Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Tajna društva: Bavarski Illuminati

Autor: Vekky

ILLLOGOPovijesno gledano bavarski Illuminati su postojali svega 20-ak godina, no svih ovih desetljeća visoko su na listi teoretičara zavjere. Zašto Illuminati još i dan danas imaju takvu moć nad našim razmišljanjima?

Tajno društvo Illuminata još se uvijek smatra simbolom zavjereničke politike i tajnih intriga. Tako je i bivši američki predsjednički kandidat Pat Robertson 1991. godine napisao u svojoj knjizi "Novi svjetski poredak" da "Illuminatentum nije prolazni fenomen, a načela i učenja Weishaupta i njegovih učenika još i danas imaju bitan utjecaj[1].“

Poznati njemački povjesničar Richard van Dülmen, s pravom se 1975. godine žalio da "bratstvo Illuminata nikada nije dobilo svoje zasluženo mjesto i dužnu pozornost u njemačkoj povijesti[2]." No, to se značajno promijenilo tijekom protekla tri desetljeća te se to tajno društvo počinje ubrajati među najviše istraživanima.

karl_theodor_
Karl Theodor

To je omogućeno i postojanjem dokumenata te prepiske između članova koje je zaplijenila bavarska policija 1786. godine naredbom Karla Theodora, nasljednog vladara Bavarske. Već naredne godine ti se dokumenti odlukom bavarske vlade tiskaju, a kao reakciju na antiiluminatske publikacije Weishaupt objavljuje brojne iskaze svoje obrane.

U knjizi "Osnovni elementi Društva Illuminata" iz 1982. godine Manfred Agethen označava ih kao sektu. No, tko su oni doista?

 

Prosvjetiteljstvo u Bavarskoj

Da bismo razumjeli nastanak ovog tajnog društva potrebno je spomenuti kako intelektualnu, tako i društveno-političku situaciju u Bavarskoj krajem 18. stoljeća.

Naime, to je vrijeme kada u Bavarskoj dolazi do promjena u svim sferama društvenog života. Pojava građanske samosvijesti, transformacija društvenog poretka i razvoj građanskog javnog života pripadala je toj tranziciji. Tradiciju, običaje i religiju koji su do tada bili središte života zamjenjuje duh prosvjetiteljstva, potražnje za racionalnim i praktičnost[3].

Maximilian_III_of_Bavaria
Knez Max III. Joseph

Strukturne promjene prosvjetiteljstva u Bavarskoj odvijale su se u tri faze.U prvoj fazi knez Max III Joseph ima veliki utjecaj na katoličku crkvu u Bavarskoj te provodi crkvene i samostanske reforme. Vrhunac katoličke reformacije je osnivanje Akademije znanosti 1759. godine[4] i stvaranje "Svetog vijeća" 1768. godine.

Druga faza označena je sukobom između jansenista, racionalista, isusovaca i rozenkrojcera. U tom kontekstu 1773. godine papa Klement XIV, a pod pritiskom Burbona i janzenista, potpisuje dekret kojim ukida Družbu Isusovu[5]. 1776. godina službeno je godina osnivanja bavarskih Illuminata, dok je treća faza bavarskog prosvjetiteljstva obilježena njihovim progonom i zabranom.

 

Početak velike zavjere

Adam_WeishauptAdam Weishaupt (rođen 1748. godine u Ingolstadtu) je kao mnogi prosvjetitelji tadašnjeg doba (Diderot, Moliere...) svoju akademsku naobrazbu stekao zahvaljujući Isusovcima. Patronatom svog mentora, reformatora Johanna Adam v. Ickstatt, u dobi od 25 godina, Weishaupt je imenovan profesorom kanonskog prava i praktične filozofije na sveučilištu Ingolstadt.

Tadašnje ozračje u Bavarskoj bila je neprekidna borba za moć, za uspon i pad jedne ili druge frakcije i usred tih promjena Weishaupt počinje oko sebe okupljati studente u grupu koju za kratko naziva "Pčelinji red"- jer su trebali skupljati znanje kao pčele med noseći ga u svoju košnicu. Povećanjem broja članova taj bezopasni studentski klub dobiva naziv "Udruga Illuminata" tj. "Udruga Prosvjetljenih", a Weishaupt si daje ime Spartak te donosi uredbu za članove prema kojoj si svatko treba izabrati tajno ime[6].

Tako je iz studentskog kluba nastala tajna organizacija i to iz dva razloga:

  • Tadašnja Bavarska bila je gotovo fundamentalistički katolički orijentirana, dok se Weishaupt kao gorljivi predstavnik prosvjetiteljstva suprotstavljao tadašnjem mračnom katolicizmu i utjecaju svećenstva. On je vidio ljudski razum kao jedini autoritet, a religiju kao zapreku razuma. Takvim stavovima vrlo brzo si je priskrbio neprijateljstvo crkvenih krugova.
  • Drugi razlog je sasvim banalan, u današnje vrijeme bismo ga nazvali  - marketinškim trikom. Weishaupt je prepoznao da bi jedna doza misticizma mogla psihološki dobro utjecati na očuvanje jedinstva među članovima, a također bi se na taj način moglo još više dobiti na popularnosti.

Stoga je tajnovitost bila prioritet na listi vrlina udruge Illuminata, nakon čega slijedi "slijepa poslušnost podređenih prema nadređenima", kako u svojoj autobiografiji piše Illuminat Klemens von Neumayer (1776.-1829.)[7].

Zakon Illuminata bila je mješavina tajnih masonskih rituala, islamskog misticizma i duhovne discipline katoličkog isusovačkog reda. Dijelili su se u tri klase:

Novincijat – koja se sastojala od Pripravnika, Početnika, Malog Illuminat
Minerval – Illuminatus Major i Illuminatus Dirigens
Misterij – podijeljen na Niže (Prezbiter i Regent) i Više Misterije (Magnus i Rex)

U početku se čisto studentska udruga širila polako, a Weishaupt je u svoje redove regrutirao prije svega mlade članove koje se moglo "preodgojiti". Od njih je prije svega očekivao kvalitete sposobnosti, fleksibilnosti i socijaliziranosti te da su po mogućnosti iz bogataških plemićkih obitelji. Žene nisu mogle biti članovi, iako se raspravljalo o osnivanju posebne, ženske lože.

Knigge_Freiherr
Adolph Freiherr v. Knigge

Odlučujući zaokret za unutarnju i vanjsku organizaciju Illuminata bio je ulazak Adolpha Freiherr v. Knigges u siječnju 1780. godine[8]. Do 1781. godine redom je vladao Weishaupt, međutim kroz Kniggeove reforme mijenja se i struktura moći.

Knigge se bojao zloupotrebe snage reda i istovremeno se angažirao s velikim entuzijazmom te je upravo on regrutirao mnoge nove članove. U vrlo kratko vrijeme Knigge je, kako je sam izjavljivao, "regrutirao više od 500 mladih intelektualaca iz plemićkih obitelji te važnih i uglednih bavarskih obitelji[9]." Kasnije se težište prebacilo na uključivanje što više starijih i utjecajnijih osoba.

Kongres Slobodnih zidara u Wilhelmsbadenu[10] poslužio je za daljnje širenje reda. Slobodni zidari ostali su bez „Stroge opservacije“ (lože Slobodnih zidara u kojoj je Knigge bio prije nego se priklonio Illuminatima) i  Knigge je nakon kongresa uspio regrutirati nove članove. Red sada broji blizu 2000 članova i postaje utjecajan ne samo u Bavarskoj nego i u Austriji, Češkoj i Mađarskoj. Njihovo regrutiranje je elitističko jer su crpili iz masonskih rasadnika. Tu nalazimo mnogo dužnosnika, bankara, imućnih trgovaca, visoko pozicioniranih vojnih osoba, pa čak i članova klera koje je zavarala masonska fasada reda[20].

U Njemačkoj, osim Münchena, važni centri postaju Mainz i Bonn. Osim toga, pridobivaju nove članove i u Wetzlaru, prije svega Vrhovni sud i bavarsku Akademiju znanosti. Red je sve uspješniji, ali dolazi do unutrašnjih neslaganja između Kniggea i Weishaupta.

Prije svega Weishauptov autoritativni stil nije se sviđao Kniggeu te on nakon jednog sastanka u Weimaru izlazi iz društva. Svojom borbom protiv rimokatoličke crkve, ali i osporavanjem autoriteta države, Weishaupt si je osim poklonika priskrbio i brojne protivnike i neprijatelje. U prvom redu crkva ih je osudila kao štovatelje sotone, a godine 1784. bavarski knez Karl Theodor proglašava edikt o zabrani njihovog djelovanja. Illuminate od toga trenutka smatraju zločincima i sve ih progone.

Međutim, do tada je organizacija brojala već 1500-2500 članova i to mahom pripadnike intelektualne elite koji su bili aktivni u raznim područjima od književnosti, znanosti do ekonomije. Weishaupta, koji je bio prisiljen otići iz Ingolstadta, nasljeđuje Joachim Christoph Bode čija je ideja osnivanje Illuminata izvan Njemačke, te 1787. godine u Francuskoj osniva ogranak pod nazivom "Philadelphes". No, taj pothvat propada, a protivnici francuske Revolucije uspješno su proširili priču o umiješanosti Illuminata u pokretanje Revolucije[11].

philalethes

Philadelphes

I dalje... ?

Dakle, bavarska jezgra "prosvijetljenih" službeno je ugašena, no u pozadini, zahvaljujući infiltraciji u lože Slobodnih zidara, navodno su se uspjeli održati[12]. Međutim, koliko su dugo uspjeli opstati ostaje nejasno.

Neki su sigurni da je njihov konačni nestanak uslijedio nakon Francuske revolucije, dok su drugi opet uvjereni da još uvijek postoje. Za svakog pravog Illuminata totalna tajnost uvijek je jedan od prioriteta tako da, ukoliko još uvijek postoje, to je pod krinkom neke druge organizacije.

george-washington
George Washington

Teoretičari zavjere su se takoreći "specijalizirali" da otkrivaju skrivene znakove za postojanje Reda. Tako su, primjerice, "primjetili" da su Adam Weishaupt i američki predsjednik George Washington fizički vrlo slični. Iz toga su proširili teoriju zavjere da je Weishaupt nakon zabrane Illuminata u Bavarskoj našao utočiste u SAD-u te tamo pod lažnim imenom George Washington zauzeo najvažniji državni položaj. Teoretičari su nesložni jedino u „sitnici“ – je li Weishaupt ubio Washingtona i zauzeo njegovo mjesto ili je krivotvorenim ispravama postao prvi američki predsjednik.

No, toj teoriji nikako ne ide u prilog dokazana činjenica da je Weishaupt od 1786. godine živio u gradu Gotha gdje je napisao nekoliko djela te je 1830. godine u tom gradu i umro[13].

Kao drugi dokaz za njihovo postojanje trebala je poslužiti novčanica od jednog dolara. Na prednjoj strani je George Washington, no druga strana novčanice je puno „zanimljivija". Tamo nalazimo piramidu sa "svevidećim okom". Ispod toga natpis "Novus Ordo Seclorum“ (Novi svjetski poredak) i rimski broj MDCCLXXVI (1776. godina) - godina osnivanja Illuminata. Zar bi Illuminati na novčanicu tako oholo i drsko stavljali bilo kakve znakove njihove političke i financijske moći?

dollar

Istiniti razlog nije baš tako senzacionalan. Treba priznati da je odjek koji je profesor iz Ingolstadta doživio u SAD-u ravan nuli, posebno nakon poraza njegove organizacije. Navodni "masonsko-iluminatski simboli" na novčanici mogu se također protumačiti time da je u 18. stoljeću u modi bila egiptologija[20], dok su drugi uvjereni da je ipak riječ o simbolu Slobodnih zidara.

Treći trag, koji vodi (a gdje drugdje) u SAD, no ovoga puta do jednog drugog društva „Lubanja i kosti“, koja je osnovana na američkom elitnom fakultetu Yale. Mnogi poznati američki političari (bili) su pripadnici tog društva. I navodno su oni direktan ogranak bavarskih Illuminata.

Red je osnovao upravo student Yalea, William H.Russel, početkom 19. stoljeća i to nakon jednog boravka u Europi pri kojem je došao u kontakt s njemačkim tajnim društvom[14]. Ni ova teorija nije se dugo održala.

Bivša studentica Yalea Alexandra Robbins, koja se godinama kretala među članovima "Lubanja i kosti" nikada nije našla dokaze da ih se može dovesti u bilo kakvu vezu sa Illuminatima[15].

Illuminate se, također, dovodi i u vezu sa Trećim Reichom, konkretnije s Alfredom Rosenbergerom, nacističkim ideologom[16]. Poznato je da se Hitler bavio okultizmom i savjetovao s astrolozima. On i mnogi od njegovih bliskih sljedbenika vjerovali su kako se u okultnom krije istinska snaga.

Međutim, strah od kontakta s nepoznatim i tajnim društvom bio je jak, sve do trenutka dok nije pronađena tzv. "Švedska škrinja" koja je sadržavala 20 svezaka s prikupljenim zapisnicima i govorima Illuminata, a koji su nastali između 1776. i 1778. godine[17]. Skinuvši veo tajnovitosti uklonjen je i dio straha.

svedska_skrinja

"Švedska škrinja"

Deseta knjiga bila je posebno zanimljiva za povjesničare jer su u njoj sadržana imena svih članova i njihove pristupnice iz tog vremena. Nacisti su škrinju zaplijenili i donijeli u Berlin gdje je bila skrivana od javnosti. Danas je većina dokumenata u Državnom arhivu pruske kulturne baštine.

Priča o prosvijetljenim Bavarcima stalno raspiruje maštu pa ih je 1975. godine ponovno "oživio" Robert Anton Wilson, koji je i sam teoretičar zavjere, a na tragove Illuminata je naišao u vrijeme dok je radio kao urednik "Playboya". Wilsonova trilogija „Illuminatus!” brzo je postala hit te je zavladalo uvjerenje da su bivši članovi tog tajnog udruženja odigrali važnu ulogu u povijesti SAD-a.

 

Što sada... Postoje ili ne postoje?

Uočljivo je da gotovo svi teoretičari zavjere govore u prvom redu o SAD-u kada misle na Illuminate. Za to postoje i razlozi.

U prvom redu SAD je najmoćnija svjetska sila. Znajući to, bilo bi vrlo logično tamo proširiti svoje Društvo. U svakom slučaju SAD je plodno tlo za stvaranje teorija zavjere - tamo ih ima više nego bilo gdje na svijetu. Do sada kruži nekoliko teorija.

Prema jednoj od njih Illuminati su infiltrirani u sve pore društva i posjeduju većinu društvenih organizacija. Pripisuje im se djelovanje od terorističke grupe Al-Quaide, preko državnih banaka i Vlade SAD-a sve do Vatikana.

Navodno, Illuminati sami u svijet puštaju priče o teorijama zavjere da bi odvratili pozornost kako oni negdje postoje kao grupa u sjeni. Ako je sve i svatko osumnjičenik – to je jedna od teorija – pravi Illuminati se mogu bolje prikrivati.

A treća teorija kaže da Illuminati uopće ne postoje nego služe kao projekcija za sve ljude koji pate od paranoje[18].

Michael_Barkun
Michael Barkun

Odvojeno, svaka od tih verzija može se činiti uvjerljivom, ali ni za jednu od njih ne postoje uvjerljivi dokazi. Istraživači teorija zavjere upozoravaju da je upravo ljudski strah jedan od važnih pokretača teorija zavjere. Jedan od tih istraživača je i profesor Michael Barkun s američkog Univerziteta Syracusa.

"U vremenu u kojemu se sve više bojimo nadolazećih događaja i razornih katastrofa", objašnjava on, "mi pokušavamo suzbiti taj strah od apokalipse dajući mu drugačiju sliku kako bismo sebe sami uvjerili da ipak još uvijek vladamo situacijom...[19] ". Profesor Barkun je uvjeren da je vjerovanje u postojanje Illuminata samo simptom društvene nesigurnosti, posebno nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Za činjenicu da su Illuminati na istaknutom mjestu teorija zavjere, Barkun kaže: "Prednost jednom neprecizno definiranom pojmu kao što je pojam "Illuminati" je taj da mu možete dati bilo kakvo značenje. Tako ih možete označiti i kao fanatične katolike, ali i kao fanatične antikatolike. Pojam Illuminati je toliko nejasan. Možete ih dovesti u vezu s bilo kojom grupacijom bez straha od kritike..."

I na kraju sagledajući sve u cjelini, Illuminati su zapravo svjetska sila. Oni ne služe samo kao glavni zlikovci za pisanje romana. Oni su također u našoj svijesti kao simbol zavjereničke politike i razvoja moći. I upravo pod tim okolnostima čak ni ne moraju biti organizirani kao stvarna grupa.

Njihov utjecaj na teorije zavjere mogu se iskoristiti za bilo koju svrhu...

 

 

Izvori:

[1] http://www.amazon.com/New-World-Order-Pat-Robertson/dp/0849933943#_
[2] http://www.angelfire.com/wa2/wagenseil/alexandria/zwack.htm#c16
[3] http://de.wikipedia.org/wiki/Katholische_Aufkl%C3%A4rung
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Bavarian_Academy_of_Sciences_and_Humanities
[5] http://hr.wikipedia.org/wiki/Isusovci
[6] http://www.religiouscounterfeits.org/ml_adamweishaupt.htm
[7] http://www.gralsmacht.com/wp-content/uploads/2009/10/82-artikel.pdf
[8] http://en.wikipedia.org/wiki/Adolph_Freiherr_Knigge

[9] http://www.bavarian-illuminati.info/?p=476
[10] http://freimaurer-wiki.de/index.php/Wilhelmsbader_Konvent
[11] http://www.uni-muenster.de/PeaCon/conspiracy/
[12] http://www.erzwiss.uni-hamburg.de/Conspag/AG7/pages/Geheimbuende.html
[13] http://www.whoswho.de/templ/te_bio.php?PID=2595&RID=1
[14] http://en.wikipedia.org/wiki/William_Huntington_Russell
[15] http://www.secretsofthetomb.com/
[16] http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Rosenberg
[17] http://www.bavarian-illuminati.info/?p=332
[18] www.skepdic.com/illuminati.html
[19] http://books.google.de/books?id=3yOej7v7VwUC&pg=PA164&lpg=PA164&dq=Michael+Barkun+about+Illuminati&source=bl&ots=QlghoOaAEe&sig=4qT4Xc8wj1S2v1b55ssDYnVamHE&hl=de&ei=JNuSTfztCMvEsga5_a3QBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBgQ6AEwAA#v=onepage&q=Michael Barkun about Illuminati&f=false
[20] Jean-Francois Signier: "Larousse -Tajna društva"

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona