Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Rikon 2007

Autor: ns1

 

dogadjaji_rikon_1.jpgI ove godine mladi entuzijasti još mlađe riječke udruge 3. Zmaj odlučili su se na još jednu organizaciju RIKONa, nadajući se kako će barem donekle uspjeti zacijeliti rane od prošle godine. 


Za one koji ne znaju, RIKON se tradicionalno održava u Rijeci u zgradi Filozofskog fakulteta (gornja zgrada) te okuplja sve ljubitelje fantasy-a i SF-a. Kao i svaka konvencija, trudi se ponuditi velik izbor predavanja, projekcija filmova/serija/crtića, raznih igara, turnira, kvizova i naravno, nezaobilazni šank s rolanjem za cugu.

Prošlogodišnji RIKON okupio je svega 50ak posjetitelja u 2 i pol dana, te svega 1 izlagača, i gotovo ništa udruga. Jedino što je funkcioniralo bila su predavanja i nešto igara. Već tada su počela govorkanja kako je RIKON nastavio putevima njegovih prethodnih organizatora.

 

Međutim, RIKON 2007. je značajno odstupio od prošlogodišnjeg fijaska i iznenadio sa pripremljenošću i organizacijom pa tako i programom.
Za svaku pohvalu je svakako stranica udruge 3.zmaj (www.3zmaj.hr) na kojoj ste mogli pronaći ne samo program već i KARTU "Kako do RIKONA". Za neki drugi grad to možda i nije problem, ali ako ste ikada pokušali s autom u Rijeci pronaći put, znate koliko je važno imati kartu i putokaz "kako do" cilja. Vrlo vjerojatno je i to jedan od razloga veće posjećenosti (posjetitelji se nisu izgubili i odustali).

dogadjaji_rikon_2.jpg Konvencija je počela u petak 5.10.2007. a službeno završila u nedjelju 7.10.2007.

Kao i svaka druga konvencija, Rikon 2007 je počeo u stilu i tradiciji - sa kašnjenjem otvorenja i programa. Međutim, dok bi kod nekih većih i ozbiljnijih organizacija takvo nešto stvorilo veliki problem, kod naših se konvencija ovakva tradicija pokazala jako korisnom i zahvalnom. S obzirom kako konvencije okupljaju većinu posjetitelja koji su izvan mjesta održavanja konvencije, velika većina bi propustila početak i možda ono njima najzanimljivije kad bi se konvencije držale plana i rasporeda. Kao primjer, možemo prikazati naše planirano putovanje od Zagreba do Rijeke koje je umjesto 2h trajalo više od 4h te smo naravno zakasnili na otvorenje.

Već u startu se moglo vidjeti kako ovogodišnja konvencija neće biti ni približno slična prošloj godini. Iako nas je razočarao "Program konvencije" koji se dijelio svakom posjetitelju, u kojem niste mogli pronaći ništa drugo osim doslovno programa, a i on je bio krivo isprintan i zbunjujuće sastavljen. Nadamo se kako će nagodine biti i malo više podataka i sadržaju konvencije, opisu predavanja, igara, udruga i izlagača. Petak je okupio priličan broj posjetitelja i kroz cijelu se konvenciju protezala ugodna i zabavna atmosfera koja je trajala do ranih jutarnjih sati. Iako ove godine nije bilo niti približno mnogo predavanja kao prošle, ona su dobro uklopljena u raspored i njihov se nedostatak se nije osjetio. Svakako možemo reći kako je ove godine Rikon obilježen raznim društvenim igrama koje su bile na rapolaganju u "Areni". Tako ste od igara mogli igrati stolno-strateške, roleplaying, igre na ploči i kartaške igre, a ako ste imali sreće tu bi se našao i netko tko bi vam objasnio pravila. Igre su bile non-stop dostupne svima i skoro bez nadzora i izuzetno je čudo kako niti jedna igra nije nestala. Među slobodnim igrama ovdje su se našli: Game of Thrones, Fist of Dragonstones, RISK 2010 AD te mnoge druge, manje poznate SF i F ljubiteljima, kao Monopoly, Roulette i sl.

dogadjaji_rikon_3.jpg Žalosna je činjenica kako se niti jedna udruga nije došla na Rikon prezentirati, dok je na cijeloj konvenciji bio priličan broj pripadnika udruga "USS Croatia" (Star Trek ljubitelji), "Mos Croatia" (Star Wars ljubitelji), nekoliko pripadnika "Red Srebrnog Zmaja", "Albus" iz Pazina, te pokoji pripadnik "SFere". Odgovor na pitanje zašto se niti jedna udruga nije službeno pojavila možemo samo nagađati. Da li je moguće da konvencije više nisu interesantne udrugama? Poznato je kako su se strukture svih navedenih udruga u zadnjih par godina bitno promijenile što je značajno utjecalo na članstvo tih udruga, ali očito i na njihov rad. Nadamo se kako ćemo nagodine vidjeti što veći broj udruga koje svojim prisustvom znatno utječu na dojam konvencije, njezin program i sam doživljaj, kako i priliči jednoj konvenciji u Hrvata. Opće je poznato kako niti jedna konvencija u Hrvatskoj ne može imati kvalitetan program bez podrške udruga te nepotpunost programa ne možemo i ne smijemo prebaciti na leđa organizatora već i na leđa udruga koje se nisu potrudile dati i svoj doprinos.

dogadjaji_rikon_4.jpg Za razliku od prošle godine, kada je izlagačku ponudu obilježio samo jedan štand web shopa "Goblin's Store", ove godine su izlagale čak tri trgovine: "Črna luknja" iz Slovenije koja je u svojoj ponudi imala velik broj fantasy-sf-horror igara, zatim Balista iz Zagreba, novi game shop sa svojom ponudom karata i opreme za stolno-strateške igre, te United Forces koji su prodavali razni kožni i metalni nakit. Naravno, svoj štand je i imala udruga-organizator 3. Zmaj, a pred kraj subote su na čitavih sat vremena svoj štand je "otvorila" i zagrebačka udruga ljubitelja Star Wars serijala - "Mos Croatia". Pohvale na entuzijazmu, ali bilo bi nam draže da su uložili i nešto vremena u pripremu te začinili program konvencije kao što im je to i običaj.

Subota je provedena znatno mirnije nego petak. Vjerojatno glavni razlog tome je bila i kiša koja je poremetila vanjske aktivnosti: paintball i streličarstvo, a i potjerala posjetitelje u unutrašnjost na još igranja. Subotom su osvanuli turniri: Munchkin, Chez Guevara, Magic The Gathering, Warcraft, Robo Rally i DnD battle arena.

 

Od predavanja nabrojat ćemo samo one koji su nam se učinili zanimljivima:

- Povijest otrova i njihova primjena (mr.pharm. Ivana Božić)

- Temponauti - logički paradoksi putovanja kroz vrijeme (mr.sc. Josip Čirić)

- Dragons in world mythology, history and their archetypical role (Špela Šalamon)

- Program prevencije poremećaja u ponašanju kod adolescenata primjenom RPG-a (prof. Daniel Antunović)

Pored predavanja i igara, ako ste pogodili trenutak, mogli ste pogledati i neke filmove, iako je, za razliku od drugih konvencija, izbor bio izuzetno malen i kratak, stoga ga niti nećemo nabrajati.

U svakom slučaju, RIKON 2007. kao konvencija je na dobrom putu da postane konvencija i da ponovi (ili pojača) uspjeh od prije dvije godine (RIKON 2005.) kada su katovi Filozofskog fakulteta doslovno bili puni posjetitelja i izlagača i kada je u Rijeci osvanulo novo doba konvencije. RIKON je posjetilo oko 200ak posjetitelja, što je oko 4 puta više nego prošle godine. Možemo reći kako su se svi jako dobro zabavili i opustili, ali nismo sigurni da li bismo mogli reći kako je došlo do konvencije. Iako je zabava važan segment svake konvencije, onaj "edukativni" i prezenterski segment nikako se ne smije izostaviti.

Organizatorima želimo puno sreće i uspjeha oko budućeg RIKONA te ovim putem pozivamo sve udruge da se pojave na RIKON-u 2008. i pomognu u obnavljanju tradicionalne riječke konvencije.

 

Program za Rikon 2007.

(preuzeto sa stranice www.3zmaj.hr)

5.-7. listopada 2007 na Filozofskom fakultetu u Rijeci

Download satnice

Radijski spot kao najava "Rikona 2007."

Otvorenje "Rikona 2007." će se održati u 17:30 sati dok sam program počinje u 18 sati.

Predavanja


Kvizovi


Projekcije

Program u zasebnoj prostoriji koji uključuje igrane i animirane filmove u trajanju od 10 sati.

Radionice

  • Amulet: upoznavanje s vještinom izrade amuleta i ostalog nakita
  • Chain mail: upoznavanje s vještinom izrade žičanog oklopa

Igre i turniri


Ostala događanja

  • Izložba radova Ivane Režek
  • Izložba radova Nele Dunato
  • Predstavljanje Istrakonskih zbirki
  • Karaoke
  • Prezentacija streličarskih vještina pod tutorstvom Streličarskog kluba «Rijeka»
  • Nagradni natječaj za najbolju fotografiju sa ovogodišnjeg Rikona pod motom "Vi nama fotku - mi vama more cuge!"
  • Paintball; besplatna prezentacija i kratko okušavanje u pucanju a kasnije će svi zainteresirani ipak morati platiti određen iznos za takav oblik zabave
  • Freestyle Battle of the Clones- natjecatelji će morati iz glave izmišljati rapperske rime na jednu od odabranih glazbenih tema iz f & sf svijeta, naravno i sadržaj rima mora biti u skladu s glazbenom temom. Otprilike ovako ili ovako... :-D

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona