Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Istrakon 2007

Autor: ns1

 

zmaj.jpg

Već godinama Istrakon se pokazala kao jedna od dviju vodećih konvencija znanstvene fantastike i fantazije (fantasy-a) u Hrvatskoj. Rame uz rame sa Sferakonom iz Zagreba.

Već nekoliko konvencija velik broj geekova, pardon fantasy & Sf ljubitelja, dolazi u Pazin sudjelovati u jedinstvenom događaju u toploj atmosferi domaćina u hladnome Pazinu.

Za one manje upućene konvencije, odnosno konovi, su skup raznih događaja kao predavanja, projekcija, galerija, igara, natjecanja, te naravno tradicionalnih druženja uz bačve pivi.
Ukoliko vam još uvijek nije jasno predlažemo da pogledate satnicu Istrakona 2007. klikom ovdje.

slika1.jpgIstrakon, kao i svaka konvencija, počeo je s manjim organizacijskim problemima kao kašnjenjem početka što se savršeno uklopilo u planove udruge Red Srebrnog Zmaja i autobusa punog Zagrepčana koji su došli ravno na početak. Slučajnost ili možda ipak ne?

Istrakon je svake godine sve bogatiji ponudom izlagača i raznih fantasy i SF Udruga koje se predstavljaju onima koji još za njih ne znaju. Isto tako činjenica je kako svake godine se broj SF i fantasy udruga sve više povećava. Tako su ove godine na Istrakonu svoje djelatnosti predstavile udruge kao: Red Srebrnog Zmaja čiji članovi su u punoj bojnoj spremi srednjeg vijeka dominirali Istrakonom, kao i svake godine, dok je RPG klub (Sekcija Reda Srebrbnog Zmaja) prezentirala neke nove igre SJ Gamesa i vodila par turnira. Već starosjedioci u Pazinu, i stalni posjetitelji, udruge USS Croatia - ljubitelj Star Trek serijala i MOS Croatia - ljubitelja Star Wars filmova zabavili su sve prisutne sa svojim inventivnim igrama i kvizovima. Po prvi puta predstavili su se "Almarenska družina" - ljubitelji J.R.R. Tolkiena, "Ognjeni mač" - udruga za promicanje LARP igara i organizacije koji su svima omogućili da testiraju svoje bezopasne mačeve na drugima. (op.autora: ne podcjenjuj ženu s mačem u ruci, makar bio spužvast i bezopasan!), udruga "SFera" kao i susjedi iz Slovenije.

Ovogodišnji počasni gost Istrakona 2007 bila je   Juliet E McKenna koja je u subotu predstavila o držala radionicu pisanja a u nedjelju se počastila Pazinskom kavom u društvu njenih ljubitelja.

slika2.jpgSvakako jedno od zanimljivih predavanja je bilo "Sprave za mučenje i njihova primjena" od Dinka Jakušića gdje se predavač opsežno opisao i dočarao srednjovjekovne sprave za mučenje. Kako se pokazalo, predavanje nije bilo za one slabijih živaca. Na svu sreću, takvih je malo na Istrakonu. U subotu D.J. je održao još jedno predavanje "Srednjovjekovne bolesi i načini liječenja" što je bilo zabavnije i opuštenije od prijašnjeg predavanja.

Velik broj interesanata je okupilo predavanje "Srednjovjekovne ratne vještine". Da ne nabrajamo sva predavanja kojih je bilo previše čak i za nas za pohvatati dajemo link na satnicu.

Pored predavanja mogli ste gledati razne filmove i serije koje su se vrtile skoro pa non-stop. Tako su se na programu našle kod nas manje poznate serija kao: Dresden files, Treshold, My name is Earl, The Triangle, a od filmova: Jules Verne - Put na Mjesec, Mad Max i Grendel (kojeg smo nažalost propustili). Ovdje se našao i dokumentarac: U pozadini filma "Gosporad prstenova".

slika3.jpgPrvi dan, odnosno noć, Istrakona obilježen je Lovom na blago, ali u novom ruhu. Za razliku od prijašnjih godina kada su igrači morali trčati Pazinom, razbijati šifre i odgonetavati zagonetke koje su ih vodile do novih tragova, ove godine su se u Lov na blago umiješali radio amateri.. pardon radio goniometri i tradicionalni Lov na blago pretvorili u Lov na lisice!

Ukratko, "lisice" su se lovile pomoću znanstveno fantastičnih instrumenata kojih bi se posramila i posada Enterprise (prvi film). Umjesto šetnje po Pazinu lisice su se tražile na rubnim djelovima grada što u prijevodu znači: mrak, vlaga, blato, čudne sjene i oči iz grmlja dok ekipa od 5 igrača hoda sa slušalicama i instrumentima prepirući se u kojem smjeru krenuti... Lov na lisice je počeo oko ponoći, a prije njega je uslijedilo brzinsko predavanje s uputama što je igrače ostavilo s velikim "?" na licima.

Prije samog kraja više od pola ekipa koje su se prijavile su odustale, od njih 5 samo dvije ekipe su dogurale do kraja: Srebrni zmajevi i 3. zmajevi koji su, usprkos nazivu, postali 1. zmajevi dok su Srebrni zmajevi ove godine zauzeli drugo mjesto. Igrači svih ekipa su složno priznali kako ovaj lov na blago je pregeekovski čak i za njih te da se nadaju kako će se organizatori iduće godine vratiti tradicionalnom blagu s gusarima, škrinjama i mladim djevicama...

Ali nije "Lov na blago" bila jedina zabava! Dapače, sva 3 dana tokom cijele konvencije održavale su se mnoge igre i turniri i pravim igračima nikada nije bilo dosadno. Tako ste mogli sudjelovati u turnirima: "Three Dragon Ante", LARP turniru, nezaobilaznom Magic the Gathering, GURPS 4e: Fallout, Munchkin Impossible Launch Event, kompjuterskim turnirima Heroes of Might and Magic, Call of Duty, America's Army, a od slobodnog igranja mogli ste izabrati što vas volja. Najveće mogućnosti ponudio je RPG klub sa svojom paletom raznih igara iz tvornice SJ Games, a oni odvažniji bi se pridružili igrama koje su organizirale udruge Star Wars i Star Trek.

slika4.jpgSvakako treba naglasiti nezaboravni i neizbježni Bri Inn gdje pijete koliko vas časte, a uz to sudjelujete u karaokama showu, super atmosferi, jeftinoj cugi i kaloričnim obrocima pomfrita i ketchapa.

U subotu navečer svirao je band Hakuna Matata, čiji frontman je Krežimir Mišak poznatiji kao voditelj u "Na rubu znanosti". Band je zapalio svoju publiku i onima koji su ih propustili neka bude žao. Kao što je netko rekao: "Njihove pjesme su znanstvena fantastika" a to može biti samo kompliment ako se uzme u obzir TKO je svirao i GDJE.

slika5.jpg Mnogo je toga još što bi vrijedlo spomenuti oko Istrakona, ali bojimo se da bi nam opseg takvog članka mogao srušiti server! Za kraj spomenut ćemo samo tombolu koja je bila najveći hit! A kako i ne bi kad se vec drugi dan saznalo kako je glavna nagrada DVD player! Tombola je maštovito zamišljena kao pokus kojeg je postavio znanstvenik Schrodinger a nazvana je „Schrodingerov mačak".

Iz Pazina smo se vratili sretni i umorni, a za iduću godinu toplo preporučamo organizatorima da ugrade GRIJANJE u spavaonice!

Sve vas pozivamo da iduće godine nikako ne propustite Istrakon, a ukoliko vas brine prijevoz, samo pratite stranice Istrakona www.istrakon.hr ili se obratite udruzi Red Srebrnog Zmaja koja već 3 godinu za redom organizira prijevoz od Zagreba do Pazina.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona