Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Posjetili smo Istrakon 2013

Autor: Belmorn

istrakon 2Proteklog smo vikenda posjetili Pazin i  prvu ovogodišnju konvenciju – Istrakon.

istrakon 4Organizatori su ove godine kao temu konvencije odabrali Elemente, kako one kemijske, tako i one klasične (zrak, zemlja, vjetar, vodu i vatru), koji su ukrašavali prostore pazinskog Spomen doma. Elementi su doista bili dominantna tema ove godine, jer su upravo oni bili presudni za nedolazak dijela posjetitelja. Umjesto proljeća i kratkih rukava, ljudi su se grijali kraj vatre u zimskim jaknama. Svi koji su se u nedjelju vraćali preko Delnica, Skyrima i Narnije, znaju o čemu pričamo.

Osjetno je bilo i nepostojanje počasnog gosta konvencije, što zapravo i nije nedostatak, jer su određeni predavači redovito imali veću posjećenost od „zvijezda“ Istrakona. Govorimo naravno o Davoru Horvatiću i Koradi Korleviću, koji su i ove godine napunili veliku dvoranu.

istrakon 5Kao što to uvijek biva na ovakvim događanjima, predavanja su mijenjala termine (koji puta jer su predavači slušali druga zanimljiva predavanja), a jedno je bilo odgođeno jer predavač nije uspio naći prijevoz do Pazina.

Od pamtljivijih predavanja u petak izdvajamo kralja trivijalnih informacija Aleksandra Žiljaka koji je odgovorio na sva pitanja koja bi jednog filmofila mogla zanimati o King Kongu, filmskom klasiku koji je proslavio 80 godina postojanja. Vremenskim strojem vratili smo se na same početke ovog kultnog lika koji je utjelovljen u mnoštvu uglavnom američkih i japanskih filmova, pri čemu je u potonjem slučaju imao u društvu i Gojiru (Godzilla) te su njihove spektakularne borbe ušle u kanon.

Program konvencije imao je i sadržaje prikladne za mlađe uzraste, tako da su klinci mogli u petak naučiti kako napraviti strip u radionici Dore Vukičević, a u subotu su svoju maštu i vještinu crtanja okušali i stariji. Ostale radionice vodila je Maja Blažević u kojima su stvarali cepeline, lampione i vilinska krila.

istrakon 3Giant verzija popularne stolne igre Settlers of Catan igrala se u holu pod vodstvom Orka barbarina. Igraonica je cijelo vrijeme bila puna i uvijek se tražilo slobodno mjesto. Po hodnicima se osjetila prisutnost Nevidljivog čovjeka koji je tumačio ulogu PR-a za "Fantastic Film Festival", a posvuda su se mogle sresti simpatične “Zaigrane koze” koje su imale spreman pulski itinerer za svakog zainteresiranog posjetitelja.

Fažol replikator je bio još bolji nego prošle godine.

Oliver Franjić na svojem nam je predavanju na primjeru Solarisa i Avatara razlučio tri vrste stvarnosti i u kojem su one odnosu prema znanstvenoj fantastici.

istrakon 1Na središnjem subotnjem predavanju Korado Korlević nam je prvo objasnio da je temu birao na nagovor organizatora kako bi se bolje poklopila s temom konvencije, ali se ipak ponašao kao riba u vodi. Možemo doista reći da smo naučili kako funkcionira životni ciklus zvijezda. Kada nam je Korado dodao da se sada možemo ponosno zvati „djecom zvijezda“, jer su one izvor svega, Horvatić je dobacio da se fizičari ipak opredjeljuju za manje romantični izraz „radioaktivni otpad“.

Za vrijeme naše edukacije o elementima, probrana družina zaigrala je LARP "Kolibu" Ivane Delač i Vesne Kurilić iza zatvorenih vrata. Čujemo da je bilo fantastično; tip: poduplati termine za iduću konvenciju.

Zaključak: konvencija je ove godine imala malo slabiju posjećenost, ali za to ne možemo kriviti kvalitetu programa ili trud organizatora, koji su opet bili na razini, nego nepovoljne vremenske uvijete. Čini se da nam hrvatski proračun ne može priuštiti proljeće. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona