Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Istrakon 2009 - petak 20.3.

Autor: ns1

06.JPGTjednima najavljujemo, a u petak smo napokon i dočekali početak Istrakona 2009. Kako je 2009. godina i Međunarodna godina astronomije, kao i 40. godišnjica čovjekovog spuštanja na Mjesec, ovogodišnja tema je Mjesec pa je tome prilagođen i program Istrakona.

Još prije samog početka Istrakona posjetitelji su okupirali Info štand, a uvijek popularan "Lov na blago" već je bio popunjen. Bri Inn, koji je oduvijek bio omiljeno okupljalište, ove je godine većom silom improviziran u mali šator izvan Spomen doma gdje se topla atmosfera borila protiv zimske hladnoće. Najveći nedostatak osjetio se u prezentacijama udruga. Ovaj petak je samo jedna udruga bila prisutna, Udruga ljubitelja Zvjezdanih staza - USS Croatia, a od komercijalnih ponuda bila je prisutna samo kreatorica Tajana Štasni koja je izlagala svoje radove i proizvode iz svojeg butika Aždaja. Vjeruje se da će subota biti bogatija, ne samo programom, već i udrugama koje su uvijek ključni element u svakoj konvenciji.

Otvaranje konvencije po običaju je kasnilo, no isplatilo se čekati. Ljudi okupljeni ispred ulaza ovacijom su dočekali bijelo vozilo poznatije kao "Fićo" kojeg je preuredila ISA (Istarka svemirska agencija). Tri astronauta su stanovnicima Pazina donijeli poklon sa Mjeseca - ništa drugo nego mjesečev kamen kojeg su pred svim prisutnima razbili. Iako u njemu nije bilo znakova života, nađene su vanzemaljske svemirske škare kojima je glavni gost konvencije akademik Vladimir Paar prerezao crvenu vrpcu na ulaznim vratima Spomen doma, te službeno otvorio ovu konvenciju za javnost. Dio prisutnih žustro se zaputio u Spomen dom, no dio je svojim fotoaparatima odlučio ovjekovječiti bijelog "Fiću". Rezanjem crvene vrpce Istrakon je otvorio svoja vrata i službeno je započeo program koji se sastojao od niza predavanja i zabavnih igara.


Miro Grdinić: SF za početnike
01.JPGPrvo predavanje, koje je počelo prije službenog početka Istrakona, zamišljeno je da privuče posjetitelje koji su po prvi puta u doticaju sa znanstvenom fantastikom ili za one koji nisu najbolje upoznati s njom. U nešto manje od jednog sata Mirko Grdinić objasnio je osnovno značenje SF-a, njegove kratice, žanra, pa tako i "fandoma". Iako se u predavanju prvenstveno orijentirao na literarni SF, dotaknuo se i filmskih ekranizacija. Za njega je osnovno značenje kratice SF i dalje ono izvorno, "Science fiction", odnosno znanstvena fantastika. U svojem je predavanju usporedio i razbjasnio žanrove fantasyja i horora te se osvrnuo na rastuću i popularnu "šund" literaturu i usporedio je s onom "kvalitetnom". Predavanje je završeno s nekim pogrešno percipiranim stvarima o SF-u i vrstama nagrada, te koliko one označavaju kvalitetu literarnog djela i tko ih određuje i dodjeljuje. Ovo predavanje je ujedno i uvod u seriju predavanja o SF-u koja će biti održana u Pazinu u udruzi "Albus".


Vladimir Paar: Fizika i svemir

02.JPGPočasni gost Istrakona 2009 održao je jedno općenito i zanimljivo predavanje o fizici i svemiru, te se osvrnuo na naše poznavanje svemira i prirodnih zakona. Glavna tema je zapravo početak svijeta, odnosno cijelog svemira, te naša (ljudska) nemogućnost da shvatimo neke stvari zbog naših osjetilnih ograničenja. Zanimljivo je što je Einstein prvi otkrio diferencijalnu jednadžbu te je podesio kako bi dobio statičan svemir, a ne dinamičan kako je dobio pri prvom rješavanju. Slijedeći koji je riješavao tu istu jednadžbu bio je ruski znanstvenik koji je umro mlad, ali je došao do istog rješenja - svemir je dinamičan i stalno se širi i skuplja. Proboj s tom tezom napravio je isusovac i matematičar koji je dobio isto rješenje, ali se nije bojao svoje otkriće pokazati javnosti. Njegovo otkriće zapravo je bilo u skladu s vjerskim učenjem koje kaže kako svemir nije vječan i kako je u nekom trenutku nastao iz ničega. Sam se Einstein dugo vremena protivio tome, sve dok astronom Hubble nije otkrio kako se udaljene galaksije udaljavaju od nas te tako dokazao širenje svemira, nakon čega je i sam Einstein priznao svoju grešku. Zanimljivo je kako se u predavanju spomenula i alkemija. Naime, na početku svijeta postojala su samo dva osnovna elementa, H i He, te su oni polaznici stvaranja svih ostalih kompliciranijih elemenata poput ugljika pa je tako stvoren i današnji svijet. Zanimljivo je kako jedna konstanta, poznata kao Planckova, određuje točnu energetsku razinu koja omogućava da 3 atoma helija stvore 1 atom C. To je ujedno i jedna od osnovnih zadaća alkemičara, iz jednog elementa, neplemenitog metala, dobiti drugi, plemeniti metal, a to upravo prepoznajemo u stvaranju atoma ugljika. Vladimir Paar je rekao kako je sam Isaac Newton bio alkemičar, a kako je danas moguće iz žive dobiti zlato, ali je daleko skuplje i neisplativije. Pred kraj prošlog stoljeća izvedene su dvije teorije koje kažu:
1) Svemir se širi, a gravitacija iz centralne točke stvaranja ga privlači natrag i tako usporava njegovo širenje. Znači svemir će se nastaviti širiti, ali sve sporije i sporije.
2) Svemir se širi, ali gravitacija će ga u jednom trenutku zaustaviti i skupiti natrag u početnu točku odakle će se opet početi širiti i tako u vječnoj petlji.
Međutim, 21. stoljeće i moderna tehnologija donijeli su nam nova istraživanja, pa tako i revolucionarno otkriće da se svemir širi sve brže i brže.
Zaključak koji se nameće jest taj je da naše poznavanje svemira i njegove fizike nije potpuno i da se sama fizika nalazi pred velikim izazovima i otkrićima. Vjeruje se kako dobar dio odgovora, ako ne i cijeli, leži upravo u ljudskom genomu koji je još uvijek velikom većinom neodgonetnut.


Monolog: Istrakon, Shakespeare i kompleksni sustavi
04.JPGKratko, ali slatko, bilo bi najbolji način za opisati performanse koji je napravio Sandor Slacki, a osmislio Moris. Tih pet minuta njegova nastupa slobodna je interpretacija Hamleta koja govori o ljudima kao igračima kojima upravlja DM te se sve svodi na "alea iacta est" to jest bacanje kockica. Humoristično, no ujedno i mentalno stimulativno, natjeralo je prisutne da se barem na kratko zapitaju životna pitanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Science Caffe - Stvaran svijet oko mene
05.JPGNovi dio programa na ovogodišnjem Istrakonu jest talk-show Science caffe, a oblik emisije privukao je veliki broj publike. Voditelj Krešimir Mišak u formatu je svoje popularne emisije "Na rubu znanosti" pričao s počasnim gostom Istrakona Vladimirom Paarom i s gostima predavačima Davorom Horvatićem, Ivom Orlićem i Ivanom Šimanovićem. Razgovor je često skakao s teme na temu, ali se u početku uglavnom bavio Mišakovom omiljenom temom - NLO-ima. Horvatić je objašnjavao da nam naše ograničeno poimanje svemira ne dozvoljava da pojmimo dodatnu dimenziju spomenutih letećih objekata. Gosti su izmjenjivali mišljenja o krugovima u žitu, Foo fightersima (svjetlećim objektima koje su zamjećivali vojni piloti) i drugim srodnim temama. Paar je ponudio nekoliko objašnjenja za fenomen NLO-a, među kojima je ubrojao američke špijunske letjelice, oblake prašine, meteorološke balone ili igre svjetlosti, odnosno optičke efekte. Šimatović i Horvatić pričali su o postanku i širenju svemira, crvenom polju i drugim srodnim temama. Osim toga, Orlić je kratko pričao o parapsihologiji i telepatiji, na što se kasnije nadovezao Šimatović s evolucijom svijesti. Konačna rasprava se zahuktala kada su gosti počeli govoriti o paralelama između teoloških zakona, zakona fizike i postanku prirodnih zakona. Na pitanja iz publike posebno su energično odgovarali Paar i Horvatić, dodirujući teoriju kaosa i superiornost ženskog uma. Posljednji Paarov komentar izmamio je pljesak publike. Mišak je vješto balansirao između svih tih različitih tema i područja interesa svih gostiju emisije te ponudio publici jedinstveno iskustvo.


Hol
Najprometnija lokacija konvencije bila je prepuna zanimljivih događanja. Dokazivanje znanja u poznavanju Star Treka pobudilo je veliko zanimanje, iako su oko pola učesnika činili članovi Star Trek udruge USS Croatia. Natjecateljima iduće igre glavni rekviziti bile su kutije u igri "Zemi ili pušti ća", Istrakonske verzije kviza "Uzmi ili ostavi" gdje je voditelj zanimljivim komentarima zabavljao publiku. U to vrijeme su se po kutcima Spomen Doma mogle naći ekipe koje su revno proučavale mape za "Lov na skriveno blago". Taktove izvođača karaoka na heliju na kratko je prekinulo proglašenje pobjednika "Lova na skriveno blago" ekipe "Generacija21", no milozvučni glasovi su se nastavili do dugo u noć.


I dok se petak privodi kraju, u tamnicama DM upravlja svojim igračima i kockicama, u predvorju slušamo potencijalne zvijezde domaće estrade, a umorni se organizatori pripremaju za nadolazeću subotu koja svojim programom obećava ispunjen dan za svakoga.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona