Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Keith Tutt: Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja

znanstvenikNaslov knjige: Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja
Autor: Keith Tutt
Godina izdanja: 2005.
Nakladnik: TELEdisk d.o.o.
Format: b5
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 328
Prevoditelj: Goran Bosnić
Jezik originala: engleski

Što povezuje Nikolu Teslu, T.Henryja Morayja, Michaela Faradaya, Bruca DePalmu, dr. Stefana Marinova, dr. Randalla Millsa, Paula M. Browna i urara Paula Baumanna iz zajednice Methernith? Ta imena samo su nekolicina u nizu znanstvenika i izumitelja od početka korištenja električne energije do danas. Svi oni radili su, a mnogi još uvijek rade, za dobrobit čovjeka i našeg planeta. Kako je samo izgledao njihov put od čudaka i gubitnika kroz opetovano dokazivanje teorije i prakse kao i borba za vlastiti život?

Knjiga „Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja“, u izdanju TELEdiska, autora Keitha Tutta, govori nam o svim zabludama s naše i njihove strane i koliko su ti ljudi bili ispred svojeg vremena. Donosi nam podatke o višefaznoj izmjeničnoj struji, kozmičkim zrakama, „izračenoj energiji“, generatorima, perpetuum mobileu, fuziji i ostalim otkrićima vezanim uz osmišljavanje nove energetske budućnosti. Njen cilj je smanjenje i konačno ukidanje korištenja fosilnih, potrošnih goriva i nestalnih izvora energije (vjetar), naravno bez zagađivanja okoliša.

Spomenimo samo kakva se priča odvija s nekim izumima, naprimjer „Thesta-Distatika“. Krajem pedesetih godina 20. stoljeća skupina Švicaraca osnovala je novu zajednicu utemeljenu na kršćanskim idealima i brizi za okoliš i nastanila se u dolini Emmenthal. Osnovali su vlastito poduzeće za proizvodnju namještaja da bi se mogli uzdržavati. Bilo im je važno da ne budu ovisni o vanjskim izvorima - crpili su vodu vjetrenjačama, struju dobivali iz generatora na vjetar, a solarne ploče služile su im za zagrijavanje vode.

Član zajednice, bivši urar Paul Baumann, otišao je korak dalje. Napravio je generator električne struje koji svoju energiju dobiva iz elektrostatičke energije dostupne u atmosferi. Izgrađeni su i daljnji prototipovi koji su radili. Predstavili su ih svijetu i dali na ispitivanje. Odjednom su brojne državne i vladine agencije, uključujući i NASA-u, bile zainteresirane. Zajednica nije željela patentirati stroj od straha da se ne bi koristio u vojne ili druge nehumanitarne svrhe. Postavilo se pitanje radi li se o varci. Određen broj znanstvenika i dalje ima pristup zajednici, no mišljenja su podvojena. Njihov zagovornik dr. Marinov neočekivano je izvršio samoubojstvo.

Još jedan interesantan slučaj veže se uz Paula M. Browna koji se bavio nuklearnom energijom. Autor je vjerojatno najopsežnije nezavisne studije uređaja na „izračenu energiju“. Preko vlastite tvrtke usavršavao je nove načine proizvodnje upotrebljive električne energije iz potpuno sigurnih nuklearnih procesa. 1988. godine prvi prototip Brownove energetske ćelije proizveo je 100 000 puta više energije od tada najjače postojeće nuklearne baterije.

Međutim, umjesto koraka naprijed, uslijedio je korak nazad. Brown se 1991. godine povukao zbog mnogih problema s birokracijom, navalom provalnika i prijetnji po život. Usprkos tome izborio se za patent nuklearne baterije. Još jedna njegova tehnologija, fotodeaktivacija nuklearnog otpada, mogla bi biti veliki doprinos sigurnosti planeta ako se pokaže djelotvorna. Nažalost, upravitelji njegove tvrtke morat će sami usavršiti tehnologiju do komercijalnog uspjeha jer je 7. travnja 2002. godine Paul M. Brown poginuo u automobilskoj nesreći.

Što je kočnica takvom razvoju – nepouzdanost i nemogućnost komercijalizacije izuma, pojava varalica, mediji i ekonomska politika, paradigme, ili su otkrića takva da bi mogla poljuljati stoljetne temelje fizike? Koliko istine uopće dođe do javnosti?

Tutt piše razumljivo i za one kojima fizika i srodne znanstvene grane nisu jača strana. Svako poglavlje potkrijepljeno je citatima iz dnevnika znanstvenika, novinskim i stručnim člancima, transkriptima pisama kao i nacrtima patenata i izuma. Pojmovnik, popis patenata, a posebno popis literature i web adrese institucija i organizacija vuku nas da i mi postanemo istraživači i dobijemo odgovor na još koje pitanje.

„Koji god bili naši izvori primarne energije u budućnosti, mi je moramo, ako želimo biti racionalni, dobivati bez potrošnje materijala.“ Nikola Tesla, 1900.

„Energija vakuuma i dalje je jedna od najvećih misterija znanosti. Iz kvantne mehanike znamo da vakuum nije prazan. Imamo još mnogo toga za naučiti.“ Michael Turner, Fermilab, 1997.

„Nova znanstvena istina ne pobjeđuje uvjeravanjem svojih protivnika, navodeći ih da ugledaju svjetlo, već tako što njezini protivnici umiru, a nova generacija koja je upoznata s njom stasa.“ Max Planck, Znanstvena autobiografija, 1949.

Keith Tutt rođen je 1959. godine. Studirao je filozofiju i psihologiju na sveučilištu u Bristolu, a od 1982. godine radi uglavnom kao pisac scenarija, knjiga i dokumentarnih filmova. Od 2000. piše fikciju i poeziju, a autor je i dvije knjige za djecu. Posjeduje nekoliko nagrada za svoj rad uključujući i nagradu za znanstveno novinarstvo.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona