Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Parni petak i subota

Autor: ns1

Petak i subota, kao i četvrtak, su na Filozofskom faksu bili označeni danima steampunka. Parni zakon - steampunk konvencija je u petak održala nekoliko zanimljivih predavanja, a u subotu kostimiranu kavu i cijelodnevni program igranja.

P5272186Prvo večernje predavanje je održala Dunja Martić s temom "Zagreb 1894. - izgled i moda" gdje smo upoznali staru jezgru grada, konkretno zelenu potkovu. Šetajući se potkovom i malo odstupajući od nje vidjeli smo koje su sve danas poznate građevine počele svoju gradnju ili bile novosagrađene u tom trenutku. Saznali smo za početak tramvaja, što su žene nosile, koje novine, odnosno tjednik, se čitao i slično. Svakako zanimljiv povratak u prošlost.

P5272197Zdravko Popović nas je upoznao s "Etikom viktorijanskog doba". Njegovo predavanje je imalo cilj pobliže upoznati gamemastere s etikom i razmišljanjem tog doba kako bi mogli što realnije konstruirati svoje priče. S obzirom kako je steampunk došao iz Engleske, najčešće su zanemareni komunizam, nihilizam i anarhizam iako su bili značajno obilježje tog doba.

P5272200Zadnje predavanje i možda najzanimljivije od svih je održao Goran Dimić s temom "Bartitsu - gospodska vještina samoobrane". Naime, radi se o tehnici samoobrane koju je uveo E.W. Barton Wright. Nakon posjete Japanu i svladavanja Jujutsu vještine, odlučio je spojiti eurpsku i japansku vještinu kako bi "gospoda" mogla obraniti se od kriminalaca i sličnih koji su tada smucali se po mračnim ulicama Londona. Iako je Barton Wright umro siromašan, neshvaćen i nepoznat njegova vještina danas živi zahvaljujući A.C. Doyle-u koji ga je spomenuo u svojoj priči o Sherlock Holmesu gdje se on hvali kako barata s tom vještinom. Zahvaljujući tome Richard Bowen je kreuno u istraživanje i oživio ovu vještinu. Danas postoji klub, odnosno Bartitstu društvo.

P5282358Subota je priuštila svježe jutro, ne samo zbog svježine i kiše već zbog jutarnje kavice koju su gospoda s Parnog zakona popila u gospodskoj kavani "Gradska kavana" u Zagrebu. Steampunk odjeća se savršeno uklopila u ambijent kavane dok su gospoda i gospođe prepričavale događaje i modu. Nakon jutarnje kavice na Filozofskom fakultetu uslijedile su steampunk radionice, igraonice kako RPG-a i LARP-a steampunk tematike tako i vlastitih igara, te demonstracija Bartitsu vještine.

Sve u svemu, Parni zakon je kao prva konvencija u organizaciji SRP-a prošao uspješno, i vjerujemo da nas naredne SRP konvencije neće razočarati.

Galeriju slika možete pogledati ovdje.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona