Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Lawrence E. Joseph: Apokalipsa 2012

apokalipsa2012Naslov knjige: Apokalipsa 2012
Autor: Lawrence E. Joseph
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: V.B.Z. d.o.o.
Format: 15.5 X 23
Uvez: meki
Broj stranica: 268
Prevoditelj: Anka Munić
Jezik originala: engleski

Cijelim svijetom već duže vrijeme kruže priče o misterioznoj 2012. i mogućem kraju svijeta koji bi se trebao dogoditi upravo ove godine.

Ljudi su podijeljeni: jedni smatraju da će doći kraj svijeta, drugi da će se ljudska svijest pomaknuti na jednu novu, veću razinu, dok treći očekuju da će stvari ostati kako stoje sada i da je 2012. samo jedna od urbanih legendi.

Koja je od te tri skupine u pravu se može saznati samo na jedan način - pr(e/o)živjeti 2012. godinu do kraja. No, želite li se u tom čekanju dodatno informirati, Lawrence E. Joseph se pobrinuo da imate sve na jednom mjestu u knjizi Apokalipsa 2012 u izdanju V.B.Z.-a

Knjiga je pisana u prvom licu te slijedi piščev put oko svijeta u potrazi za odgovorom na pitanje “Hoće li svijet završiti 2012.?” U potrazi odgovora na to pitanje poprilično je maštovit pa je lepeza osoba koje je ispitivao vrlo široka - od šamana i svećenika do znanstvenika u mnogim područjima. Svatko od njih odgovara na svoj, specifičan način i time knjiga nudi odgovore na postavljeno pitanje iz mnogo različitih kutova.

No, tijekom knjige Joseph se zna odvojiti od znanstvenog ili religijskog aspekta stvari i u knjigu ubaci paragraf ili dva svog filozofskog, pomalo osobnog stava u koji nikad ne zaboravi ubaciti malo optimizma ili jednostavno smirenog, nimalo deprimirajućeg stava o umiranju ili izumiranju, što zna biti poprilično osvježenje nakon desetak stranica čitanja o nečemu što nas sve može istrijebiti u roku nekoliko dana.

Knjiga je, ne brojimo li zahvale, uvod, zaključak i sl. podijeljena u šest dijelova: Vrijeme, Zemlja, Sunce, Svemir, Izumiranje i Armagedon. Svaki od njih ima dvije ili tri podcjeline s izuzetkom Izumiranja koji ima samo jednu.

U prvom dijelu, Vremenu, uz uvod o 2012. opisuje se posjet majanskim šamanima i njihovim stajalištima o 2012. godini. U Zemlji analizira se teorija promjene magnetskim polova na planeti i lančana reakcija posljedica koja bi mogla dovesti do izumiranja mnogih vrsta pa tako i čovjeka. Jedan je dio posvećen i vulkanima i njihovim erupcijama. Sunce se bazira na emisijama sunčevih valova energije koje nam stižu na Zemlju i nisu baš prijateljski nastrojeni. Svemir se bavi zagrijavanjem Sunčevog sustava i proučavanjem noosfere u potrazi za odgovorima na poprilično znanstveni način. U Izumiranju se opet vraćamo Majama, ali samo mislima, te se strujom svijesti poglavlje razvija u razmišljanja o načinu života i još važnije - umiranja. Zaključni, šesti dio pod nazivom Armagedon, obrađuje kršćansko-muslimanske vizije o kraju svijeta.

Način pisanja je poprilično zanimljiv. Lawrence E. Joseph igra se s čitateljem, odvajajući ga na jedno vrijeme od strogog držanja teme i bacajući ga u neku poprilično slikovitu prispodobu iz piščeva života, prije ili tijekom putovanja na kojem je pisao ovu knjigu, kako bi potkrijepio neku od napisanih stvari ili pričajući prispodobu stvorio pitanje na koje je odgovor ležao u nadolazećem tekstu. Takvi dijelovi teksta knjizi daju aromu autobiografije s malim dodatkom romana.

S druge strane, ponekad se izgubi u objašnjavanju znanstvenih elemenata ove knjige, koji su također vrlo zanimljivo pisani, no nakon određenog broja paragrafa postaju suhoparni i iscrpljujući za čitanje, pretvarajući knjigu u znanstvene eseje iz astronomije, fizike, geografije ili biologije.

Sve u svemu, Lawrence E. Joseph je na poprilično skromnih dvjesto pedesetak stranica (s obzirom na broj pokrivenih tema i sadržaja) uspio stvoriti poprilično objektivnu sliku o tome što bi se moglo dogoditi krajem ove godine. Naglasak je na “moglo”. U nedavno vrijeme smo bili žrtve mnogih krajeva svijeta, uglavnom od početka milenija pa na dalje.

Knjiga nema određen stav o tome hoće li svijet završiti ili neće, ali zna biti dosta deprimirajuća na određenim dijelovima dok se čita o mogućnostima. Odlučite li se na čitanje, naoružajte se skepticizmom ili optimizmom, jer shvatite li je ozbiljno možda nećete doživjeti da se time hvalite.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona