Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Ciklus svemirskih katastrofa – Potopi, požari i skapavanja u povijesti civilizacije

Autor: abbigail

ciklusNaslov knjige: Ciklus svemirskih katastrofa – Potopi, požari i skapavanja u povijesti civilizacije
Autori: Allen West, Richard Firestone, Simon Warwick Smith
Godina izdanja: 2007.
Nakladnik: Stari Grad
Format: 17x24 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 484
Prevoditelj: Vlasta Mihavec
Jezik originala: engleski

U doba davnoga svijeta što bijaše prije ovoga, muškarci, žene i životinje međusobno su se borili bez prestanka. Zato Begochiddy (Stvaraočev sin), kojega još nazivahu i Zlatnim djetetom Sunca, upozori narod: „Ne prekinete li s tim stalnim sukobima doći će vam takav veliki i užasan potop da će uništiti i vas, i čitav svijet.“ Neko ga je vrijeme narod i slušao pa nastojahu živjeti u miru, ali tada se Kojot, što uvijek izazivaše neprilike, više ne uzdrža. On ukrade dijete riječnoga čudovišta i rat opet izbi punom snagom.

A onda, jednoga dana usred najžešće bitke, narod se skameni zbog strahovite eksplozije užasa što stizaše sa svih strana. S istoka doletje oluja od crnoga pijeska i pepela, a sa zapada počeše hujati vihori donoseći sa sobom žuti pijesak.

Nedugo potom poče na sjeveru olujno vrtloženje komadića leda i zasljepljujuće snježne mećave, što nalikovaše gustom bijelom pijesku. Na kraju, bez ikakva upozorenja, iz Zemlje navriješe silne vode pa počeše rasti, i rasti, i postajati sve više i više. Virovi okružiše ljude pa većina stajaše toliko bespomoćna i užasnuta da ih valovi odniješe sa sobom i progutaše. Tek se nekolicina ljudi i životinja uspjela uzverati na divovsko šuplje deblo što je plutalo prema njima dok je voda još rasla, ali začas nesta gotovo svega živoga i svijet potonu u valovima.

Vidjevši da je sve svršeno, Begochiddy mahnu rukom nad vodama i one se opet povukoše u podzemlje. A tada dozva divovske duhove prašine i naloži neka prolete vlažnom Zemljom i isuše je. I čim oni završiše, započe život Četvrtoga svijeta.

Legenda o Kraju Trećega svijeta plemena Navajo nije jedina legenda koja pripovijeda o katastrofama kao što su eksplozije, potresi, mećave, poplave i istrebljenje postojećih stanovnika Zemlje.

Nekada davno zemlju su nastanjivali mastodonti, mamuti, sabljasti tigrovi i još 40 milijuna drugih vrsta životinja koje poznajemo samo po ostacima koje su za sobom ostavili. Ista je stvar i s ljudima koji su ih lovili. I jedni i drugi izbrisani su s lica Zemlje u vrlo kratkom vremenskom periodu, a nama je ostalo da pratimo rijetke tragove koji su iza njih ostali i otkrivamo što se zapravo desilo. Kako je cijeli jedan svijet nestao tako iznenada i zbog čega?

Postoje tri teorije koje objašnjavaju nagli nestanak megafaune i pra-Indijanaca, poznatijih pod imenom Clovis, koji su zajedno nestali prije kojih 13000 godina.

Prva teorija je teorija zahlađenja koja na prvo mjesto stavlja naglu klimatsku promjenu kao uzrok izumiranja.

Druga teorija navodi pretjerani izlov megafaune kao uzroka njihova nestanka koje je za sobom povuklo i ljude koji više nisu imali hrane koliko im je bilo potrebno.

Treća teorija je teorija bolesti koja okrivljuje neku nepoznatu epidemiju što je pokosila milijune životinjski vrsta i njihovih ljudskih sustanara. Te se tri najpopularnije teorije najčešće spominju kao “Lov, led i bolest“.

Autori Richard Firestone, Allen West i Simon Warwick-Smith nude i četvrtu teoriju – eksploziju supernove, teoriju koju potkrepljuju dokazima zbog kojih su obišli niz lokacija u potrazi za izumrlom kulturom Clovis i megafaunom koja ju je okruživala i razlozima zbog kojih su nestali.

Prvi se dio knjige „Ciklus svemirskih katastrofa – Potopi, požari i skapavanja u povijesti civilizacije“, u nakladi „Starog Grada“, pod nazivom „Istraživanje“ sastoji od niza postavki od kojih su autori krenuli u lov na dokaz. U drugom dijelu opisuju „Glavni događaj“ za koji smatraju da se desio prije 13000 godina i bio uzrokom nestanka Clovis kulture, dok u trećem dijelu nazvanom „Dokaz“ detaljno, s pojašnjenjima i svim priloženim znanstvenim radovima i istraživanjima na kojima temelje svoje dokaze, pojašnjavaju da je njihova teorija ne samo moguća, nego i vrlo vjerojatna.

Knjiga je pisana na način da uvlači čitatelja u lov na dokaze, bez obzira na to vjerovao on ili ne u mogućnost „Glavnog događaja“ – supernove za koju autori pretpostavljaju da je uzrokovala niz katastrofa na dijelu Zemlje kojem je bila najbliža, donoseći sa sobom radijaciju, požare, potope, potrese, vulkanske erupcije, promjene Zemljinih polova, promjenu klimatskih uvjeta i svega ostaloga što je za posljedicu imalo izumiranje većeg dijela tada postojećeg živog svijeta.

Autori prilažu svu dokumentaciju koju su skupili tijekom svojih istraživanja te je nude čitatelju na provjeru, na isti način na koji su je ponudili znanstvenoj zajednici, čime cijeli tekst dobiva na uvjerljivosti. Na kraju knjige nalaze se napuci za one koji sami žele istraživati i krenuti u lov na vlastite dokaze vezane za razloge nestanka pra-Indijanaca i njihove mega-lovine.

S obzirom na to da je Clovis kultura obitavala na području Amerike, taj je dio čitateljima hrvatskog govornog područja od male koristi, ali nikad se ne zna. Možda se netko nađe u blizini nekog od Clovis obitavališta navedenih u knjizi, te bude mogao primijeniti sve trikove kojima su nas autori poučili.

Dr. Richard Firestone nuklearni je fizičar koji od 1979. godine radi kao suradnik na projektu laboratorija Lawrence Berkeley National Laboratory, vezanom uz izotope. Autor je 5 knjiga, između ostalog i „Tablice izotopa“ te 200 znanstvenih radova s područja nuklearne fizike, arheologije, analitičke kemije i denitrifikacije. Zajedno s kolegama razvio je tehniku Prompt Gamma-ray Activation Analysis (PGAA), nedestruktivnu metodu simultane kvantitativne analize svih elemenata od vodika do urana u različitim materijalima. Zanimaju ga proučavanja kozmičkih katastrofa u Zemljinoj blizini i potpisi koje ostavljaju na Sunčev sustav, te njihov utjecaj na život i klimu na našem planetu.

Allen West vlasnik je i rukovoditelj međunarodne tvrtke za znanstvena savjetovanja.

Simon Warwick-Smith je geolog koji se dugo bavio terenima Australije, dok danas rukovodi tvrtkom "Warwick Associates" koja pruža savjetodavne usluge u izdavaštvu i promidžbi. Richard Firestone i Simon Warwick-Smith žive u Kaliforniji, a Allen West u Arizoni.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona