godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Liburnicon 2013. - izvještaj

Autor: ivako

 

liburnicon-13 1Osmo izdanje Fantasy i S&F konvencije bilo je i ovoga puta prepuno zanimljivih predavanja i performansa za sve uzraste, održanog u osnovnoj školi R.K. Jeretov i na opatijskoj plaži pod popularnim nazivom Plažakon.  Piratskoj temi doprinijeli  su brojni cosplayevci, izvrsna posjećenost i bogata gurmanska ponuda. Liburnicon su ove godine označile ženske snage fantasy književnosti Jacqueline Carey i Cheryl Morgan. Za dodatno osvježenje atmosfere pobrinuli su se bandovi Belfast Food i Slip.

Za vrijeme mačevanja ispred škole u petak, 23.8. program prvog dana otvoren je prikladnim predavanjem Jadrana Rubeša : „Potopljeno blago Jadrana“ sa brojnim pričama o olupinama nađeno na našem Jadranu. U to vrijeme talentirana Dora Vukičević vodila je strip radionicu za odrasle. Program se nastavio predavanjem na temu „Kako oživjeti čudovište u glavi“ Daria Jelušića objašnjavajući koncept dva komplementarna putovanja svemirskim prostranstvima korištenjem računala i tableta.

liburnicon-13 3Počasna gošća Jacqueline Carey predstavila je svoj prvi afirmirani roman Kushielova strijela iz serijala Kushielovo nasljedstvo na kojem smo saznali sami proces pisanja serijala, inspiraciji i korištenju tabu tema poput seksa i religije, kao i njen pogled na fantasy žanr. Te večeri je također predstavljena „Knjiga beštija“ Aleksandra Žiljaka. Udruga The Hauntings prepričala je svoje ekspediciju istraživanja ukletih brodova.

Brojnu primjenu visoke tehnologije i neponovljivih vještina u ranim razdobljima povijesti prezentirao je Ivan Šimatović u predavanju „Fenomen znanja prije znanja“. Astronom Korado Korlević dotakao je se tematike vanzemaljaca i komunikacije sa istima te, kao i uobičajeno, imao jedno od najposjećenijih predavanja.

Subotnji program otvorila je Dora Vukičević i to ponovo sa stripom, ali ovaj put za najmlađe posjetitelje. Kroz teoriju i praksu Ivo Turk pokazao je na koji način funkcionira Infracrvena fotografija.  Jasmina Bator prezentirala je razvoj brodova ali i posebni likovni žanr manirističko slikarstvo. Želja čovječanstva za vječnim životom kroz povijest ispisana je na mnogim stranicama književnih i religijskih djela. Spominjanje besmrtnosti u istima te eventualno ostvarenje istog vidjeli smo u predavanju Ratka Martinovića : „Tajna vječne mladosti“.

liburnicon-13 2Prezentaciju hajduka, pirata i lopova u narodnim predajama analizirao je Vedran Čačić. Jacqueline Carey se na večernjem predavanju o Urban Fantasyu pridružila kritičarka Cheryl Morgan baveći se pitanjem popularnosti i povijesti fantasy žanra u književnosti.

O svijetu LARPa, pogotovo onog naših prostora postoji puno zabluda. Kako bi prikazao pravu sliku organizacije i tematike takvih događanja pokazao  Ivo Turk je kroz predavanje „LARP - Zablude i stvarnost. Davor Jadrijević pokazao je svoju rekonstrukciju nestale Tesline stranice koja je značajna za bežični predajnik Teslinog tornja na jednom od posjećenijih predavanja tog dana. Da pirati nisu jedina opasnost na moru dokazao je Aleksandar Žiljak predstavljajući razna Morska čudovišta u mašti i zbilji. Kao i svake godine, Krešimir Mišak održao je talk show sa svojim gostima na temu „Znanost za budućnost“ i još jednom napunio dvoranu i ostvario veliki interes publike.

Zabavni dio Liburnicona sastojao se od programa Guess The Song, karaoka, tematskim kvizovima, turnirima u videoigrama Super Mario i The Worms te brojnim piratskim radionicama za najmlađe. Bodypainting, pirate huntovi, igre i koncerti Belfast Fooda i Slipa bili su highlight ovogodišnjeg Liburnicona.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona