranjelog posjetitelja, a svima se na licima mogao očitati znak umora od prethodnog dana. Slobodno možemo reći da je SFeraKon nastavio tradiciju petka i počeo sat vremena kasnije, dakle oko 13 sati.


Predstavljanje hrvatskih SF knjiga

DSC09925.JPG Dok je prvo predavanje o fantastičnoj bajkovitosti krava bilo slabo posjećeno, predstavljanje hrvatskih SF knjiga se polagano punilo. Iako se ovaj dio programa trebao sastojati od čak 3 djela: predstavljanja knjige "Opsjednutost", za koju smo rekli da je preskočeno, predstavljanja hrvatskih SF knjiga i okruglog stola: "Kuda ide hrvatski SF?", gotovo cijeli termin iskorišten je za predstavljanje hrvatskih SF knjiga. Tako su nam predstavljene istarske zbirke "Priče o divovima" i "Treća stvarnost", te sferakonska zbirka "Strune nemira".
Odmah u početku Davor Šišović je objasnio zašto u Istri postoje 2 zbirke znanstveno-fantastičnih i fantastičnih priča. Iako je običaj da se zbirke izdaju za konvencije, pa tako i predstavljaju, ustanovljeno je da na Istrakonu i nema interesa za ozbiljnije književne događaje. Stoga je i organiziran Festival fantastične književnosti u Pazinu, za koji se prikupljaju radovi i izdaje zbirka. Ove godine istrakonska je zbirka nazvana "Treća stvarnost", a najnovija je "Priče o divovima" koja je ukupno 3. zbirka fantastičnih priča. Dok se čekalo da se skupe ostali predstavljači, Davor Šišović je iskoristio trenutak te detaljno predstavio zbirku, ukratko prepričavajući svaku priču iz nje. Urednici zbirke su posebno ponosni što je pristiglo puno radova, a najviše na činjenicu da su gotovo svi pisci svoje likove divove okarakterizirali kao pozitivne likove, borce na strani dobra. Tako imamo divove u raznim oblicima i dimenzijama, od gorostasa visine 3m, do onih koji su doslovno cijele planine od 20km. Divovi u svemiru, genetski roboti divovi, kao klasična mitološka bića, ili pak zaposlenici Ministarstva Republike Hrvatske za rušenje bespravno sagrađenih građevina, samo su dio onoga o čemu možete čitati u ovoj zbirci. Isto tako objavljeno je da je novi natječaj za zbirku produžen do 15.5.2009., dok je natječaj za istrakonsku zbirku skraćen do 15.12.2009.
Kad je predstavljanje istarskih zbirki došlo kraju, krenulo je predstavljanje nove sferakonske zbirke "Strune nemira". Urednici zbirke su ostali ugodno iznenađeni količinom radova koja je pristigla na natječaj. Ukupno je stiglo 67 radova od 60 autora, odnosno oko 1220 kartica tekstova, te su zbog tako velike količine radova, od kojih je većina bila kvalitetna, postroženi kriteriji kako bi u zbirku ušli zaista samo najbolji. Tako je objavljeno 240 kartica tekstova, odnosno 14 autora (6 ženskih i 8 muških). U zbirci je i dosta novih obećavajućih autora poput Roberta Štimeca, Antonijele Bogutovac, Damjana Despota, Alena Drine, Zrinke Ivanko, Krune Čudine i Sanje Tenjer. Novost u zbirci je i dodatak na kraju nazvan "Pomozite urednicima da vas objave!" koji služi kao uputa budućim i sadašnjim piscima.
Nakon predstavljanja sferakonske zbirke, grubo, ako je to uopće moguće, je uletio Darko Macan i predstavio dvije knjige nakladnika "Knjiga u centru", a to su dječji fantastični horor romani "Vražje oko" Igora Lepčina i "Zvijeri plišane" Zorana Krušvara, a najavio je i "Pegazari" nagrađivane autorice Ivane D. Horvatinčić. Uslijedilo je i predstavljanje knjiga iz biblioteke "Ultima", nakladnika Mentor, a to su "Božja jednadžba" Ivana Gavrana i "Machu Picchu" Radovana Devlića.
Okrugli stol koji se treba održati s temom "Kuda ide hrvatski SF?" nije se održao jer više nije bilo vremena, ali s obzirom na to da je gotovo cijeli termin potrošen na predstavljanje domaćih SF knjiga, možemo samo zaključiti da trenutno nije toliko važno "kamo ide" već je glavno da IDE! Ili da citiramo Galilea: "Ipak se kreće!"


Dosjei X: Fenomen koji je promijenio televizijsku povijest, Ivana D. Horvatinčić
DSC09930.JPG Predavanje o ovom popularnom serijalu započelo je otprilike pola sata prije završetka predstavljanja hrvatskih SF knjiga. Predavaona je bila iznenađujuće puna, a na samom predavanju moglo se saznati i dosta zanimljivih stvari o serijalu. Iako je sama predavačica veliki ljubitelj serijala, ne možemo ne složiti se s njom oko noviteta koje je serijal lansirao te ih tako učinio popularnim i "sveprisutnim" u gotovo svim SF serijalima. Neki od noviteta su:
- snažni ženski lik
- tehnologija i znanost
- hakeri i geekovi
- paranormalno i SF
- obrnuti M-Ž stereotipi
- kemija među likovima

Ujedno je ovaj serijal prvi serijal koji je izdan na DVD-u, a prosječna gledanost mu iznosi oko 20 milijuna gledatelja po epizodi! Ono što je zanimljivo jest da je njegov fandom vezan i prisutan na internetu, pa je tako i kontakt između autora serijala i fanova konstantan.


Sumrak u našim očima
, Leona Getz, Jelena Zlatar
DSC09970.JPG Sam naziv je već asocirao na činjenicu da će nam pasti mrak na oči. Kad su se njegove predavačice pojavile, gotovo i da jest. Jedno od pitanja koje nam je proletjelo kroz glavu bilo je "Zar su toliko očajni da su predavače morali tražiti i u osnovnoj školi?" Međutim kako je predavanje krenulo, u samom početku sva je publika ostala šokirana i ugodno iznenađena ozbiljnošću kojom su ove dvije mlade djevojčice pripremile i predstavile svoje viđenje popularnosti knjige "Sumrak" (Twilight). A kako je on upravo popularan u njihovoj generaciji, tko je kvalificiraniji da o tome govori nego one same? Predavanje je dobilo same pohvale, pa čak do te mjere da se većina publike žalila da predavanja nekih ozbiljnijih i starijih predavača nisu niti približno tako dobra kao ovo. Dvorana je bila gotovo puna, svi su pažljivo slušali i nitko nije zaspao. Predavačicama čestitamo na njihovom trudu i hrabrosti te se nadamo da će nastaviti ovim putem i da ćemo ih slušati i na budućim konvencijama, ali i s drugim temama.


Znanstvena fantastika u hrvatskom stripu, dr.sc. Zdenko Franić
Kratka povijest stripa i utjecaja znanstvene fantastike u njemu vratila nas je u djetinjstvo. Tko nije čuo za Alana Forda, no jeste li razmišljali o Superhiku kao liku znanstvene fantastike? To je samo jedan od poznatijih stripova, a ovdje je bilo i riječi o nekima za koje niste čuli osim ako niste istinski stripofil. Isto tako, dotaknuli su se stripovi trenutno aktualnih autora poput Kordelja i Macana, a mjesto su našli stripovi stranih autora prevedenih na naš jezik. I za kraj ćemo vam samo spomenuti rečenicu koju ste sigurno čuli, "Mirko, pazi metak. Hvala Slavko."


DSC09988.JPG Dok su trajala predavanja, u holu se održala popularna igra Pictionary, ali u SF stilu pa je i nazvana "Sfikšneri: Pobijedi Izitpajna". Izitpajn i njegova žena Jasminka su izazivali natjecatelje da ih pokušaju pobijediti. Od četvero prijavljenih natjecatelja samo je jedan uspio pobijediti Izitpajna i to je bila teška borba, a Izitpajn svoj poraz pripisuje iscrpljenosti. U svakom slučaju crteži su bili svakakvi i ludi, motivi još luđi, a sama igra je okupila velik broj publike koja je uživala u odgonetavanju pojmova.
Popodnevni dio je preuzeo GoH Sferakona, R.Scott Bakker sa svojim predavanjem "Literature at the Edge - Fantasy and the End of Non-Existent" u kojem je opisao odnos između "high epic fantasyja, enlightenment disenchantment" i "the Semantic Apocalypse".

U igraonici je bila veća gužva nego proteklog dana i tražio se stol za igranje više. U organizaciji udruge Red Srebrnog Zmaja iz Zagreba te trgovine Land of Magic, posjetiteljima su prezentirane brojne društvene igre kao što su Munchkin Quest, Carcassonne ili Magic: The Gathering, a također je organizirana nekolicina manjih turnira. Ljubitelji roleplayinga mogli su se pak priključiti Dark Heresy mini-kampanji ili demonstraciji četvrte edicije D&D-a. Iako je bila organizirana sasvim solidna količina sadržaja, za većinu izvrsne atmosfere bili su zaslužni sami posjetitelji koji su u velikom broju igrali vlastite igre. Igraonica je bila puna i gotovo bez mjesta za sjedenje cijelo vrijeme trajanja SFeraKona.

DSC09935.JPG Subota je ispunila svoja očekivanja glede posjećenosti i aktivnosti posjetitelja. Udruga koje su se prezentirale bilo je čak i viška! Prema programu trebale su se predstaviti udruge "Ognjeni mač", "USS Croatia", "Crotaku" i "Red Srebrnog Zmaja", a nakon dugogodišnje pauze pojavila se i udruga "Star Wars" koje je obogatila program SFeraKona ne samo svojim štandom, već i svojim igrama. Udruga Crotaku je kroz masu pustila svoje natjecateljice Cosplay igre, odnosno mlade djevojke obučene u "manga/anime" stilu koje su skupljale glasove kako bi najbolja pobijedila. Njihovi kostimi, i mjesta gdje ih nije bilo, plijenila su pažnju svih te nisu prolazile nezamjećene.
Osim udruga i mnogi izdavači, od antikvarijata do Algoritma, imali su svoje štandove, a gotovo za svakoga se našlo nešto. Na SFeraKonu je Algoritam objavio i novu knjigu R.Scotta Bakkera, četvrtu u serijalu, koja se moglo kupiti po posebnoj cijeni. Uslijedila su zanimljiva predavanja i okupljanja što je okupilo većinu posjetitelja, ali na hodnicima nikada nije bilo dosadno. Zabavna muzika s deska, Bilten u rukama i uvijek vesela atmosfera oko šanka za većinu su bili dovoljni da se zabave i opuste u ugodnom čavrljanju...u iščekivanju "sfere"...

DSC00017.JPG Točno u 20h krenula je Svečana skupština "SFere" i dodjela nagrada "SFERA" i "PROTOSFERA". Cilj ovih nagrada je popularizacija žanra i poticanje domaćih autora na SF stvaralaštvo. Više o nagradi možete pročitati na stranicama SFere, a dobitnici ovogodišnje "SFERE" su redom po kategorijama:

•    najbolja minijatura – Ed Barol „Zadnja vožnja“ (Dobar ulov, Pučko otvoreno učilište, Pazin, 2008.)
•    najbolja priča – Dario Rukavina, „Nek' se ne zna traga, Ljeljo“ (Zlatni zmajev svitak, SFera & Mentor, 2008. , Zagreb)
•    najbolja novela –Zoran Krušvar, „Tako mora biti“ (Ubiq 3, Mentor, 2008. , Zagreb)
•    najbolji roman – Sanshal Tamoya, Dobitnik (Slovo, 2008., Zagreb)
•    najbolji roman za djecu – Igor Lepčin "Vražje oko" (Knjiga u centru, 2008. , Zagreb)
•    najbolja ilustracija u boji – Biljana Mateljan, ilustracija naslovnice zbirke „Zlatni zmajev svitak“ (SFera & Mentor, 2008. , Zagreb)
•    najbolja crno-bijela ilustracija – Frano Petruša, ilustracije u knjizi „Zvijeri plišane“ Zorana Krušvara (Knjiga u centru, 2008. , Zagreb)
•    najbolji esej o žanru: dr. Nikica Gilić, „Filmska fantastika i SF u kontekstu teorije žanra“ (Ubiq 2, Mentor, 2008., Zagreb)
•    životno djelo: dr. Darko Suvin, professor emeritus

PROTOSFERU, posebnu nagradu za autora mlađeg od 21 godine, dobila je u kategoriji priče Valentina Mišković za priču "Izgubljeni bijeli brat" (Eridan 6, Treći zmaj, 2008. Rijeka). 

Važno je spomenuti da SFERA i PROTOSFERA nisu jedine nagrade. Udruga SFera promiče i stvaralaštvo u mlađim generacijama, tako su dodjeljene i "SFERICE", nagrade mladim autorima osnovnoškolcima. Sama ceremonija je trajala oko pola sata, a kad je završila, ostalo je dovoljno vremena da se natjecatelji pripreme za najveći nagradni kviz, Bočkoteku, nakon koje je uslijedio Debatni klub, a paralelno s njima održala su se predavanja Milene Benini i Marka Fančovića: Michael Moorcock, vječiti pisac i predavanje Davora Borovca: Klingonski običaji i religija.

Kraj SFeraKonske subote obilježilo je pjevanje "SFera traži zvijezdu" koje se protegnulo do kasnih sati, a vjerojatno pomoglo u rastjerivanju i onih koji su pod svaku cijenu odlučili ostati do kraja.

Nedjelja nam obećaje još zanimljivih stvari poput "Aukcije knjiga", predavanja "Kvantna teorija seksa" i Male Grunfove radionice.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona